ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2022

Στο Τμήμα


Δύο αστυνομικοί συνελήφθησαν για τον βιασμό νεαρής γυναίκας εντός του Τμήματος Ομονοίας. Προς τεκμηρίωση των ισχυρισμών της παθούσης, χρησιμοποιήθηκε οπτικό υλικό από την κάμερα γειτονικού καταστήματος. Οι κάμερες του Τμήματος ήταν εκτός λειτουργίας. Ωστόσο η διοίκηση του Τμήματος, οι αξιωματικοί υπηρεσίας και λοιποί υπεύθυνοι παραμένουν στη θέση τους. Το θέμα αναδείχθηκε έπειτα από έρευνα της διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων. Ναι, αλλά είναι εύλογο να υποθέσουμε ότι τα πράγματα, ενδεχομένως, θα είχαν πάρει άλλη τροπή αν η καταγγέλλουσα δεν ήταν Ελληνίδα που κινήθηκε μεθοδικά με αποφασιστικότητα.

 Επισκέφθηκε γιατρό, την εξέτασε ο ιατροδικαστής και μπορούσε να αποδείξει ότι ήταν στο Τμήμα. Κάτι τέτοιο δεν κουκουλώνεται. Ομως κατά καιρούς κουκουλώνονται άλλες σοβαρές καταγγελίες για κακοποίηση ανθρώπων που βρίσκονται στο συγκεκριμένο Τμήμα με την πλάτη στον τοίχο. Φαντάσου μόνο να είσαι μετανάστης, χρήστης ναρκωτικών στην περιοχή της Ομόνοιας και να βρίσκεσαι με την πλάτη στον τοίχο, στο συγκεκριμένο Τμήμα. Επίσης η απόφαση των αστυνομικών να βιάσουν τη γυναίκα εντός του Τμήματος (αν έγινε έτσι), αν μη τι άλλο προδίδει σιγουριά, πίστευαν ότι θα μείνουν μακριά από κάθε έλεγχο.

Είναι και κάτι ακόμα: η αντανάκλαση της υπόθεσης στο συλλογικό θυμικό δεν προκάλεσε δα και καμιά έκρηξη οργής. Εντάξει, το ειδησεογραφικό ενδιαφέρον είναι προσανατολισμένο στον Κολωνό, αλλά, μεταξύ μας, δεν σηκώθηκε και κανένα τσουνάμι στην κοινωνία. Και όμως, οι δύο υποθέσεις έχουν ομοιότητες. Μία μάνα κατηγορείται ότι εξέδιδε το παιδί της και δύο αστυνομικοί για βιασμό. Αυτοί που, υποτίθεται, οφείλουν να προστατεύουν, γίνονται θύτες. 
Η μάνα εκμεταλλεύεται, κατά το κατηγορητήριο, τον απόλυτο έλεγχο που έχει στο παιδί της και οι αστυνομικοί την ισχύ της εξουσίας τους. Και τα δύο εγκλήματα είναι εξίσου σοκαριστικά. Ομως η υπόθεση των αστυνομικών ξέφτισε ειδησεογραφικά μόλις σε δύο μέρες. Για ποιο λόγο συνέβη αυτό; Είναι οι ειδήσεις για βιασμό έχουν γίνει σαν τα τροχαία ή μία διάθεση, έστω και υποσυνείδητα, να κρατηθεί το θέμα σε χαμηλούς τόνους καθώς αφορά την Αστυνομία; Καταγγέλλεται βιασμός μέσα σε Τμήμα. Σαν να σε δηλητηριάζουν μέσα σε νοσοκομείο. Αλλά σε μια εβδομάδα δεν θα το θυμάται κανείς.
Kώστας Γιαννακίδης ("Τα Νέα")