ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Γιατί ο Λιάτσος έκοψε Αρβανίτη και Κατσίμη - Νέο κρούσμα απροκάλυπτης λογοκρισίας στην ΕΡΤ

Ο «έμπιστος» της διοίκησης, τα τηλεφωνήματα από την Κατεχάκη και οι δικαιολογίες του γενικού διευθυντή

Αφορμή έψαχναν στην Αγία Παρασκευή για να απομακρύνουν το «ενοχλητικό» και «απείθαρχο» δίδυμο της Πρωϊνής Ενημέρωσης στη ΝΕΤ … Εδώ και αρκετό καιρό η εκπομπή του Κώστα Αρβανίτη και της Μαριλένας Κατσίμη είχε μπει υπό στενή παρακολούθηση. Μάλιστα είχε επιφορτισθεί με το συγκεκριμένο έργο (της παρακολούθησης) πρόσωπο «εμπιστοσύνης» προκειμένου να δίνει αναφορά απευθείας στους διευθυντάδες (Λιάτσους και λοιπούς).
Η αφορμή λοιπόν που έψαχναν στην ΕΡΤ, βρέθηκε σε σχόλια που έγιναν για δημοσίευμα της «Αυγής» σχετικά με την υπόθεση βασανισμών συλληφθέντων διαδηλωτών στην Ασφάλεια Αθηνών, θέμα που είχε προβληθεί κυρίως μέσω του Guardian. Κατά της βρετανικής εφημερίδας ο υπουργός ΠΡΟΠΟ, Ν. Δένδιας ήθελε να κάνει μήνυση αλλά τα πορίσματα έδειξαν πράγματι βασανισμούς οπότε....
Αυτά σχολίαζαν οι Αρβανίτης – Κατσίμη και τα τηλεφωνήματα απο..Κατεχάκη μεριά, άρχισαν να πέφτουν βροχή ενώ ήδη δούλευε και το σύστημα εσωτερικής πληροφόρησης στην Αγία Παρασκευή. Αποτέλεσμα ήταν ο αρχισυντάκτης της εκπομπής να φωνάξει Αρβανίτη και Κατσίμη και να τους πει ότι με απόφαση Λιάτσου κόβονται «μεχρι νεωτέρας» από τη ΝΕΤ.
Η απόφαση ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων με καταγγελίες για περιθωριοποίηση των δημοσιογράφων που δεν συμμορφώνονται προς τας υποδείξεις και απροκάλυπτη λογοκρισία που παραπέμπει σε άλλες σκοτεινές εποχές. Από την πλευρά τους ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ και ΚΚΕ έκαναν λόγο για στυγνή κομματική παρέμβαση στη δημόσια τηλεόραση και ζήτησαν την ανάκληση της απόφασης και την παραίτηση της διοίκησης της ΕΡΤ.
Ο γενικός διευθυντής Ενημέρωσης της ΕΡΤ Αιμίλιος Λιάτσος, μετά τις αντιδράσεις, έκανε λόγο για καταπάτηση κανόνων της δημοσιογραφικής δεοντολογίας καθώς όπως είπε οι δύο δημοσιογράφοι «προέβησαν σε απαράδεκτους υπαινιγμούς κατά του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Δένδια, χωρίς μάλιστα να του δώσουν το δικαίωμα να εκφράσει τη δική του άποψη, ενώ με τα σχόλιά τους εμφανίστηκαν να προκαταλαμβάνουν το αποτέλεσμα δικαστικής απόφασης».

Υ.Γ: Κρούσμα λογοκρισίας υπήρξε και στην ΕΡΤ-3 καθώς με τηλεφώνημα Λιάτσου κόπηκε από το ρεπορτάζ ο δημοσιογράφος που είχε αναλάβει την κάλυψη του τριημέρου των εκδηλώσεων στη Θεσσαλονίκη. Κι αυτό γιατί  μετέδωσε τις αποδοκιμασίες των πολιτών κατά Σαμαρά και  Παπούλια έξω από το ναό του Αγίου Δημητρίου.