ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

Ο ευέλικτος κύριος Καρακούσης

To Βήμα προεκλογικά...
Ο κύριος Αντώνης Καρακούσης, διευθυντής και από τους κύριους αρθρογράφους του «Βήματος», μας έχει μπερδέψει πολύ τον τελευταίο καιρό. Προσπαθούμε πολύ αλλά... αδυνατούμε να τον παρακολουθήσουμε, καθώς επιδεικνύει μεγάλη ευελιξία στις απόψεις και στις εκτιμήσεις του, γεγονός που προκαλεί εντύπωση ακόμα και στους φανατικότερους αναγνώστες της εφημερίδας.

Μια μόλις βδομάδα μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, ο κύριος Καρακούσης αρθρογραφεί προκειμένου να ξεκαθαρίσει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ασκέρι». Μεταξύ άλλων, στο άρθρο  ο διευθυντής του Βήματος υποστηρίζει ότι «η συγκρότησή της κυβέρνησης είναι αποτέλεσμα ώριμης σκέψης» και επαινεί τον πρωθυπουργό για την επιλογή του να τοποθετήσει στο Υπουργείο Οικονομικών τον Γιάνη Βαρουφάκη και εκφράζει την ικανοποίησή του για την υπουργοποίηση των Δραγασάκη, Βαλαβάνη και Κοτζιά.
Η πίστη του στις ικανότητες του κ. Βαρουφάκη δεν κράτησε για πολύ, καθώς στις 29 Μαρτίου.. τουιτάρει για να εκφράσει τη μεγάλη του εντύπωση που η κυβέρνηση ανέμενε αποτελεσματική διαπραγμάτευση από τον κύριο Βαρουφάκη.
Προκαλεί πάντως εντύπωση μεγάλη ότι η κυβέρνηση ανεμενε αποτελεσματική διαπραγμάτευση απο την ομάδα Βαρουφακη.
  — Αντώνης Καρακούσης (@akarakousis) March 29, 2015
Στις 12 Φεβρουαρίου επιχειρηματολογεί για να πείσει τους αναγνώστες του ότι «οι Βρυξέλλες θα συμβιβαστούν» καθώς «το ευρωπαϊκό δημοκρατικό ιδεώδες, η κουλτούρα, οι αρχές του ευρωπαϊκού οικοδομήματος δεν επιτρέπουν αποκλεισμούς» και να προβλέψει ότι «πέρα από τις τεχνικές λεπτομέρειες η τρέχουσα διαπραγμάτευση δεν μπορεί παρά να οδηγήσει σε ένα συμβιβασμό».

Ένα μήνα αργότερα ο διευθυντής του Βήματος φανερά ενοχλημένος και θυμωμένος με τους Γερμανούς, διατρανώνει ότι «η Ελλάδα τα έδωσε όλα, δεν έχει άλλα κ. Σόιμπλε». Με επιχειρηματολογία και φρασεολογία που θα ζήλευε και ο μεγαλύτερος υποστηρικτής της ελληνικής κυβέρνησης, υπενθυμίζει τη στάση της Ελλάδας -που σήμερα λοιδωρείται- αμέσως μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου και το γεγονός ότι πρωτοστάτησε στη διαγραφή των χρεών της Γερμανίας το 1953. Κλείνει, μάλιστα, το άρθρο με ένα «ηρωικό»... «ως εδώ και μη παρέκει» και υπενθυμίζει σε Μέρκελ και Σόιμπλε ότι «ο ελληνικός λαός δεν τους πιστεύει πια, ούτε αντέχει τα κελεύσματά τους. Έχει αποφασίσει να πορευθεί χωρίς φόβους και απειλές».

Το αντιγερμανικό μένος του κ. Καρακούση κράτησε μόλις δύο βδομάδες, καθώς στις 27 Μαρτίου σε άρθρο του με τίτλο «Ο κ. Τσίπρας στην κόψη του ξυραφιού» επιτίθεται στην κυβέρνηση για τις δυσκολίες στη διαπραγμάτευση, λέγοντας ότι «αν εντός των επόμενων ημερών δεν τα βρει με τους εταίρους και δεν άρει το παρόν χρηματοδοτικό αδιέξοδο, τότε θα πράγματα θα εξελιχθούν κατά ανεξέλεγκτο τρόπο» προειδοποιώντας, ταυτόχρονα, τον πρωθυπουργό ότι  «οφείλει να γνωρίζει πως αν δεν υπάρξει χρηματοδοτική διέξοδος, η χώρα θα αντιμετωπίσει κρίση χειρότερη της προηγούμενης». Ο κύριος Καρακούσης αρέσκεται σε εντυπωσιακά κλεισίματα. Μόνο που αυτή την φορά δεν τα βάζει με τους Γερμανούς αλλά με τον Έλληνα πρωθυπουργό: «Ο κ.Τσίπρας δεν έχει πια την πολυτέλεια του χρόνου. Τον ξόδεψε δυστυχώς σε αγώνες άγονους και πλέον κινείται στην κόψη του ξυραφιού».
Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε γιατί οι απόψεις του κ. Καρακούση  παρουσιάζουν τόση ευελιξία. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι αυτό δεν έχει σχέση να κάνει με το γεγονός ότι πλησιάζει η ώρα που η ελληνική κυβέρνηση θα καταθέσει το νομοσχέδιο που αφορά τις συχνότητες των καναλιών και τα χρέη των ιδιοκτητών τους. Το γεγονός πάντως ότι με το θέμα καταπιάνεται, εμφανώς ενοχλημένος, και ο κ. Πρετεντέρης στα Νέα μας βάζει σε υποψίες.

Στέλλα Βρεττού (left)