ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2022

Δημοσιογράφοι που έπεσαν θύματα κατασκοπείας απ' το Pegasus μηνύουν το κράτος


Δημοσιογράφοι που μπήκαν στο στόχαστρο του λογισμικού κατασκοπείας Pegasus σχεδιάζουν να κινηθούν νομικά κατά του ουγγρικού κράτους και της ισραηλινής εταιρείας NSO, η οποία κατασκευάζει το λογισμικό που κατασκόπευσε επίσης πολλούς ηγέτες και επικεφαλής οργανισμών.
Το Pegasus Project, μια κοινοπραξία μέσων ενημέρωσης, αποκάλυψε το περασμένο καλοκαίρι ότι η ανάλυση κινητών συσκευών έδειξε ότι αρκετοί δημοσιογράφοι στη χώρα είχαν στοχοποιηθεί με το Pegasus.
Το λογισμικό υποκλοπής επιτρέπει στον χειριστή του να έχει τον έλεγχο της κινητής συσκευής ενός στόχου, να έχει πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα, ακόμη και από κρυπτογραφημένες εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων, και να ενεργοποιεί την εγγραφή ήχου ή βίντεο. Υποτίθεται ότι προορίζεται μόνο για χρήση εναντίον τρομοκρατών και σοβαρών εγκληματιών, αλλά το Pegasus Project αποκάλυψε ότι η Ουγγαρία φαινόταν να είναι μια από τις πολλές χώρες όπου γινόταν κατάχρηση του εργαλείου.
Εκείνη την εποχή, η ουγγρική κυβέρνηση απέρριψε τα ερωτήματα σχετικά με το εάν είχε χρησιμοποιήσει το Pegasus για να κατασκοπεύσει τα άτομα που κατονομάζονταν και αρνήθηκε να επιβεβαιώσει εάν είχε αποκτήσει το λογισμικό κατασκοπείας. Ωστόσο, τον Νοέμβριο, ένας ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος αναγνώρισε για πρώτη φορά ότι η Ουγγαρία είχε πράγματι αποκτήσει το Pegasus.
Τώρα η Ουγγρική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (HCLU) ανακοίνωσε ότι θα κινήσει νομικές ενέργειες για λογαριασμό έξι πελατών: Brigitta Csikász, Dávid Dercsényi, Dániel Németh και Szabolcs Panyi, όλοι δημοσιογράφοι. Επίσης για τον Adrien Beauduin, Βελγο-Καναδό διδάκτορα και ακτιβιστή και για ένα έκτο άτομο που ζήτησε ανωνυμία.
«Είναι απαράδεκτο οι επιχειρήσεις των εθνικών υπηρεσιών ασφαλείας, οι οποίες αναγκαστικά διεξάγονται μυστικά, να γίνονται εργαλείο καταπίεσης παρά μέσο προστασίας των πολιτών», δήλωσε ο Ádám Remport της Ουγγρικής Ένωσης Πολιτικών Ελευθεριών.
Η HCLU θα ακολουθήσει διάφορες νομικές οδούς, συμπεριλαμβανομένων καταγγελιών στους υπουργούς που επιβλέπουν τις μυστικές υπηρεσίες στην Ουγγαρία, αιτημάτων από τις υπηρεσίες ασφαλείας για αποκάλυψη πληροφοριών και νομικών ενεργειών στα δικαστήρια.
Η Ουγγρική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών και ο Eitay Mack, ένας Ισραηλινός δικηγόρος, θα καταθέσουν επίσης αίτημα στον Ισραηλινό γενικό εισαγγελέα να ανοίξει ποινική έρευνα εναντίον της NSO στο Ισραήλ και των Ισραηλινών αξιωματούχων που ενέκριναν την πώληση στην κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν. - πηγή: efsyn.gr