ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Ποιοι διανοούμενοι; Ποιοι πανεπιστημιακοί;

του Χρήστου Ράπτη / iefimerida.gr

Οι κινητοποιήσεις των Αγανακτισμένων (που τρομοκρατούν πλέον τα συστημικά ΜΜΕ) φαίνεται να βγάζουν από τον λήθαργο τους «διανοούμενους» της χώρας και την πανεπιστημιακή κοινότητα, η οποία ξαφνικά φαίνεται να ανακάλυψε τον πνευματικό της ρόλο.
Είναι γνωστό ότι στη χώρα αυτή, όπου τα τελευταία 35 χρόνια κυριαρχούν η ευκολία και ο κυνισμός της πολιτικής εξουσίας, οι ελάχιστοι σοβαροί Έλληνες διανοούμενοι αναγκάστηκαν να ιδιωτεύσουν. Καταδικασμένοι στη σιωπή, παρέμειναν μακριά από τα πανεπιστήμια, όπου βασιλεύει η διαφθορά των κοινοτικών κονδυλίων και των επιδοτήσεων κάθε είδους. Η πανεπιστημιακή κοινότητα, αντίθετα, συμβιβασμένη, κρατικοδίαιτη και με πολιτικές εξαρτήσεις, ταυτίστηκε με το μεταπολιτευτικό εξουσιαστικό σύστημα διακυβέρνησης, στρέφοντας την πλάτη της στην κοινωνία. Οι δήθεν πανεπιστημιακοί δάσκαλοι μετατράπηκαν σύντομα σε.. επιχειρηματίες, αναπαράγοντας ένα ευνοιοκρατικό, αντιπαραγωγικό και εντέλει χαμηλού επιπέδου σύστημα «ανώτατης» εκπαίδευσης, που ήταν καταδικασμένο να χρεοκοπήσει ηθικά, επιχειρησιακά και πολιτισμικά.
Σήμερα οι καθηγητάδες, αυτοί δηλαδή που εξέθρεψαν την κομματοκρατία στα πανεπιστήμια, συγκυβερνώντας επί της ουσίας την χώρα τα τελευταία 35 χρόνια, βλέπουν ότι το καράβι της μεταπολίτευσης βουλιάζει και προσπαθούν να σωθούν, μεταμφιεσμένοι σε «Βελουχιώτηδες» της νέας εποχής. Δεν θα πρέπει να λησμονούμε ότι οι πολλοί γαλάζιοι και πράσινοι υπουργοί της μεταπολίτευσης προήλθαν απο την πανεπιστημιακή κοινότητα, η οποία έδωσε, άλλωστε, μεταπολιτευτικά στην χώρα τουλάχιστον δύο πρωθυπουργούς.
Καθηγητές είναι ο Αλογοσκούφης και ο Χριστοδουλάκης που ευθύνονται ο καθένας με διαφορετικό τρόπο για την απογείωση του χρέους και των ελλειμάτων.
Τώρα, το καθηγητικό κατεστημένο, όπως λέγαμε παλιά, προφανώς θέλει να επιβιώσει «πολιτικά» και ακαδημαϊκά και έχοντας μηδενίσει το κοντέρ, να παίξει ρόλο στο πολιτικοκοινωνικό σκηνικό της επόμενης μέρας μετά την κρίση. Και αύριο οι αξιότιμοι καθηγητάδες, αφού στήριξαν τους πάντες στο παρελθόν αν χρειαστεί, δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα να επεφημίσουν το κάθε μελλοντικό Βοναπάρτη.