ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 1 Αυγούστου 2021

Οι δημοσιογράφοι διεκδικούν επιτέλους τα πνευματικά τους δικαιώματα


Η δημιουργία του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης «Ξενοφώντας» για την προστασία, τη συλλογή και διανομή των πνευματικών δικαιωμάτων των δημοσιογράφων αποτελεί το μεγάλο στοίχημα του.. κλάδου το επόμενο διάστημα. Το εγχείρημα ξεκινά με πρωτοβουλία και στήριξη των δημοσιογραφικών Ενώσεων και αποτελεί μονόδρομο για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των δημοσιογράφων σε έντυπα, ηλεκτρονικά και διαδικτυακά Μέσα, στην ενιαία ψηφιακή αγορά.
Η δουλειά των δημοσιογράφων παράγει υπεραξία την οποία έως σήμερα καρπώνονται οι μεγάλες ψηφιακές πλατφόρμες που θησαυρίζουν από την χωρίς όριο εμπορευματοποίηση του διαδικτύου. Σημαντικό τμήμα του περιεχομένου που διανέμεται και αναπαράγεται στο διαδίκτυο παράγεται από δημοσιογράφους που ως δημιουργοί έργων του λόγου δικαιούνται δίκαιο μερίδιο από τα δυσθεώρητα κέρδη των τεχνολογικών κολοσσών. 
Οι δημοσιογράφοι, μέσω του δικού τους ΟΣΔ, θα διεκδικήσουν συγκροτημένα και με διαφάνεια τα πνευματικά τους δικαιώματα από τις νέες πηγές που προκύπτουν από την οδηγία 790/2019 την οποία διεκδικούμε να ενσωματωθεί άμεσα στην ελληνική νομοθεσία. Αλλά και στις ήδη θεσμοθετημένες πηγές όπως την εύλογη αμοιβή από τις πωλήσεις μηχανήματων αναπαραγωγής, τα περιθώριά αύξησης των εσόδων είναι πολύ μεγάλα αρκεί, όπως όλοι συμφωνούν, να υπάρξει συντονισμένη και εντατική προσπάθεια των ΟΣΔ.
Η Συσπείρωση Δημοσιογράφων Δούρειος Τύπος υποστήριξε από την πρώτη στιγμή την ανάγκη να διεκδικήσουν επιτέλους οι δημοσιογράφοι τα πνευματικά τους δικαιώματα και εργάστηκε μεθοδικά την τελευταία διετία παρουσιάζοντας ολοκληρωμένες θέσεις και προτάσεις που υιοθετήθηκαν από την ΕΣΗΕΑ και τις άλλες Ενώσεις, στο πιο σημαντικό ραντεβού των δημοσιογράφων με το μέλλον τους. Την ίδια ώρα οι περισσότερες παρατάξεις της υποτιθέμενης αντιπολίτευσης είτε απουσίαζαν από την προσπάθεια να κατοχυρωθούν τα πνευματικά δικαιώματα των δημοσιογράφων είτε καταψήφιζαν (!) από κομματικό καθήκον αδιαφορώντας για μια πρωτοβουλία που μπορεί να αποδειχθεί ιστορική για τον κλάδο.
Το εγχείρημα είναι κρίσιμο και απαντά στο μέλλον του κλάδου που μετεξελίσσεται ραγδαία με την επικράτηση του διαδικτύου. Δεν έχουμε δικαίωμα να μείνουμε απλοί παρατηρητές της δομικής ανακατάταξης του κλάδου και των κρίσιμων εξελίξεων στην ενιαία ψηφιακή αγορά. Όλοι μαζί, με συμμετοχικές διαδικασίες, διαφάνεια και οργάνωση θα διεκδικήσουμε τα δικαιώματα μας απέναντι στους εκδότες Τύπου, τις μεγάλες εταιρίες εισαγωγών και τα ολιγοπώλια του διαδικτύου.

ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΏΝ – ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΤΥΠΟΣ