ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα, 1 Απριλίου 2019

Θα γίνει μεγάλος σεισμός στις … ή απλώς Πρωταπριλιά;

Καλό μήνα και προσέξτε ποιος θα σας πει ψέμα για να τηρήσει το έθιμο της πρωταπριλιάς ή απλώς θα συνεχίσει την τακτική του…
Από το Σάββατο το μεσημέρι που κι εμείς στας Αθήνας κουνηθήκαμε επαρκώς από τον σεισμό των 5 και κάτι Ρίχτερ στο Γαλαξίδι έχει ξεσπάσει ο συνήθης πόλεμος των σεισμολόγων και σεισμολογούντων.
«Η σεισμολογία είναι μόνη επιστήμη που δεν έχει καμία..
εξέλιξη» μου είπε κάποιος συνομιλητής μου και μάλλον είχε δίκιο αφού η μόνη εξέλιξη, δηλαδή η πρόγνωση, ακόμη είναι άπιαστο όνειρο.
Κι όμως ο καυγάς των σεισμολόγων καλά κρατεί και φυσικά αποκτά όλα τα αντιαισθητικά στοιχεία ενός καυγά που πίσω του κρύβονται αρκετές χιλιάδες ευρώ για την έρευνα.
Ποιος στην Ελλάδα δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι «θα γίνει σεισμός»; Προφανώς σε μια σεισμογενή περιοχή σεισμοί θα γίνονται και όποιος το πει θα πέσει μέσα!
Το ερώτημα είναι πότε, πού και ποιας έντασης θα είναι ο σεισμός που …θα γίνει;
Αυτό δεν μπορεί να απαντηθεί όσο και να σκοτώνονται μέσω τηλεοράσεων οι διάφοροι επιστήμονες περί τη σεισμική δραστηριότητα.
Το θέμα λοιπόν δεν είναι ούτε να κοπούν τα κονδύλια για την έρευνα φυσικά αλλά να τηρούνται απαρέγκλιτα οι νόμοι για την ανέγερση κτιρίων για την αντισεισμική τους θωράκιση.
Το θέμα είναι να δαπανηθούν χρήματα για την ενημερώση των πολιτών και κυρίως των μαθητών για την συμπεριφορά σε έναν σεισμό.
Το θέμα είναι τα σχολεία και άλλα κτίρια να έχουν ελεγθεί αν είναι λαβωμένα και άρα πιο ευάλωτα σε έναν πιθανό μεγάλο σεισμό.
Αυτά πρέπει να κάνει η πολιτεία! Αυτά πρέπει να απαιτήσουμε οι πολίτες.
Αυτά τα απτά πρέπει να πιέσουμε οι πολίτες να γίνουν. Πίεση στους δήμους, στους βουλευτές, στους υπουργούς.
Δεν έχει νόημα να ζούμε με αυταπάτες.
Από την άλλη οι επιστήμονες οφείλουν να βάλουν τον κώλο τους κάτω και να ψάχνουν και να ονειρεύονται και να βρουν το «άγιο δισκοπότηρο» της πρόγνωσης αν αυτό είναι δυνατόν. Αλλά να το κάνουν χωρίς να χρησιμοποιούν τα μέσα ενημέρωσης για να πιέσουν τρομάζοντας τον κόσμο.
Ναι, θα γίνει σεισμός… Ωραία και τι θα κάνουμε όταν γίνει ο σεισμός που «προβλέπουν» με μαντεψιές περιφερόμενης χαρτορίχτρας οι διάφοροι σεισμολογούντες;
Αυτό είναι το ζήτημα. Εκεί πρέπει να παρέμβουμε όλοι μας: Οι επιστήμονες, οι πολιτικοί, οι πολίτες.
Ο σεισμός είναι σαν τους «Βαρβάρους» του Καβάφη. Μόνο που θα έρθει και δεν πρέπει να μας βρει «στην αγορά συναθροισμένους» να κοιτάμε τον σκυλοκαυγά των «ειδικών». Πρέπει να μας βρει προετοιμασμένους, με γερά και ασφαλή κτίρια!
Να μας βρει εκπαιδευμένους να βοηθήσουμε όσους το έχουν ανάγκη αν πληγούν από τον σεισμό… που είπαμε …θα έρθει!

Γιάννης Καφάτος / viewtag