ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021

Μια μέρα για όλο τον κόσμο


Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, η ΕΡΤ2, την Κυριακή 20 Ιουνίου 2021, στις 23:45, παρουσιάζει -σε Α΄ τηλεοπτική μετάδοση- ένα θεματικό επεισόδιο από τη σειρά ντοκιμαντέρ..«Μια μέρα για όλο τον κόσμο».


«20 Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων»
«Κανείς δεν εγκαταλείπει τον τόπο του χωρίς να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Γιατί άλλωστε να διακινδυνεύσεις τη ζωή σου μέσα από ένα μαρτυρικό ταξίδι, να αφήσεις πίσω οικογένεια, να βρεθείς σε μια χώρα που δεν γνωρίζεις κανέναν και δεν καταλαβαίνεις τη γλώσσα».



Πρόσφυγες, που αναζήτησαν καταφύγιο στην Ελλάδα, μοιράζονται τις σκέψεις, τους προβληματισμούς, τα όνειρά τους αλλά και τις δράσεις τους.
Πώς εντάσσεται ένας πρόσφυγας στην ελληνική κοινωνία όταν αποφασίζει να εγκατασταθεί μόνιμα στη χώρα; Πόσο εξαρτάται από τον ίδιο, και πόσο από εμάς το να γίνει αποδεκτός;



Ο Σαΐντ, πολιτικός πρόσφυγας από το Ιράν, έχει πάθος με την ποίηση. «Αν δεν μάθεις τη γλώσσα, δεν είσαι τίποτα», διαπιστώνει. Στα 5 χρόνια παραμονής του στην Ελλάδα, αφού έμαθε ελληνικά βρήκε δουλειά και φίλους.
Ξεχωρίζει η φιλία του με τον κ. Κώστα, τον Έλληνα δάσκαλο, μέσα από ατέλειωτες φιλοσοφικές συζητήσεις αλλά και ποδοσφαιρικούς αγώνες.



Ο Γουαέλ και ο Καρίμ είναι από τη Συρία. «Δεν γίνεται να βασίζεσαι επ’ άπειρον στα επιδόματα και στις παροχές της χώρας που σε φιλοξενεί. Πρέπει να βρεις τρόπο να ανταποδώσεις τη στήριξη που σου προσφέρεται», δηλώνει ο Γουαέλ, ιδρυτής του Syrian and Greek Youth Forum. Oι δύο νέοι παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους για να γεφυρώσουν το χάσμα ανάμεσα στους πρόσφυγες και στους Έλληνες.
Όχημά τους, η Τέχνη, η ενασχόληση με τη γη, η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, η αλληλεπίδραση με τους ντόπιους και η συνεισφορά στον τόπο όπου κατοικείς.

Σκηνοθεσία-σενάριο: Μαριάννα Οικονόμου.
Διεύθυνση παραγωγής: Ραχήλ Μανουκιάν.
Αρχισυνταξία: Βάσω Χρυσοστομίδου.
Έρευνα: Γεωργία Σαλαμπάση.
Διεύθυνση φωτογραφίας: Carlos Munyoz, Νίκος Θωμάς.

Ηχοληψία: Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος.

Μοντάζ: Σταύρος Συμεωνίδης.

Παραγωγή: DOC3 Productions.