ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 5 Αυγούστου 2021

Το κόστος ενός πυροσβεστικού Beriev και ενός μαχητικού Rafale


Τη στιγμή που πολλές περιοχές στην Ελλάδα βρίσκονται μέσα σε πύρινο κλοιό, έχει κερδίσει τις εντυπώσεις των ελληνικών ΜΜΕ το ρωσικό πυροσβεστικό αεροπλάνο Beriev Be-200. Πόσο όμως.. κοστίζει ένα τέτοιο «όπλο» εναντίον των πυρκαγιών σε αντιπαραβολή με τα γαλλικά μαχητικά Rafale, εκ των οποίων το πρώτο κατέφθασε στη χώρα μας μέσα στον Ιούλιο.Η κούρσα εξοπλισμών από τη μία, και οι καταστροφικές πυρκαγιές από την άλλη, δημιουργούν διλήμματα ασφαλείας λόγω και του κόστους.
Ενδεικτικά η τιμή ενός ρωσικού αεροσκάφους Beriev Be-200 κυμαίνεται από 45 έως 70 εκ. δολάρια το μέγιστο, σύμφωνα με τον ιστότοπο Airplane Update. Αντίθετα τα Rafale που αγόρασε η Ελλάδα αγγίζουν σχεδόν τα 170 εκατ. δολάρια το ένα. Η διαφορά είναι περίπου 3 προς 1.
Ως γνωστόν η Ελλάδα συμφώνησε τον περασμένο Ιανουάριο να αγοράσει 18 υπερσύγχρονα -εκ των οποίων τα 12 μεταχειρισμένα- Rafale συνολικού ύψους 3,4 δισ. δολ. (2.490 δισ. ευρώ), όσο δηλαδή το κόστος 48 υπερσύγχρονων ρωσικών Beriev.
Σημειώνεται ότι τα πυροσβεστικά αεροπλάνα δεν έχουν τις ίδιες ανάγκες εκσυγχρονισμού με εκείνες των πολεμικών καθώς δεν υπάρχει ο παράγοντας του ανταγωνισμού και ταχύτατης εξέλιξης της στρατιωτικής τεχνολογίας.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιά, σε συνέντευξη τύπου που έδωσε τον Μάιο, «μεταξύ των νέων μέσων» που προμηθεύτηκε πρόσφατα η Ελλάδα μετά την επίσκεψη του κ. Χαρδαλιά στη Ρωσία «είναι και το μεγαθήριο ρωσικό Beriev Be-200 πολλαπλών χρήσεων που μπορεί να μεταφέρει 12 τόνους νερού ή επιβραδυντικού υγρού».
Προφανώς η άμυνα της χώρας είναι σημαντική, -η αεράμυνα είναι κομβικής σημασίας- και η αγορά σύγχρονων μαχητικών -όπως τα Rafale- είναι αναγκαία και δεν πρέπει να συγχέεται με άλλους τομείς. Ωστόσο, υπάρχει και η εσωτερική «απειλή» των πυρκαγιών στην οποία θα πρέπει διαχρονικά να δίνεται σημασία από όλες τις κυβερνήσεις. Παρ΄όλα αυτά, ενώ το ρωσικό αεροπλάνο βρίσκεται σε υπηρεσία/παραγωγή εδώ και δύο δεκαετίες, στην Ελλάδα εν έτει 2021 βλέπουμε αυτές τις δύσκολες μέρες να πετάει μόνο ένα.