ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 6 Αυγούστου 2021

Τα ΜΜΕ που κάνουν την επικαιρότητα λάστιχο


Το βράδυ της Πέμπτης, 29 Ιουλίου, δημοσιεύεται στα ελληνικά σάιτ ότι πέθανε ο μπασίστας των ZZ Top, Ντάστι Χιλ. Το βράδυ του Σαββάτου, 31 Ιουλίου, τηλεοπτικό κανάλι..(δεν έχει σημασία ποιο) μεταδίδει την είδηση στα διεθνή θέματά του ως φρέσκια.
Το πρωί της Τρίτης, 27 Ιουλίου, εφημερίδα (δεν έχει σημασία ποια) δημοσιεύει στο πρωτοσέλιδο βασικό θέμα ένα φρικτό τροχαίο, με λεπτομέρειες σαν να συνέβη την προηγούμενη μέρα. Αλλά είχε συμβεί την Παρασκευή 23 Ιουλίου και είχε καλυφθεί από σάιτ, κανάλια, εφημερίδες.
Παλιά η μπαγιατίλα στην ενημέρωση δεν περνούσε με τίποτα –και αν περνούσε οι ανταγωνιστές την έκραζαν άγρια. Η σύγχρονη δημοσιογραφική (;) αντίληψη της υπερπληροφόρησης έχει κάνει λάστιχο τα όρια της επικαιρότητας –φυσικά και της ανοχής σε τέτοιες ενημερωτικές ανακολουθίες. Και αυτό συμβαίνει παντού.
Το Διαδίκτυο έχει άπειρα ίδια ειδησεογραφικά θέματα (συχνά ακριβή αντίγραφα του ενός από το άλλο) με διαφορετικές ημερομηνίες πολλών ημερών. Και στα τηλεοπτικά δελτία προβάλλονται θέματα που έχουν προκύψει δυο και τρία 24ωρα πριν, ενώ οι εφημερίδες –ιδιαίτερα οι κυριακάτικες– έχουν συχνά ανεπίκαιρες πληροφορίες που τις κάνουν αυτές επίκαιρες.
Παντού, δηλαδή τα όρια της επικαιρότητας γίνονται λάστιχο. Σημεία των ελαστικών δημοσιογραφικών καιρών…
- από το Harddog