ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2022

Το πιο κλασικό (δημοσιογραφικό) κόλπο για να πάρεις "κλικ"


"Μην διαβάζετε μόνο τον τίτλο"!

Τον παραπάνω αφορισμό τον ζω εδώ και πολλά χρόνια ασχολούμενος με τα media. Και αφορά μεγάλο πλήθος διαδικτυακών αναγνωστών ειδήσεων που.... απλά δεν τις διαβάζουν! Αλλά μόνο τον τίτλο τους και από εκεί βγάζουν ένα ολοκληρωμένο συμπέρασμα (έτσι νομίζουν) και σχολιάζουν ανάλογα και επικοινωνούν.
Κι όμως από τον τίτλο δεν θα βγάλεις συμπέρασμα. Ισως ούτε καν πληροφορία. Γιατί μπορεί να είναι γενικόλογος, παιγνιώδης, ερωτηματικός, ασαφής, κακογραμμένος κιόλας. Παράδειγμα χθεσινο κιόλας; Βγαίνει ο Τσιόδρας σε με ομιλία του και λέει "Αποτύχαμε παταγωδώς". Το βλέπουν οι αντιεμβολιαστές, οι συνωμοσιολόγοι κλπ και κάνουν πάρτι, ότι "να και ο ίδιος ο αρχιερέας της Ιατρικής παραδέχεται την αποτυχία των εμβολίων".
Τι έχει πει πραγματικά ο Τσιόδρας; Αυτό που ξέρουμε όλοι. Πως απέτυχε η επικοινωνία της επιστήμης με την κοινωνία, πως δεν μπόρεσε να αντιπαρατεθεί στο κύμα ψευδολογίας, συνωμοσιολογίας που κυκλοφόρησε, που φθάσαμε να άκούμε τα διάφορα ψώνια τύπου Πετράκου που με περισπούδαστο ύφος έλεγαν ότι πιο εξωφρενικό πέρναγε από το μυαλό τους. 
Ακούγαμε καρδιολόγους που είχαν πάρει ειδικότητα προ 3 ετών και αυτοσυστήνονταν ως "έχοντες τεράστια εμπειρία", γνωστούς για την μπουρδολογία τους "επιστήμονες" που αναζητούσαν να πολιτευτούν πάνω στο όχημα του τρόμου, ακούγαμε τις "μανούλες του ιντερνετ" που έλεγαν ότι "το παιδάκι μου δεν θα φορέσει μάσκα γιατί θα πνιγεί από το διοξείδιο του άνθρακα" και κάθε άλλο γραφικό, αδαή, σαλταρισμένο.
Απέτυχε η ελληνική αντιμετώπιση του κορωνοιού; Ναι και σε επίπεδο επικοινωνίας και σε επίπεδο διαχείρισης γιατί κατέρρευσε το ΕΣΥ. Χωρίς την οργάνωση που χρειαζόταν και τα αποθέματα πόρων που ποτέ δεν είχαν προβλεφθεί, διοικούμενο από Κικίλιες και Πλεύρηδες. Αλλά οχι γιατί εμβολιαστήκαμε, όχι γιατί κρατήσαμε αποστάσεις, όχι γιατί πλέναμε τα χέρια μας, όχι γιατί προσέξαμε λίγο τις κοινωνικές μας δραστηριότητες.
 Άλλου ήταν λοιπόν η αποτυχία και όχι εκείνη των εμβολίων.
Αποτυχία ήταν η έλλειψη ΜΕΘ με ειδικευμένο προσωπικό, η αστοχία να μην εκπαιδευτεί τέτοιο, έστω επικουρικά στα μεσοδιαστήματα ύφεσης, όπου η πολιτική ηγεσία είχε το θράσος να πει πως "έχετε στοιχεία πως όσοι διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ πεθαίνουν;" και όταν βγήκαν τα στοιχεία ότι ναι, πέθαιναν σχεδόν στο 100%, αντι να πάνε σπίτια του συνεχίζουν να κυβερνούν. Και πολλά ακόμη.
Μη διαβάζετε λοιπόν τον τίτλο. Και ειδικά αν αυτός ικανοποιεί τις ιδεοληψίες σας. Είναι το πιο κλασικό κόλπο -δημοσιογραφικό- για να πάρει "κλικ" το θέμα που κανείς δεν θα διαβάσει!