ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 15 Ιουνίου 2021

Αναστάτωση από το μπάχαλο με τη δεύτερη δόση AstraZeneca


Αναστάτωση στους πολίτες που έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca, προκάλεσε η χθεσινή ανακοίνωση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για μη εμβολιασμό ατόμων.. κάτω των 60 ετών με το συγκεκριμένο σκεύασμα.
Σήμερα ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας παραδέχτηκε ότι το ηλικιακό όριο άλλαξε γιατί μειώθηκαν τα κρούσματα και άφησε το ενδεχόμενο να αλλάξει ξανά, με βάσει τα δεδομένα του ιικού φορτίου.
Μιλώντας το πρωί στο Open o Μάριος Θεμιστοκλέους υποστήριξε πως οι προηγούμενες αποφάσεις της Επιτροπής βασίστηκαν και στα κρούσματα και πως έτσι «σώθηκαν ζωές των ηλικιακών αυτών ομάδων, που αν δεν είχαν εμβολιαστεί θα κινδύνευαν».
Και επανέλαβε τη σύσταση της Επιτροπής να επαναληφθεί ο εμβολιασμός με το ίδιο εμβόλιο, γιατί «οι αρνητικές πιθανότητες αν δεν έχει συμβεί κάτι στην πρώτη δόση είναι απειροελάχιστες».
Επίσης, δήλωσε πως μόνο εάν υπήρξε θρόμβωση μετά την πρώτη δόση με AstraZeneca ή εάν συντρέχει ιατρικός λόγος, που βεβαιώνεται από γιατρό, θα μπορεί κάποιος να αποφύγει τη δεύτερη δόση με το σκεύασμα της συγκεκριμένης εταιρείας.
Σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότητα του συνδυασμού διαφορετικών εμβολίων, σχολίασε πως σαφής απάντηση δεν υπάρχει, καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί οι κλινικές μελέτες.
Τέλος, ανέφερε ότι είδαμε «τα ηλικιακά όρια του AstraZeneca να μετακινούνται με βάσει επιστημονικά κριτήρια. Έχω όλες τις αναφορές από ευρωπαϊκές χώρες, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει μια ενιαία στάση. Οι εθνικές επιτροπές εμβολιασμών αποφασίζουν με βάση τι συμβαίνει τη δεδομένη στιγμή στη χώρα».
Στο ίδιο πλαίσιο ο υπουργός Υγείας εμφανίστηκε καθησυχαστικός τονίζοντας ότι η δεύτερη δόση με το ίδιο εμβόλιο συστήνεται κανονικά στην Ελλάδα, όπως και σε τουλάχιστον 20 ευρωπαϊκές χώρες.
Στη δήλωσή του ο Βασίλης Κικίλιας σημείωσε πως «η εθνική αρχή εμβολιασμών είναι επιτροπή με εξαιρετικούς επιστήμονες. Εκατομμύρια ευρωπαίοι έκαναν το εμβόλιο όπως και εκατοντάδες χιλιάδες ελληνες, που προστατεύθηκαν από τον κορονοϊό χάρη σ' αυτό».
Ωστόσο, ειδικοί επισημαίνουν την αναστάτωση που έχει δημιουργηθεί. Η Πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Αθηνών Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, ζήτησε την άμεση παρέμβαση της Προέδρου της Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρίας Θεοδωρίδου.
Ειδικότερα, τόνισε την ανάγκη να δοθούν σαφείς οδηγίες για τη δεύτερη δόση της AstraZeneca, καθώς ανάμεσα στους 470.000 πολίτες που καλούνται να την κάνουν βρίσκονται άτομα κάτω των 60 ετών.
Όμως, διευκρίνισε ότι όσοι δεν αντιμετώπισαν προβλήματα μετά την πρώτη δόση, δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν, καθώς τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι είναι εξαιρετικά σπάνιο να παρουσιάσουν κάτι μετά τη δεύτερη δόση.