ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2022

Παίρνουν πίσω τα μισά από τα αναδρομικά που δόθηκαν στους συνταξιούχους


Διπλή ληστεία σε βάρος των δημοσιογράφων 

Του Δημήτρη Ι. Τσαλαπάτη*

Διπλή ληστεία στα αναδρομικά που δικαιούνται οι συνταξιούχοι είναι σε εξέλιξη με τις συνδικαλιστικές ηγεσίες, κοινωνικούς φορείς αλλά και πολιτικές δυνάμεις από τον χώρο της αντιπολίτευσης να τηρούν εκκωφαντική σιωπή.
Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται και οι δημοσιογράφοι –μέλη της ΕΣΗΕΑ με πολυετή ασφάλιση και καταβολές στο σύνολο των αποδοχών τους στο πρώην ΤΣΠΕΑΘ που έχουν ήδη μεταφερθεί στον ΕΦΚΑ καθώς και με περικοπές στις επικουρήσεις για την ίδια περίοδο, χωρίς να έχουν προηγηθεί αναλογιστικές μελέτες ,όπως προβλέπει ο νόμος και η νομολογία του ΣτΕ όταν έγιναν.
Συγκεκριμένα:
1. Παίρνουν πίσω μέχρι και τα μισά από τα πετσοκομμένα αναδρομικά από τις περικοπές των συντάξεων που έγιναν με του νόμους 4051 και 4093 του 2012. Με μία βάρβαρη φοροεπιδρομή τα φορολογούν μη σύννομα με 30-53% υποχρεώνοντας τον κόσμο να κάνει συμπληρωματικές δηώσεις φόρου για τα έτη 2015 2016, και να πληρώσει ακόμη και εισφορά αλληλεγγύης, παρόλο που τώρα καταργείται, στο σύνολο του τότε εισοδήματος!.
2. Με τον πολυδιαφημισμένο νόμο Βρούτση ( Ν.4670/20) ότι ΔΗΘΕΝ επαναϋπολογίζουν τις συντάξεις σε όσους έχουν πάνω από τριάντα χρόνια ασφάλιση στην πραγματικότητα αντί για διαφορές 6 ετών ( από τον Μάιο του 2016που ίσχυσε ό νόμος Κατρούγκαλου) τους υπολογίζουν μόνο για την περίοδο 10/2019-9/2021, Η κοροϊδία είναι πρωτοφανής.
Η διοίκηση του ΕΦΚΑ μάλιστα σπεύδει να αναφέρει στην ιστοσελίδα της ότι δεν είναι ΟΛΑ όσα δικαιούται ο συνταξιούχος, από τον φόβο των διώξεων για υπεξαίρεση. Τα χρεώνει απλώς στην προηγούμενη Κυβέρνηση που δεν έκανε επανυπολογισμό για την περίοδο 2016-2019!...Ο νέος υπουργός και η διοίκηση του οργανισμού προσπαθούν να καλυφθούν από μια μη σύννομη παρακράτηση νομοθετημένων επιστροφών!..

Η συναινετική στάση της ΕΣΗΕΑ

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί για όλα αυτά η στάση δικηγορικών συλλόγων της χώρας του ΤΕΕ, Επιστημονικών Συλλόγων και προκειμένου για τους δημοσιογράφους η επιλήψιμη αδιαφορία ή συναίνεση της πολιτικής σύμπραξης( Σύριζα-ΝΔ) που διοικεί τα τελευταία χρόνια την ΕΣΗΕΑ και τον ΕΔΟΕΑΠ.
Το κορυφαίο ζήτημα των συνταξιούχων δημοσιογράφων παρά τις προτάσεις και τις επισημάνσεις μας ουδέποτε συζητήθηκε στο ΔΣ λόγω των δεσμεύσεων της Προέδρου και του Γ. Γραμματέα με την ετερόκλιτη πολιτική συμμαχία τους.
Η Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων, συνέβαλε ,μαζί με τους εκπροσώπους των συνταξιούχων συναδέλφων, στην δικαστική διεκδίκηση των περικοπών από τις συντάξεις των δημοσιογράφων υποχρεώνοντας την Κυβέρνηση να επεκτείνει την επιστροφή σε όλους, λόγω των αποφάσεων που εκδόθηκαν έγκαιρα στις αγωγές μας, έχει καταθέσει εγκαίρως και σχέδιο αμέσου εφαρμογής για την ασφαλή αντιμετώπιση των επιπτώσεων της διπλής ληστείας .
Άλλωστε, μόνο όσοι ακολουθήσαμε την πρωτοβουλία των εκπροσώπων των συνταξιούχων μας διεκδικούμε ήδη τους τόκους και τα δώρα, γεγονός που δεν περιέλαβε μια fake απόπειρα της πλειοψηφίας του ΔΣ. Ήδη εκδίδονται οι πρώτες αποφάσεις μας.

Τι άλλο χρειάζεται για να γίνει αντιληπτό ότι πρέπει να μη λείψει κανείς απ΄ αυτή την εκλογική αναμέτρηση στην ΕΣΗΕΑ Η απάντηση και από τους συνταξιούχους συναδέλφους πρέπει να δοθεί στην κάλπη. Είναι ζήτημα ζωής και αξιοπρέπειας η Αλλαγή στην ΕΣΗΕΑ.
 
*πρ. Προέδρος ΠΟΕΣΥ πρ. Α’ Αντιπροέδρος ΕΣΗΕΑ
- από το www.styx.gr