ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022

Μια γκρίζα «επαγγελματική» εξαίρεση


Στο Σχέδιο Νόμου του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για τα πνευματικά δικαιώματα, που βγήκε προχθές το βράδυ στο opengov για διαβούλευση, υπάρχουν αρκετά σημεία που σηκώνουν κουβέντα. Στο Αρθρο 43, π.χ., μπαίνει ένας σαφής περιορισμός για την «υποχρέωση καταβολής εύλογης αμοιβής» προς τους δημιουργούς (συνθέτες, στιχουργούς, τραγουδιστές, παραγωγούς κτλ) από τις εταιρείες που εμπορεύονται ηλεκτρονικούς υπολογιστές, tablets, smartphones κτλ. Ενας περιορισμός που υπήρχε από πριν βέβαια, υπήρχε εμμέσως, αλλά τώρα μπαίνει κι επισήμως ανοίγοντας έτσι πολλά παράθυρα σε όσους θέλουν να αποφύγουν να πληρώσουν την εύλογη αμοιβή.
Το Ν/Σ αφορά πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα για «μεταδόσεις ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών και αναμεταδόσεις τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών προγραμμάτων», για την «ψηφιακή ενιαία αγορά», για την «πνευματική ιδιοκτησία στον τομέα των προϊόντων της διάνοιας» κ.ά. 
- από ρεπορτάζ του Δημήτρη Κανελλόπουλου στην ΕφΣυν (ολόκληρο ΕΔΩ)