ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Να γράψει o Φυντανίδης την ιστορία της «Ελευθεροτυπίας»


- Αλώνιζε η Μάνια πριν πεθάνει ο πατέρας της
- Τι λέει ο Ντένης Αντύπας στο Παρόν για τις φιλοδοξίες Βλαστάρη και τους λοιπούς ήρωες στο μυθιστόρημα της «Ε»

Από τον δημοσιογράφο Ντένη Αντύπα, συγγραφέα του βιβλίου «Ελευθεροτυπία - τρεις φόνοι, ένα πτώμα» (Εκδόσεις ΚΑΚΤΟΣ), που κυκλοφόρησε πρόσφατα, πήραμε την παρακάτω επιστολή σε σχέση με τη διακοπή της έκδοσης της εφημερίδας και την απόλυση του διευθυντή της Σεραφείμ Φυντανίδη.
«Σέβομαι και τιμώ τον Σεραφείμ Φυντανίδη, με τον οποίο συνεργαστήκαμε περίπου 13 χρόνια στην ''Ελευθεροτυπία''. Όμως εντυπωσιάζομαι από το γεγονός ότι ο Σ.Φ., λύνοντας τη σιωπή του, αναφέρεται ανώνυμα σε ανθρώπους ''που ήθελαν να τον βάλουν στην άκρη'', αθωώνοντας ταυτόχρονα τη Μάνια Τεγοπούλου, η οποία τον απέλυσε!
Στο βιβλίο μου –που αναφέρεται σε όλη την πορεία του εντύπου– περιγράφω το κλίμα το οποίο είχε διαμορφωθεί τα τελευταία 10 χρόνια στην άλλοτε κραταιά εφημερίδα. Μιλώντας με επιτελικά..
στελέχη και απλούς συντάκτες, έχω αποκρυσταλλωμένη εικόνα. Σύμφωνα με αυτήν, ο Σ.Φ. υπονοεί τον εξάδελφο του Κίτσου Τεγόπουλου, αρθρογράφο της ''Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας'', Θανάση Τεγόπουλο, και τον διευθυντή της ίδιας εφημερίδας Γιάννη Βλαστάρη. Ο τελευταίος υπήρξε επιλογή Φυντανίδη και για τη θέση του αρχισυντάκτη του περιοδικού ''Έψιλον'' και για τη θέση του διευθυντή σύνταξης της κυριακάτικης εφημερίδας, όταν εγώ αποχώρησα απ' αυτήν, διακρίνοντας τις νέες ισορροπίες που έτειναν να δημιουργηθούν. Ο ίδιος ο Σ.Φ. μου είχε μιλήσει αργότερα για τριβές μεταξύ του ίδιου και του διδύμου Θανάση Τεγόπουλου - Γιάννη Βλαστάρη και κυρίως για τις φιλοδοξίες του τελευταίου. Όλο το συγκρότημα άλλωστε το είχε ''τούμπανο'' ότι ο Βλαστάρης σύντομα θα γινόταν ο ''νέος Φυντανίδης''.
Η έκπληξή μου όμως, επαναλαμβάνω, είναι η θέση Φυντανίδη απέναντι στη Μάνια Τεγοπούλου. Η νέα εκδότρια, πριν πεθάνει ακόμη ο πατέρας της, αλώνιζε στην κυριολεξία τις νύχτες σύνταξη και τυπογραφείο, αλλάζοντας κείμενα συντακτών που αφορούσαν κυρίως τη δίκη των μελών της 17 Νοέμβρη, παρακάμπτοντας προκλητικά τον ίδιο τον Φυντανίδη, αρχισυντάκτες και άλλους υπευθύνους.
Πιθανώς ο Σ.Φ. πίστευε και πιστεύει ακόμη ότι η Μάνια, άπειρη και παρορμητική, παρασύρθηκε από τον θείο της. Μπορεί να είναι κι έτσι. Ας μην ξεχνούμε όμως ότι την ίδια τύχη είχαν Τεγόπουλος - Βλαστάρης λίγους μήνες μετά την άδικη και ωμή απόλυση του Φυντανίδη. Άρα; Προσωπικά έχω προτείνει στον Σεραφείμ Φυντανίδη να γράψει ο ίδιος την ιστορία της εφημερίδας. Διότι, μην το κρύβουμε, η τύχη της εφημερίδας είναι άμεσα συνδεδεμένη με την απόλυσή του. Όσον αφορά τις αποκαλύψεις στη ''LIFΟ'', είναι ένα αξιόλογο ρεπορτάζ, στο οποίο οι ενδιαφερόμενοι τοποθετήθηκαν».

-εφημερίδα Το Παρόν / 28-10-2012