ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 1 Αυγούστου 2021

Μετάλλαξη Λάμδα: μπορεί να είναι πιο ανθεκτική στα εμβόλια και περισσότερο μεταδοτική


Την ώρα που η παραλλαγή Δέλτα του νέου κορονοϊού συνεχίζει να επεκτείνεται σε ολόκληρο τον κόσμο, μια νέα μετάλλαξη προκαλεί «πονοκέφαλο» στους επιστήμονες. Πρόκειται για το στέλεχος.. Λάμδα (Lambda), για το οποίο υπάρχουν φόβοι ότι είναι πιο ανθεκτικό στα εμβόλια και πιο μεταδοτικό και θανατηφόρο από το αντίστοιχο στέλεχος Δέλτα. 
Εκτιμάται ότι ξεκίνησε από το Περού, όπου πλέον σύμφωνα με τον ΠΟΥ αντιστοιχεί στο 81% των κρουσμάτων της Covid-19 από τον περασμένο Απρίλιο έως σήμερα. Οι γιατροί της χώρας υποστηρίζουν ότι το στέλεχος Λάμδα του ιού είναι πιο μεταδοτικό οπό όλα τα υπόλοιπα, λόγω της ταχύτατης εξάπλωσής του τους τελευταίους 4 μήνες.
Συνολικά έχει εντοπιστεί σε 31 χώρες μεταξύ των οποίων η Βρετανία, η Γερμανία, η Ισπανία, η Ιταλία και οι ΗΠΑ. Το πρώτο κρούσμα στις Ηνωμένες Πολιτείες εντοπίστηκε στο Houston Methodist Hospital.
Ερευνητές στη Χιλή, όπου και εκεί έχουν διαγνωστεί πολλά κρούσματα της συγκεκριμένης μετάλλαξης, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η παραλλαγή Λάμδα COVID-19 δεν είναι μόνο πιο μολυσματική από τον τυπικό SARS-CoV-2, αλλά θα μπορούσε επίσης να είναι πιο ανθεκτική στα εμβόλια.
Το Περού έχει το υψηλότερο ποσοστό θανάτων από COVID-19 από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο, όπου σύμφωνα με το Κέντρο Πόρων του Κορονοϊού Johns Hopkins: περίπου 600 για κάθε 100.000 άτομα που έχουν μολυνθεί. Αυτό είναι περίπου διπλάσιο από την Ουγγαρία, τη χώρα με το επόμενο υψηλότερο ποσοστό θανάτων. 
Η νέα γενιά SARS-CoV-2 C.37 κατατάχθηκε πρόσφατα ως παραλλαγή ενδιαφέροντος από τον ΠΟΥ (παραλλαγή Lambda) με βάση τα υψηλά ποσοστά κυκλοφορίας του στις χώρες της Νότιας Αμερικής και την παρουσία κρίσιμων μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη αιχμής.
 Οι έρευνες δείχνουν ότι οι μεταλλάξεις που υπάρχουν στην ακίδα πρωτεΐνης της παραλλαγής Lambda προσδίδουν αυξημένη μολυσματικότητα και ανοσολογική διαφυγή από τα εξουδετερωτικά αντισώματα των εμβολίων κατά του κορονοϊού (CoronaVac).
Το αν η παραλλαγή Λάμδα διαφεύγει επίσης από την κυτταρική απόκριση (διαφορετικός μηχανισμός από τα αντισώματα) που φαίνεται να προκαλείται από τα εμβόλια, είναι ακόμα άγνωστο.
Αμεσες δράσεις για την επιβράδυνση της εξάπλωσης και των μεταλλάξεων της COVID-19 και ειδικά της Λάμδα, προτείνει ο Kevin Kavanagh (MD, μέλος του ICT®’s Editorial Advisory Board). Και παρόλο που μπορεί να υπάρχουν πολύ λίγες περιπτώσεις της παραλλαγής Λάμδα στις ΗΠΑ, εξακολουθεί να «υπογραμμίζει την ανάγκη για ταξιδιωτικούς περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένης της καραντίνας για τους ταξιδιώτες που επιστρέφουν, ανεξάρτητα από την κατάσταση του εμβολιασμού».
Ο Kavanagh επισημαίνει επίσης: «Πρέπει να απομακρυνθούμε από τις τρέχουσες συμβουλές μας σε δύο επίπεδα σχετικά με εμβολιασμένα και μη εμβολιασμένα άτομα. Με τις παραλλαγές Λάμδα και Δέλτα θα πρέπει όλοι να εμβολιαστούμε και να ακολουθήσουμε τις συμβουλές δημόσιας υγείας ».

*Στοιχεία από InfectionControlToday.com kai Infectivity and immune escape of the new SARS-CoV-2 variant of interest Lambda
Mónica L. Acevedo, Luis Alonso-Palomares, Andrés Bustamante, Aldo Gaggero, Fabio Paredes, Claudia P. Cortés, Fernando Valiente-Echeverría, Ricardo Soto-Rifo