ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2022

Ερχεται ο Αι Γιάννης ο Ρώσος (που αλλού;) στο κανάλι του Ιβάν Σαββίδη


Α ρε Παΐσιε, φωτιά που μας άναψες! Μπούκαρες στην τηλεοπτική πραγματικότητα, ανέτρεψες το σκηνικό, μάζεψες όλο το χαρτί, έκατσες στο θρόνο της θεαματικότητας και κοίταξες αφ’ υψηλού τους υπόλοιπους πρωταγωνιστές της μικρής οθόνης.
Και όπως γίνεται πάντοτε σε αυτές περιπτώσεις, γέννησες μιμητές!
Βλέπε και το ρεπορτάζ της εφημερίδας Espresso, που σπάνια πέφτει έξω σε τέτοιου είδους ιστορίες. Και έλεγε το ρεπορτάζ αυτό, το καυτό και αναβράζον, ότι σκέφτονται στο Οpen να μιμηθούν το Mega και να γυρίσουν σειρά θρησκευτικού περιεχομένου. Με ήρωα, παρακαλώ, τον Όσιο Ιωάννη τον Ρώσο και αν σκέφτεστε εσείς καλύτερο παράδειγμα από αυτό που οι πιτσιρικάδες λένε #διπλής για το ιδιοκτησίας Ιβάν Σαββίδη κανάλι, να μου το πείτε κι εμένα!
Όπως μαθαίνουμε, λοιπόν, από το ρεπορτάζ, η σειρά θα ακολουθήσει τα βήματα του Παΐσιου και άμα πάρει έγκριση τώρα, θα βγει καλό Γενάρη του 2023 στην TV. Όσο για την υπόθεση της σειράς, τι άλλο από τον βίο του Όσιου Ιωάννη που γεννήθηκε περίπου το 1690 στην περιοχή της Μικράς Ρωσίας, της σημερινής Ουκρανίας, από χριστιανούς γονείς. Κατετάγη στον στρατό του Μεγάλου Πέτρου και πήρε μέρος στον Ρωσοτουρκικό Πόλεμο (1710-1711), οπότε αιχμαλωτίστηκε και στη συνέχεια πουλήθηκε ως σκλάβος σε Τούρκο ίππαρχο, που καταγόταν από το χωριό Προκόπι της Μικράς Ασίας. 
O Τούρκος αξιωματικός μετέφερε τον όσιο στο Προκόπι και εκεί προσπάθησε, όπως συνηθιζόταν τότε, να τον πείσει να αλλαξοπιστήσει, όμως ο άγιος αντιστάθηκε σθεναρά σε όλες τις προσπάθειες του Τούρκου. Δουλεύοντας την ημέρα και προσευχόμενος τη νύχτα έζησε ο όσιος Ιωάννης ο Ρώσος το υπόλοιπο του βίου του, έως τις 27 Μαΐου 1730, όταν κοιμήθηκε, σε ηλικία 40 ετών. Η μεταφορά του σκηνώματός του στο Προκόπι Ευβοίας έγινε με το πλοίο «Βασίλειος Δεστούνης» το 1924, με το οποίο, εκτός από το σκήνωμά του, μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα και 800 συμπατριώτες με την ανταλλαγή των πληθυσμών.

Xρήστος Ξανθάκης
MedioΠΙΛΑΦΟ / Newpost