ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2020

Ο Τραμπ ίσως ο μόνος ασθενής στον πλανήτη που έλαβε αυτή τη φαρμακευτική αγωγή

Στο στόχαστρο του αμερικανικού Τύπου έχουν μπει οι δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ, μετά το πρόωρο εξιτήριο που έλαβε από το στρατιωτικό νοσοκομείο στο Μέριλαντ και την κινηματογραφική μεταφορά του με το ελικόπτερο Marine One στο Λευκό Οίκο, όπου στην είσοδο έβγαλε επιδεικτικά τη μάσκα και έστειλε μήνυμα με το οποίο -όπως επισημαίνεται-.. υποβαθμίζει στα μάτια των πολιτών τη σημασία και τον κίνδυνο του κορωνοϊού. Κι αυτό, την ώρα που έλαβε και συνεχίζει να λαμβάνει μια θεραπεία, την οποία εικάζεται δεν έχει λάβει έως τώρα κανένας άλλος ασθενής που νόσησε από covid-19.
Κατ’ αρχάς, ο αμερικανός πρόεδρος κάλεσε τους πολίτες να «μην φοβούνται» την covid-19, έναν ιό που ήδη έχει στοιχίσει τουλάχιστον 209.000 ζωές στις ΗΠΑ. Η δήλωση αυτή προκάλεσε δε και την οργή του δημοκρατικού αντιπάλου του, Τζο Μπάιντεν. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τη στιγμή που ο Λευκός Οίκος έκανε σαφή την πρόθεση Τραμπ να λάβει πρόωρο εξιτήριο, γιατροί και επιστήμονες στις ΗΠΑ εξέφρασαν έντονο προβληματισμό για αυτή την κίνηση, δοθέντος ότι ο αμερικανός πρόεδρος είναι 74 ετών, παχύσαρκος και είχε παραμείνει μόλις τρία 24ωρα στο στρατιωτικό νοσοκομείο, όπου του χορηγήθηκε ειδικό συνδυαστικό σχήμα αγωγής, το οποίο –όπως επισημαίνει το CNN- διαφέρει κατά πολύ με ό,τι λαμβάνει ο μέσος Αμερικανός που νόσησε από covid-19.
Ειδικότερα, το CNN σημειώνει δηκτικά ότι «αν νοσήσετε από κορωνοϊό, μην περιμένετε να έχετε την ίδια μεταχείριση με τον πρόεδρο Τραμπ». Προσθέτει ότι, είναι προφανές πως ο πρόεδρος της χώρας θα λάβει την καλύτερη δυνατή περιποίηση, ωστόσο -σημειώνει- μέρος της θεραπείας που του χορηγήθηκε δεν είναι ακόμα διαθέσιμο στο ευρύ κοινό.
Tο CNN, που ασκεί σκληρή κριτική στον Τραμπ, τονίζει ότι το παραπάνω γεγονός διέφυγε της προσοχής του αμερικανού προέδρου, όταν έστελνε το μήνυμα στα εκατομμύρια των οπαδών του να «μην φοβάστε τον covid».
«Νιώθω καλύτερα από ό,τι πριν από 20 χρόνια», έγραψε σε μήνυμα του στο Twitter, χωρίς ωστόσο να αναφέρει ότι οι υπόλοιποι Αμερικανοί που νοσούν από τη θανάσιμη αυτή ασθένεια δεν έχουν πρόσβαση στη φαρμακευτική αγωγή που εκείνος δέχθηκε, συμπληρώνει το CNN.
Προτού διακομιστεί στο νοσοκομείο την περασμένη Παρασκευή, είχε δεχθεί μια πειραματική θεραπεία αντισωμάτων (από τη Regeneron), η οποία είχε δοκιμαστεί προηγουμένως σε 275 ασθενείς που είχαν δεχθεί αυτό το σχήμα. Αυτό ωστόσο το κοκτέιλ φαρμάκων δεν έχει λάβει ακόμα την έγκριση από τον αντίστοιχο αμερικανικό ΕΟΦ.
Για τους περισσότερους πολίτες, το να λάβουν μια τέτοια αγωγή είναι ένα σενάριο απίθανο. Ο Τραμπ τη δέχθηκε την πρώτη μέρα που ανακοινώθηκε ότι βρέθηκε θετικός.
Αφού εισήχθη στο νοσοκομείο, έλαβε το Remdesevir, που έχει έγκριση μόνο για έκτακτες καταστάσεις, καθώς και δεξαμεθαζόνη, που είναι στεροειδές. Οι μέχρι τώρα μελέτες έχουν δείξει ότι η δεξαμεθαζόνη βοηθά τους ασθενείς που έχουν έντονα συμπτώματα για πάνω από 7 μέρες και χρειάζονται οξυγόνο. Σε ασθενείς όπως ο Τραμπ όμως, που έχουν ήπια συμπτώματα και βρίσκονται στις πρώτες μέρες της ασθένειας, όχι μόνο δεν είχε αποτελέσματα αλλά υπήρχαν και ενδείξεις ότι μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, καθώς μειώνει την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Ο δρ. Τζόνοθαν Ρέινερ, καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσιγκτον, δήλωσε ότι «ο πρόεδρος ενδέχεται να είναι ο μόνος ασθενής στον πλανήτη που έλαβε αυτό το συνδυασμό των φαρμάκων». - πηγή: kathimerini.gr