ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2022

Τι μαγειρεύουν στο υπόγειο Ερντογάν και Τσίπρας;


Γράφει ο Τάσος Παππάς

Αν ψάχνατε στοιχεία για να αποδείξετε ότι ο εξωτερικός εχθρός της Ελλάδας (Τουρκία) συνεργάζεται με τον εσωτερικό εχθρό (ΣΥΡΙΖΑ), μη χολοσκάτε. Τα έχει και τα σερβίρει αχνιστά στο πιάτο σας η κυβέρνηση. Με αφορμή την εξέλιξη στις ΗΠΑ σχετικά με το θέμα της πώλησης F-16 στην Τουρκία και της αναβάθμισης αυτών που διαθέτει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέδωσε μια ανακοίνωση γεμάτη υπαινιγμούς για τον πατριωτισμό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αναφέρει: «Το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και το Πρακτορείο Ειδήσεων Anadolu είναι οι μόνοι που θέλησαν να παρουσιάσουν ένα στάδιο στη διαδικασία διαβούλευσης του νομοσχεδίου της Γερουσίας για τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ σαν τετελεσμένη απόφαση. Μια υπόθεση που κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει όσον αφορά το πότε και, κυρίως, πώς και με ποιους όρους θα καταλήξει». 
Τι μας λέει λοιπόν ο κ. Οικονόμου; Χαίρεται το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων που μεταδίδει ό,τι του υπαγορεύει ο Τούρκος πρόεδρος. Χαίρεται και ο ΣΥΡΙΖΑ. Αρα έχουν τον ίδιο στόχο Ερντογάν και Τσίπρας. Θέλουν να πλήξουν την ελληνική κυβέρνηση και τον επικεφαλής της. Αντικειμενικά λειτουργούν ως συνεργάτες.
Δεν ξέρουμε το βάθος και την έκταση της συμφωνίας τους, ούτε τα ανταλλάγματα. Είναι σε χρήμα; Θα δούμε. Ακόμη προσπαθούμε να εντοπίσουμε τα λεφτά που έστελνε ο Μαδούρο στην Κουμουνδούρου. Μήπως είναι κάποια υπόσχεση από τον ΣΥΡΙΖΑ ότι αν έρθει στα πράγματα (Θεέ μου φύλαγε!) θα κάνει εκπτώσεις στα εθνικά θέματα και θα κάτσει στο τραπέζι με τους Τούρκους για μια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης; Μα κι αυτός, όπως η κυβέρνησή μας, υποστηρίζει ότι δύο είναι οι διαφορές μας με την Τουρκία (υφαλοκρηπίδα, ΑΟΖ) και μάλιστα εγκαλεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη γιατί δεν απαιτεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση να τρίξει τα δόντια στον Ερντογάν βάζοντας του σκληρές κυρώσεις. Καλά, αυτά είναι για ξεκάρφωμα. Τα κάνει για να μην εκτεθεί. Προς το παρόν μας λείπουν τα στοιχεία και η κυβέρνησή μας χωρίς στοιχεία δεν προχωρά σε καταγγελίες. Ενδεχομένως θα μάθουμε στην πορεία με τη βοήθεια του Predator, το οποίο βεβαίως δεν έχουμε προμηθευτεί, ωστόσο κάποια άκρη θα βρούμε με τόσους φίλους και κουμπάρους που έχουμε στις εταιρείες που το διαχειρίζονται. Στην περίπτωση αυτή, οι λόγοι εθνικής ασφαλείας που μας υποχρεώνουν να παρακολουθήσουμε τα τηλέφωνα των επίορκων είναι κάτι παραπάνω από ορατοί.
Τι όμως έλεγε η κατάπτυστη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ που τόσο πολύ ενόχλησε το μέγαρο Μαξίμου; Ιδού το σώμα του εθνικού εγκλήματος: «Με την απόφαση που έλαβε χθες η Γερουσία να απορρίψει τους όρους που περιόριζαν την πώληση των μαχητικών αεροσκαφών F-16, η Τουρκία όχι μόνο δεν τιμωρείται για την ευθεία αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Ελλάδας και την υπογραφή νέων παράνομων μνημονίων με τη Λιβύη, αλλά επιβραβεύεται. Η απόφαση αυτή αποτελεί άλλη μια εξαιρετικά σοβαρή ήττα του δόγματος Μητσοτάκη, του “πιστού και προβλέψιμου συμμάχου” που τα δίνει όλα χωρίς να διεκδικεί τίποτα. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη καθίσταται ολοένα και πιο επικίνδυνη για τα εθνικά συμφέροντα». Δεν σας φαίνεται και πολύ προδοτική ανακοίνωση; Δεν έχει σημασία. Η κυβέρνησή μας είναι σίγουρη για τις προθέσεις των ακροαριστερών λαϊκιστών.
Σας βλέπω επιφυλακτικούς. Σας προβληματίζει κάτι; Μιλήστε ελεύθερα. Ας το πάρει το ποτάμι: «Ο πρωθυπουργός, οι υπουργοί του και τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης μιλούν σε καθημερινή βάση για τον απομονωμένο Ερντογάν, για τα αλλεπάλληλα χαστούκια που τρώει από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ενωση, για το πόσο ενισχυμένες είναι οι θέσεις της Ελλάδας στη διεθνή σκηνή, για τις ηρωικές απαντήσεις που δίνουμε στις απειλές, τους λεονταρισμούς και τις εξαλλοσύνες Τούρκων αξιωματούχων. Ομως οι σύμμαχοί μας δεν στέκονται στο ύψος των περιστάσεων.
Καλούν τον Ερντογάν στις συνάξεις τους (Πράγα), αρνούνται να του βάλουν κυρώσεις αν και αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματά μας, του επιτρέπουν να χρησιμοποιεί το προσφυγικό-μεταναστευτικό για να μας ασκεί πιέσεις, έχουν αποδεχτεί τον διαμεσολαβητικό ρόλο που παίζει ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία, δεν ενοχλούνται που συναντιέται τρεις φορές τον μήνα με τον δικτάτορα Πούτιν, οι ΗΠΑ εγκατέλειψαν τον EastMed γιατί απέκλειε την Τουρκία, η Σουηδία ήρε το εμπάργκο όπλων, το ΝΑΤΟ συστηματικά κρατά ίσες αποστάσεις. Την ίδια ώρα που κάνει όλα αυτά ο Ερντογάν με την ανοχή των συμμάχων μας, ο πρωθυπουργός δηλώνει έτοιμος να συναντηθεί μαζί του. Για να πουν τι; Εμείς λέμε ότι έχουμε δύο διαφορές. Οι Τούρκοι υποστηρίζουν ότι οι διαφορές μας είναι περισσότερες. Θέτουν ζήτημα κυριαρχίας ελληνικών νησιών. Υπάρχει βάση για συζήτηση; Θα με αναγκάσετε –και δεν το θέλω πιστέψτε με– να πω ότι έχει δίκιο ο Α. Σαμαράς που λέει ότι δεν συζητάς με πειρατές». Νομίζω πως έχετε ξεφύγει. Τολμάτε να κατηγορείτε την κυβέρνηση για μειωμένη εθνική συνείδηση; Βέβηλη σκέψη. Η γραμμή μας είναι σταθερή και δεν επιδέχεται διορθώσεις. Το έχουμε καταστήσει σαφές: Είμαστε προβλέψιμοι και δεδομένοι.
  • το κείμενο του Τ. Παππά είναι από την Εφημερίδα των Συντακτών (15.10.2022)