ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 4 Απριλίου 2015

Ανεπίτρεπτη η εγκατάσταση, δίπλα σε σπίτια, διυλιστηρίου της εταιρείας Oil Οne

Τι καταγγέλλει ο Χρήστος Βρεττάκος, δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας
Τους λόγους για τους οποίους ο Δήμος Κερατσινίου – Δραπετσώνας οργανώνει δράσεις και παρεμβάσεις (Σάββατο και Κυριακή) στο χώρο της πρώην βιομηχανικής Ζώνης των Λιπασμάτων και αξιώνει ανάπλαση της έκτασης ανέπτυξε ο δήμαρχος Χρήστος Βρεττάκος, μιλώντας στο «Κόκκινο» και στις Αλεξάνδρα Χρηστακάκη και Τζούλυ Τσίγκα.
Ο δήμαρχος χαρακτήρισε ανεπίτρεπτη την εγκατάσταση, σε ελάχιστη απόσταση από τα σπίτια, διυλιστηρίου - της εταιρείας Oil Οne, συμφερόντων Δημήτρη Μελισσανίδη. Πρόσθεσε πως δεν αντέχει σε κριτική ο ισχυρισμός ότι έτσι εξυπηρετείται η «ανάπτυξη» και η «απασχόληση», δοθέντος ότι μόνον 35 θέσεις εργασίας είναι το αντίτιμο των ρύπων και των κινδύνων, που απειλούν τους κατοίκους.
Ο κ. Βρεττάκος υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση εξυπηρέτησε τα σχέδια του Δ. Μελισσανίδη νομοθετώντας σχετικά, τέσσερις ημέρες πριν από τις εκλογές. Αντιθέτως, είπε θα πρέπει.. «να αλλάξει … ντάλα μεσημέρι» το Ρυθμιστικό Σχέδιο, αλλά και να γίνουν οι απαιτούμενες θεσμικές αλλαγές, ώστε να αναβαθμιστεί η περιοχή των (πρώην) Λιπασμάτων, έκτασης 640 στρεμμάτων, σε πνεύμονα πρασίνου, πολιτισμού και ψυχαγωγίας.
Για αυτόν το λόγο οι δημοτικές αρχές, αλλά και οι φορείς της περιοχής που ενέκριναν κατά πλειοψηφία τις σχετικές θέσεις σε σύσκεψη, στις αρχές Μαρτίου, ζητούν: Πρώτον, τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, αλλά και του Ρυθμιστικού, ώστε να αρθεί ο χαρακτηρισμός της περιοχής ως Βιομηχανικής Ζώνης. Δεύτερον, απαλλοτρίωση μέρους της έκτασης, ιδιοκτησίας της Εθνικής Τράπεζας. Τρίτον, άμεση προκήρυξη διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ανάπλαση της περιοχής. Τέταρτον, άμεση διακοπή των διαδικασιών για τη λειτουργία του διυλιστηρίου της Oil One.
Πέρα από το θέμα του διυλιστηρίου, ο Δήμος και οι φορείς που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις την οριστική απομάκρυνση των εγκαταστάσεων της ΔΕΗ και της Lafarge.
Το Σαββατοκύριακο, 4 και 5 Απριλίου, κάτοικοι θα δράσουν στην περιοχή, καθαρίζοντας, δενδροφυτεύοντας και διανοίγοντας πρόσβαση σε ένα τμήμα της έκτασης. Σημείο και συνάντησης θα είναι ο Υδατόπυργος Δραπετσώνας (Εθνικής Αντιστάσεως και Γρ. Λαμπράκη) και καθορισμένη ώρα 9 το πρωί.
Για το θέμα αυτό θα δώσουν συνέντευξη Τύπου, τη Δευτέρα 6 Απριλίου,οι δήμαρχοι Κερατσινίου – Δραπετσώνας, Πειραιά (Γιάννης Μώραλης), Κορυδαλλού (Σταύρος Κασιμάτης), Νίκαιας – Ρέντη (Γιώργος Ιωακειμίδης), Περάματος (Γιάννης Λαγουδάκης), Σαλαμίνας (Ισιδώρα Νάννου – Παπαθανασίου), καθώς και ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, Γιώργος Γαβρίλης.

- peiratikoreportaz