ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021

Oι«υπερήφανοι» απεργοσπάστες και η επίθεση της ΝΔ στην ΕΣΗΕΑ


Ο αγώνας κατά του εργασιακού οδοστρωτήρα συνεχίζεται

Η μεγαλειώδης κινητοποίηση των εργαζομένων δημόσιου και ιδωτικού τομέα, της περασμένης Πέμπτης, 10 Ιουνίου, σηματοδοτεί την αφετηρία του αγώνα που θα καταργήσει στην πράξη το.. νόμο-οδοστρωτήρα, για τις εργασιακές σχέσεις λάστιχο, που προωθεί η κυβέρνηση κατά παραγγελία των εργοδοτών.
Η Συσπείρωση Δημοσιογράφων – Δούρειος Τύπος, η αγωνιστική πρόταση της οποίας υιοθετήθηκε από την ΕΣΗΕΑ και αποτέλεσε την αγωνιστική βάση της απεργίας στο χώρο των ΜΜΕ, χαιρετίζει την καθολική συμμετοχή των συναδέλφων στην απεργία της Πέμπτης, ειδικά εκείνων που αντιστάθηκαν στις ποικιλόμορφες πιέσεις και τις «νουθεσίες» διευθυντών και εργοδοτών.
Οι ελάχιστες περιπτώσεις «υπερήφανων» απεργοσπαστών καταγράφηκαν ήδη στις μαύρες σελίδες της ιστορίας του κλάδου μας. Εκεί ακριβώς, όπου καταγράφηκε και η πρωτοφανής στην ιστορία του κλάδου, δημόσια επίθεση κυβερνητικού κόμματος (της ΝΔ εν προκειμένω) σε βάρος της ΕΣΗΕΑ, χαρακτηρίζοντας ανερυθρίαστα fake news το υπαρκτό ενδεχόμενο μείωσης των αποδοχών των εργαζομένων με το ωράριο-λάστιχο, όπως πολύ σωστά υποστηρίζει η Ένωση Συντακτών.
Συντονισμένοι στα βασικά προτάγματα της ελληνικής κοινωνίας, εν όψει της νέας φάσης κινητοποιήσεων, η πρόταση της Συσπείρωσης Δημοσιογράφων- Δούρειος Τύπος παραμένει ισχυρή και επίκαιρη:
« ΟΧΙ» στον νόμο-οδοστρωτήρα της κυβέρνησης για εργασιακές σχέσεις λάστιχο.
Με την κυβερνητική πρόταση νόμου υποβαθμίζεται η συλλογική διαπραγμάτευση ενώ πριμοδοτούνται οι ατομικές συμβάσεις κατά συνέπεια ενισχύεται η ισχυρότερη εργοδοτική πλευρά έναντι των εργαζομένων. Με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας ενισχύεται η αντίληψη των εργασιακών σχέσεων λάστιχο, συνθλίβοντας τους εργαζόμενους ενώ μπορεί να επιφέρει και μείωση των αποδοχών.
Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις διευκολύνονται οι απολύσεις εργαζομένων (και συνδικαλιστών) ενώ ανοίγει ο δρόμος και για ετεροχρονισμένη καταβολή της αποζημίωσης, ανοίγοντας παράθυρο ακόμη και για τη μη καταβολή της (σσ. αναγκάστηκε να πει ότι θα αποσύρει τη ρύθμιση για την ετεροχρονισμένη καταβολή όχι όμως για τις απολύσεις ο Χατζηδάκης). Ακόμη και οι ρυθμίσεις της διαιτησίας είναι κομμένες και ραμμένες στα μέτρα της εργοδοσίας. Όπως άλλωστε και η ειδική προστασία των απεργοσπαστών. Το προτεινόμενο νομοσχέδιο-οδοστρωτήρας απορρίπτεται από τους εργαζόμενους γιατί καταπατά τα ακόμη και ελάχιστα δικαιώματά μας, που απέμειναν μετά τη μνημονιακή περίοδο.
Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ καλεί τους δημοσιογράφους σε αγωνιστική ετοιμότητα και συντονίζει την δράση του με όλον τον κλάδο της ενημέρωσης ενώ καλεί τους εργαζόμενους όλης της χώρας σε συντονισμό των αγωνιστικών απεργιακών κινητοποιήσεων για να μην περάσουν οι νέες ρυθμίσεις που τροφοδοτούν την αντίληψη της εργασιακής ζούγκλας».

(ΔΣ ΕΣΗΕΑ 25/5/2021)

Ο αγώνας μόλις άρχισε. Προτείνουμε νέα κινητοποίηση την ημέρα που η Βουλή θα κληθεί να ψηφίσει τον νόμο οδοστρωτήρα. Μοναδικός χαμένος στη νικηφόρα για την ενημέρωση, επομένως και για την ποιότητα της Δημοκρατίας, για τη δουλειά μας, για την ίδια τη ζωή μας, κατάληξή του θα είναι εκείνος που δεν θα δηλώσει παρουσία.
Ενημέρωση με αξιοπιστία, πλουραλισμό και δικαιώματα

ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ δημοσιογράφων -ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΤΥΠΟΣ 13/6/2021