ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

Απλοί τρόποι για να ελεγχθεί η Διαπλοκή

Αν ενημερώνεστε κυρίως από τα δελτία ειδήσεων και τις εκπομπές των λεγόμενων μεγάλων ιδιωτικών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών, είναι πολύ πιθανό να μην έχετε πληροφορηθεί για τις πολιτικές πρωτοβουλίες της νέας κυβέρνησης, που αναφέρονται στην εξυγίανση του συστήματος των ΜΜΕ και στις τριγωνικές τους σχέσεις με το τραπεζικό κατεστημένο, το κράτος και τις μνημονιακές κυβερνήσεις. Το γιατί τα ηλεκρονικά ΜΜΕ απέκρυψαν τις σχετικές ειδήσεις, προκύπτει αβίαστα από τα παρακάτω:

Χθες στη Βουλή, με έγγραφό του, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουβάκης δηλώνει ότι η κυβέρνηση προχωρά, κατά προτεραιότητα, στον έλεγχο όλων των δανειακών συμβάσεων που έχουν χορηγηθεί σε υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται στον χώρο της Ενημέρωσης. Ωστόσο ο κ. Στουρνάρας (ο οποίος βρίσκεται ακόμα στη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος) αρνείται να διαβιβάσει στη Βουλή οποιαδήποτε ουσιαστική πληροφόρηση..  για το όλο το θέμα, επικαλούμενος το υπηρεσιακό επαγγελματικό απόρρητο του άρθρου 54 του Ν. 4261/2014!

Ο κ. Βαρουφάκης, πάντως, επιμένει και υπογραμμίζει ότι «η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να καταπολεμήσει τη διαπλοκή και τη διαφθορά, καθώς και να σταματήσει την προνομιακή αντιμετώπιση -εκ μέρους των τραπεζών- των επιχειρήσεων στον χώρο της ενημέρωσης». Ο προφανής λόγος -που όλοι ξέρουμε στην Ελλάδα- είναι «ότι αποτελεί καθ' όλα απαράδεκτο φαινόμενο, επιχειρήσεις ΜΜΕ να χρηματοδοτούνται αφειδώς με δημόσιο χρήμα- που έχει δοθεί στις τράπεζες μέσω της διαδικασίας κρατικής ανακεφαλαιοποίησης- την ίδια στιγμή που εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι αποκλεισμένες από την παροχή ρευστότητας», αναφέρει ο κ. Βαρουφάκης και τονίζει ότι «υπάρχει κατευθυντήρια οδηγία της κυβέρνησης προς τις τράπεζες να μη δίνονται δάνεια σε επιχειρήσεις ΜΜΕ, άνευ προϋποθέσεων και εξασφαλίσεων». «Καθίσταται σαφές ότι σκοπός μας είναι ο ενδελεχής έλεγχος όλων των δανειακών συμβάσεων που έχουν χορηγηθεί σε υπερχρεωμένες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται τόσο στον χώρο της ενημέρωσης όσο και σε άλλους τομείς και να έρθουν όλα στο φως της δημοσιότητας», σημειώνει ο κ. Βαρουφάκης.

Και τώρα τι κάνουμε για να παρακαμφθεί η... αντίσταση του κ. Στουρνάρα; Πώς θα αντιμετωπιστεί η απόλυτη «γαργάρα» και η προπαγανδιστική, με όλα τα γνωστά βρόμικα μέσα, αντικυβερνητική στάση των δήθεν ισχυρών Ομίλων της τηλεόρασης και του Τύπου εν γένει; Πώς θα ξεπεραστεί η... εξέγερση όλων αυτών, που απειλούνται ευθέως από τις κυβερνητικές κινήσεις αντιμετώπισης της διαπλοκής των ΜΜΕ με την οικονομική, μνημονιακή ολιγαρχίας της χώρας; Πού θα βρει η νέα κυβέρνηση τις προνομιακές δανειακές συμβάσεις που είχαν συνάψει με τις τράπεζες για να ελεγχθούν αρμοδίως; Πώς θα υποχρεωθούν να πληρώσουν επιτέλους τους φόρους των πολλών εκατομμυρίων που χρωστάνε τα κανάλια;

Μα είναι απλό! Το ΣΔΟΕ (μαζί με την Επιθεώρηση Εργασίας, τα ασφαλιστικά Ταμεία και τις εποπτικές αρχές για τη νόμιμη λειτουργία όλων των ειδών των εταιρειών) δεν έχει παρά να φτάσει επιτέλους στα λογιστήρια των Ομίλων Τύπου και ΜΜΕ σε όλη την Ελλάδα και να ζητήσει όλα τα σχετικά στοιχεία. Δηλαδή, να ελέγξει όλες τις δανειακές συμβάσεις, τις φορολογικές υποχρεώσεις, τις επιδοτήσεις από το Δημόσιο, τα έσοδα, τα χρέη των εκατοντάδων εκατομμυρίων, την κεφαλαιακή επάρκεια αυτών των εταιρειών ΜΜΕ κ.ο.κ. -όπως και κάθε άλλη σε οποιοδήποτε κλάδο της οικονομίας. Αν, επομένως, τα δάνεια δόθηκαν καταχρηστικά, τότε επιβάλλονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις και τα σχετικά χρηματικά πρόστιμα στις εταιρείες και στα στελέχη τους, στις τράπεζες και στα στελέχη τους και σ' όλες τις εποπτεύουσες αρχές και στους διευθυντές τους, οι οποίοι επί χρόνια έκαναν... το κουνέλι. Το ίδιο πρέπει να πράξουν, σύμφωνα με τον νόμο, οι ομάδες κρούσης του ΣΔΟΕ και με τους φόρους, το νοίκι των συχνοτήτων που δεν πληρώνουν με διάφορες τεχνικές οι διαπλεκόμενοι βαρόνοι του Τύπου, τις εργασιακές σχέσεις «γαλέρας», τα... διαφυγόντα από τα ασφαλιστικά Ταμεία, την υπόθεση με τα ψηφιακά της Digea (των πέντε καναλιών εθνικής εμβάλειας) κ.λπ.

Στη δε περίπτωση που οι βασικοί μέτοχοι των Ομίλων της διαπλοκής δεν ενισχύουν κεφαλαιακά τις επί χρόνια ελλειμματικές τους εταιρείες και επιβιώνουν ξεκοκαλίζοντας συστηματικά τα εκατοντάδες εκατομμύρια των θαλασσοδανείων που λαμβάνουν από τις επιδοτούμενες -λόγω χρεοκοπίας τους από το 2011- τράπεζες και από τα δώρα του καρτέλ διαχείρισης και πελατειακής διανομής των κρατικών και ευρωπαϊκών επιδοτήσεων των μνημονιακών τους φίλων, τότε υπάρχουν και τα εξής όπλα: 'Η συμμορφώνονται με τον νόμο και φέρνουν τα λεφτά τους ενισχύοντας τις εταιρείες τους, από τις Ελβετίες και τους άλλους ασφαλείς φορολογικούς παραδείσους. 'Η κλείνουν, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις 47 και 48 του πασίγνωστου (αλλά ανεφάρμοστου) νόμου 2190/1920 για τη λύση και εκκαθάριση των εταιρειών, στην περίπτωση που δεν καλύπτονται τα αρνητικά Ίδια Κεφάλαια από τους μετόχους των ραδιοτηλεοπτικών επιχειρήσεων.

Στην περίπτωση δηλαδή που οι μέτοχοι δεν καταθέτουν τα οφειλόμενα χρήματα –όπως προβλέπει ο νόμος 2190- η κυβέρνηση θα έχει πλέον το δικαίωμα να εφαρμόζει τον εν λόγω νόμο και θα κλείνει τα χρεοκοπημένα και θαλασσοδανεισμένα ΜΜΕ (τα οποία… κατέχουν δωρεάν τις δημόσιες συχνότητες).

Είναι τόσο απλό, αν όντως υπάρχει πολιτική βούληση, επαρκείς και αδιάφθοροι κρατικοί ανώτεροι υπάλληλοι και άξιοι εισαγγελείς και δικαστές για να πραγματοποιήσουν σοβαρούς και επισταμένους ελέγχους προς όλους και για όλα.

Δημήτρης Τρίμης / ΕφΣυν
.