ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο, 10 Οκτωβρίου 2020

Σπ. Γκουτζάνης: Δεν έχω καμία σχέση με τον Μαρινάκη

Το εξώδικο Τσακαλώτου, το σχόλιο της Αντας Ψαρρά και η απάντηση του δημοσιογράφου

Η απάντηση του δημοσιογράφου Σ Με εξώδικο απάντησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε  δημοσίευμα το οποίο χαρακτηρίζει «αναληθές και συκοφαντικό», προσθέτοντας ότι σκοπό έχουν να θίξουν τον ίδιο προσωπικά, αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία συλλογικά. Ο Τσακαλώτος επισημαίνει ότι..

υποβάλλει εξώδικη διαμαρτυρία κατά της ιστοσελίδας slpress.gr για δημοσίευμα του Σπύρου Γκουτζάνη με τίτλο «Ροκανίζουν την καρέκλα του Τσίπρα - Τσακαλώτος και Σια επί τω έργω». Αυτό που εξόργισε τον Τσακαλώτο ήταν ότι το δημοσίευμα ανέφερε ότι μετείχε σε γεύμα με ισχυρό επιχειρηματικό και εκδοτικό παράγοντα με σκοπό την καθαίρεση του Αλέξη Τσίπρα ή και την διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ με την προετοιμασία δημιουργίας νέου κόμματος. Οπως λέει ο Τσακαλώτος,"ο συντάκτης μάλιστα του «ρεπορτάζ» φτάνει στο σημείο να γράψει ότι την -ανύπαρκτη- συνάντηση αυτή, την κανόνισε τραπεζικός παράγοντας ενώ υπαινίσσεται ότι μέσω αυτών των -ανύπαρκτων- διεργασιών αποσκοπώ στην εξυπηρέτηση οικονομικών συμφερόντων".
Κριτική στον δημοσιογράφο Σπύρο Γκουτζάνη άσκησε και η συνάδελφός του Αντα Ψαρρά που σχολίασε στην ΕφΣυν:

Οταν ένας δημοσιογράφος έχει περάσει από δεκάδες μέσα όλων των πολιτικών αποχρώσεων χωρίς -υποτίθεται- να χάνει τις αρχές και τα πιστεύω του, θα περίμενε κανείς, αν μη τι άλλο, να έχει αποκτήσει τη σχετική πείρα ώστε να μην καταπίνει αμάσητα πληροφορίες από ανυπόληπτες πηγές.
Εκτός βέβαια αν άλλοι είναι οι λόγοι που μπορεί να τον ωθήσουν στη μετάδοση ψευδών ειδήσεων.
Η σκοπιμότητα της προσπάθειας του εκδοτικού ομίλου Μαρινάκη να παρουσιάσει τον Ευκλείδη Τσακαλώτο ως αντίπαλο του Αλέξη Τσίπρα και διεκδικητή της αρχηγίας του ΣΥΡΙΖΑ ή και άλλου κόμματος είναι προφανής.
Ομως η «είδηση» του Σπ. Γκουτζάνη ότι «ισχυρός επιχειρηματικός και εκδοτικός παράγοντας, που προσφέρει τη φιλοξενία στα μέσα ενημέρωσής του, ήταν ένας από τους συνδαιτυμόνες στο γεύμα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο» ξεπέρασε τα όρια της αθλιότητας
Από την πλευρά του ο Σπύρος Γκουτζάνης, που παίρνει πάνω του αποκλειστικά την ευθύνη για το άρθρο, απαντάει σε Ευκλείδη Τσακαλώτο και Αντα Ψαρρά. Αναλυτικά η απάντησή του:
Η ερώτηση που οφείλει να απαντήσει ο κ. Τσακαλώτος – Μια απάντηση στην κα Ψαρρά
Με αφορμή το άρθρο μου στο SLpress.gr, για το οποίο φέρω την αποκλειστική ευθύνη, η δημοσιογράφος στην "Εφημερίδα των Συντακτών" κ. Άντα Ψαρρά με κατηγορεί προσωπικά ότι «ξεπέρασα τα όρια της αθλιότητας». Το επίμαχο στοιχείο στο άρθρο είναι ότι αναφέρεται σε πληροφορία για συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με επιχειρηματίες.
Η κ. Ψαρρά, λοιπόν, συμπεραίνει αυθαιρέτως (για ποιο λόγο άραγε; κάτι γνωρίζει;) ότι ο επιχειρηματίας ήταν ο κ. Μαρινάκης. Ακολούθως μου προσάπτει ότι ενεργώ στο πλαίσιο των σκοπιμοτήτων του ομίλου Μαρινάκη. Την πληροφορώ ότι δεν γνωρίζω τον συγκεκριμένο επιχειρηματία και δεν είχα ποτέ καμία σχέση με τον ίδιο ή τον όμιλό του. Παρεμπιπτόντως, δεν θεωρώ επιλήψιμο να έχει ένας δημοσιογράφος ή ένας πολιτικός σχέσεις με κάποιον επιχειρηματία.
Στο επίμαχο άρθρο μου, λοιπόν, στο πλαίσιο του ρεπορτάζ, έγραψα μία πληροφορία, για την οποία με μέμφεται η κ. Ψαρρά και με απειλεί με εξώδικο ο κ. Τσακαλώτος. Παρότι φρόντισα κατά το δημοσιογραφικά δυνατόν να ελέγξω την αξιοπιστία της, θεωρητικά δέχομαι ότι μπορεί και να μην είναι ακριβής. Η απουσία απόδειξης δεν σημαίνει και απόδειξη της απουσίας.
Η κ. Ψαρρά όμως από που έχει την πληροφορία ότι έχω σχέση με τον όμιλο Μαρινάκη; Τι άραγε εξυπηρετεί, ρίχνοντας με ευκολία "λάσπη" εναντίον μου; Είναι ποιοτικά διαφορετικό να αμφισβητεί κάποιος μία πληροφορία από το ρεπορτάζ από το να αποδίδει πρόθεση, εάν όχι συμμετοχή σε πολιτική συνωμοσία.
Θα μπορούσε κανείς να πει πολλά για την κ. Ψαρρά. Απλώς υπενθυμίζω ότι είχε κατηγορήσει δημοσίως τους δημοσιογράφους που είχαν αποκαλύψει την παιδοφιλία του πρώην βουλευτή της ΝΔ Νίκου Γεωργιάδη, ότι δεν σέβονται τις σεξουαλικές του ιδιαιτερότητες!

Καθοριστική διαφορά με Τσακαλώτο

Σε ό,τι με αφορά, έχω εργαστεί τα τελευταία 30 χρόνια σε περίπου 20 μέσα ενημέρωσης. Πρώτη φορά, όμως, βλέπω δημοσιογράφο να στρέφεται απροκάλυπτα εναντίον συναδέλφου του, κατηγορώντας τον μάλιστα για "αθλιότητα", για λογαριασμό κάποιου πολιτικού. Ή μάλλον έχω δει στα έντυπα του επιχειρηματία, με τον οποίο θέλει να με συνδέσει. Αν δεν το κατάλαβε, γιατί είναι λεπτές λογικές διεργασίες, η κ. Ψαρρά κάνει εκείνο για το οποίο με κατηγορεί.
Και με την ευκαιρία, θα ήθελα να ρωτήσω τον κ. Τσακαλώτο εάν στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ έχει κατηγορήσει εμένα, όπως και άλλους δημοσιογράφους, για συνωμοσίες. Ενώ, λοιπόν, με εγκαλεί ότι δημοσίευσα ανυπόστατη πληροφορία, στο καθοδηγητικό όργανο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μαθαίνω ότι με έχει κατηγορήσει σαν "ενεργούμενο"! Εάν, λοιπόν, θέλει στοιχειωδώς να μιλήσουμε με όρους δεοντολογίας, οφείλει να απαντήσει ξεκάθαρα. Από την πλευρά μου, αν και η πληροφορία προέρχεται από αξιόπιστη πηγή, δεν έχω πρόβλημα να αποδεχθώ ότι δεν ισχύει.
Εάν ο κ. Τσακαλώτος δεν απαντήσει θα έχει επιβεβαιώσει με τη στάση του τις πληροφορίες για όσα έχει πει στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον μου. Και όπως και η κ. Ψαρρά, την οποία παρά το δημοσίευμά της δεν χαρακτηρίζω ενεργούμενό του, έτσι και ο κ. Τσακαλώτος θα έχει κάνει ακριβώς αυτό για το οποίο με κατηγορεί. Εκτός κι αν θεωρεί ότι εκείνος δικαιούται να μιλάει προσβλητικά για δημοσιογράφους σε κλειστές κομματικές συνεδριάσεις.
Εν τέλει οφείλω να ομολογήσω ότι έχουμε πράγματι μία καθοριστική διαφορά με τον κ. Τσακαλώτο. Δεν υπήρξα ποτέ πλούσιος υπουργός της Αριστεράς με τα χρήματά μου στην Black Rock και στην Goldman Sachs, σύμφωνα με το πόθεν έσχες του. Ως δημοσιογράφος, πάντως, από την περίοδο της θητείας του στο υπουργείο Οικονομικών, μου έχουν μείνει μόνο χρέη...
Υ.Γ. Θα μπορούσα να στραφώ εναντίον της κ. Ψαρρά είτε με παραπομπή στο πειθαρχικό είτε και με αγωγή, όπως απειλεί εμένα ο κ. Τσακαλώτος. Εδώ και 30 χρόνια, όμως, δεν έχω πάει ποτέ σε δικαστήριο. Είχα πάντα την άποψη ότι δημοσιογράφοι και πολιτικοί οφείλουν να λύνουν τις όποιες διαφορές τους –όταν προκύπτουν– στον δημόσιο στίβο ενώπιον του δικαστηρίου της κοινής γνώμης.