ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021

Εμβόλιο AstraZeneca: Η τελική εισήγηση για τα νέα όρια ηλικίας – Τι ισχύει για όσους έχουν κάνει πρώτη δόση


H Επιτροπή Εμβολιασμών επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που είχαν δει νωρίτερα το φως και έκανε και επίσημα σύσταση να σταματήσουν οι εμβολιασμοί με το σκεύασμα της AstraZeneca στους.. κάτω των 60 ετών.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, το γεγονός ότι τα επίπεδα των κρουσμάτων κορωνοϊόυ βρίσκονται σε μέτρια προς χαμηλά επίπεδα, οδηγεί την επιτροπή να εισηγηθεί τον εμβολιασμό με πρώτη δόση AstraZeneca για τους άνω των 60 ετών όπου το όφελος υπερτερεί σαφώς του κινδύνου θρόμβωσης.
Η ίδια είπε ότι παραμένει η σύσταση για δεύτερη δόση με το εμβόλιο της AstraZeneca για όσους έχουν εμβολιαστεί με αυτό στην πρώτη δόση, δεδομένου ότι ο κίνδυνος θρομβώσεων είναι ακόμα πιο σπάνιος στη δεύτερη δόση. Συγκεκριμένη, η Μαρία Θεοδωρίδου ανέφερε ότι υπάρχουν μόλις 1,3 περιστατικά ανά 1 εκατ. δόσεις εμβολίων.
Εξαιρούνται μόνο τα άτομα που έχουν εκδηλώσει σοβαρές παρενέργειες, κυρίως θρομβώσεις, όπου μπορεί ο θεράπων ιατρός να κάνει ένα αίτημα στην αρμόδια επιτροπή για έγκριση διαφορετικού εμβολίου στη δεύτερη δόση.
Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας της Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους ο οποίος δήλωσε ότι όσοι είναι μέχρι 60 ετών και έχουν προγραμματίσει ήδη την πρώτη δόση εμβολιασμού με το σκεύασμα της AstraZeneca θα λάβουν sms για το αν θέλουν να αλλάξουν εμβόλιο με κάποιο από τα άλλα τρία διαθέσιμα