ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021

Ο κόσμος του Μάνου Χατζιδάκι


Την Τρίτη 15 Ιουνίου 2021, συμπληρώνονται 27 χρόνια από το θάνατο του Μάνου Χατζιδάκι. Το Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7 διαμορφώνει το πρόγραμμά του και ρίχνει φως στον «Κόσμο του Μάνου.. Χατζιδάκι». Κάθε μια ώρα, στο «και μισή», θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε τον ίδιο τον Μάνο Χατζιδάκι, τις σκέψεις του, τις απόψεις του για τη μουσική, την τέχνη, την πολιτική: ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο «διασκεδαστικό» και το «αποκαλυπτικό» τραγούδι; Πώς έβλεπε την «ελληνικότητα» ο Μάνος Χατζιδάκις; Υπάρχουν τραγούδια που δεν μπορούν να τραγουδηθούν; «Από πότε η ευαισθησία έχει χαρακτηριστικά λεπτεπίλεπτα;». Πώς μπορεί ο νέος να έχει επαφή με ό,τι του αναπτύσσει και παράγει την ευαισθησία του;
Από τις 8:30 το πρωί ως τις 23:30, ακούμε τη φωνή του Μάνου Χατζιδάκι και μπαίνουμε στον κόσμο του. Επιμέλεια αφιερώματος, Μαρία Κοζάκου.
Παράλληλα, οι παραγωγοί του Δεύτερου διαμορφώνουν τις εκπομπές τους ανάλογα:
➤ 10:00-12:00: Ελένη Γιαννοπούλου. «Η αύρα του Μάνου Χατζιδάκι» σε ένα δίωρο γεμάτο με πρωτότυπα τραγούδια του, επανεκτελέσεις – κάποιες ανέκδοτες – από νεότερους δημιουργούς καθώς και τραγούδια καλλιτεχνών που με διάφορους τρόπους έχουν συνδεθεί με το έργο του.
➤ 14:00-15:00: Ντοκουμέντο: «Η τελευταία συνέντευξη του Μάνου Χατζιδάκι», από το Αρχείο της Ραδιοφωνίας. Η τελευταία συνέντευξη που έδωσε ο Μάνος Χατζιδάκις, λίγες ημέρες πριν από τον θάνατό του, τον Ιούνιο του 1994, στον Φώτη Απέργη. Ο συνθέτης μιλά για τη μαθητεία του πλάι στον Μενέλαο Παλλάντιο και το πώς ερωτεύτηκε στα 18 του τη Μελίνα. Για το πώς αγάπησε το ρεμπέτικο και πώς ο Βαμβακάρης τον έσωσε από έναν καβγά. Για το πώς εμπνεύστηκε «Τα τραγούδια της αμαρτίας» και ποιο προσωπικό γεγονός τον βοήθησε να εξοικειωθεί με τον θάνατο.
➤ 15:00-16:00, Έλενα Διάκου. «Ο Μάνος Χατζιδάκις πέρα από το τραγούδι. Τα κείμενα, οι απόψεις, ο Σείριος, το Τέταρτο, οι Αγώνες Τραγουδιού της Κέρκυρας και της Καλαμάτας, η Ορχήστρα των Χρωμάτων».
➤ 17:00-18:00, Κώστας Θωμαΐδης. Στις «Πλανόδιες Μουσικές», θα ακούσουμε διεθνείς εκτελέσεις τραγουδιών του Μάνου Χατζιδάκι από επιφανείς καλλιτέχνες. Ανάμεσά τους η Amalia Rodriquez, o Shawn Phillips, η Marie Bell, η Lale Andersen, ο George Moustaki, o Johnny Mathis, η Francsca Braschi η Ofra Haza η Mercedes Sosa. Eπίσης θα ακούσουμε μουσικές από το ντοκιμαντέρ του Ζακ-Υβ Κουστώ για την «Χαμένη Ατλαντίδα» και από τις κινηματογραφικές ταινίες «Martlet’ s Tale Steps», «300 Spartians», «Pedestrian».
➤ 19:00-21:00, Σιδερής Πρίντεζης και Νίκος Αϊβαλής. «2021 M.X. “Το κλειδί του Σολ”» και οι «Διακριτικές Σχέσεις Διεθνούς Ρεπερτορίου» σε ένα δίπρακτο αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι. Θα ακούσουμε τραγούδια του με τη φωνή του ή / και που περιέχουν τη φωνή του, αποσπάσματα από ομιλίες, σχόλια και συνεντεύξεις του, καθώς και ποιήματά του από τις Συλλογές : «Μυθολογία και Μυθολογία Δεύτερη», (Εκδόσεις Άγρα 2008). Τα ποιήματα, μελοποιημένα από τον Νότη Μαυρουδή στον δίσκο: «Παιδί της γης», ερμηνεύουν η Αρλέτα, ο Ηλίας Λιούγκος και ο ίδιος ο συνθέτης. (Χρονολογία α’ έκδοσης δίσκου, 1977).
➤ 22:00-23:00: Άντρη Βασιλειάδου. «Ο κινηματογραφικός Μάνος Χατζιδάκις».
Info
«Ο κόσμος του Μάνου Χατζιδάκι»
Τρίτη, 15 Ιουνίου 2021
Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7