ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη, 8 Οκτωβρίου 2020

Η Δίκη Χρυσής Αυγής και η ΕΡΤ της «ήσσονος προσπαθείας»

Κατώτερη των περιστάσεων φάνηκε η ΕΡΤ. Η κάλυψη της απόφασης της Δικαιοσύνης για τη Χρυσή Αυγή, αν και «επί των επάλξεων», στην πραγματικότητα αποδείχθηκε κατώτερη των προσδοκιών των πολιτών και του δημοκρατικού τόξου της χώρας. Κατώτερη των προσδοκιών της απόφασης, χθες, μιας δίκης που παρομοιάστηκε με τις δίκες της Νυρεμβέργης και έγινε αντικείμενο ρεπορτάζ αιχμής σε όλα τα ευρωπαϊκά και διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα.
Η τηλεόραση της ΕΡΤ περιορίστηκε στο έλασσον. Η ΕΡΤ της «ήσσονος προσπαθείας», μετέδωσε γρήγορα και απευθείας μεν, όμως τίποτε πέρα από το τρέχον. Εάν εξαιρέσει κανείς τη βραδινή εκπομπή «Στρογγυλό τραπέζι» με τη Σταυρούλα Χριστοφιλέα, καμία εκπομπή έρευνας δεν προβλήθηκε για το τι είναι η Χρυσή Αυγή, τι επιχείρησε να εκπροσωπήσει και ποια ήταν τα έργα της εδώ και δέκα χρόνια, κανένα ειδικό αφιέρωμα δεν μεταδόθηκε για τη δράση και τα εφιαλτικά πρόσωπα που την πλαισίωναν, την ώρα που, ακόμα και στα σχολεία, καθηγητές και μαθητές άνοιγαν συζητήσεις και εξηγούσαν.
Η στάση της ΕΡΤ δεν είναι τυχαία. Είναι σαφής επιλογή. Πρόκειται για την ίδια ΕΡΤ που εδώ και ενάμισι χρόνο ήταν απούσα από την αίθουσα του δικαστηρίου. Την ίδια ΕΡΤ που όταν αποφάσιζε να καλύψει σημαντικά συμβάντα στη διάρκεια της διαδικασίας, τα υποβάθμιζε στο τέλος του δελτίου για λίγα δευτερόλεπτα. Πρόκειται για την ίδια ΕΡΤ που προ ημερών έκοψε από το ραδιόφωνο την εκπομπή της Ευανθίας Ξυνού, τη μοναδική που παρακολουθούσε με συστηματικότητα την πορεία της δίκης. Η ΕΡΤ δεν έκανε μισό βήμα πίσω από τον προγραμματισμό της.

Αγγέλα Νταρζάνου / Αυγή