ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2020

Σε ρόλο λοιμωξιολόγου ο Πέτσας

Δεν βλέπει εστίες μόλυνσης σε σχολεία και ΜΜΜ

Ο κορωνοϊός μεταδίδεται σε χώρους διασκέδασης και όχι σε σχολεία και μέσα μαζικής μεταφοράς. Αυτό ισχυρίστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο οποίος σε ρόλο λοιμωξιολόγου ανέφερε ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία για τις συνθήκες που..

επικρατούν στις σχολικές αίθουσες, στα λεωφορεία και το μετρό.
«Στα σχολείαδεν υπήρχε ζήτημα διασποράς από μαθητή σε μαθητή. Ήταν πολύ περιορισμένα τα κρούσματα που υπήρχαν στα σχολεία. Η μεταφορά γινόταν συνήθως από έξω προς τα μέσα, όταν ένας μαθητής ή ένας εκπαιδευτικός μπορεί να έφερνε τον ιό στο σχολείο, αλλά δεν γινόταν και δεν γίνεται μεταφορά μεταξύ των μαθητών» ισχυρίστηκε, παραβλέποντας το γεγονός ότι εν μέσω πανδημίας τα σχολεία εξακολουθούν να λειτουργούν με 25-30 μαθητές ανά την τάξη.

Αναφορικά με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επικαλέστηκε τα 3.046 τεστ που έγιναν την Τρίτη στο Σύνταγμα όπου βρέθηκαν 29 θετικά. Δηλαδή, εξήγησε, το ποσοστό θετικότητας ήταν κάτω από τη μονάδα τη στιγμή που στο σύνολο της χώρας είναι πάνω από τρία. «Πράγμα που δείχνει ότι δεν είναι εκεί τόσο μεγάλη η εστία μετάδοσης όσο είναι αλλού» σημείωσε.
«Άρα, συμπερασματικά, δεν είναι ούτε στα σχολεία, ούτε στα Μέσα Μεταφοράς η μεγαλύτερη ανησυχία. Είναι στην τήρηση των υφιστάμενων μέτρων, στα μέτρα ατομικής υγιεινής και προστασίας στις αποστάσεις. Είναι κρίσιμο να μην εφησυχάζουμε στους χώρους δουλειάς και γενικά στους χώρους που κινούμαστε» κατέληξε, επαναλαμβάνοντας για άλλη μία φορά το αφήγημα της ατομικής ευθύνης.
Μάλλον ο Στ. Πέτσας δεν έχει δει τις τριτοκοσμικές εικόνες που υπάρχουν στα μέσα μαζικής μεταφοράς, με δεκάδες επιβάτες να στοιβάζονται σε λεωφορεία και συρμούς.
Την ίδια ώρα βέβαια η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Γληνού, μιλώντας στον Alpha 98,9, υπογράμμισε εξάλλου την ευθύνη της Πολιτείας στην διάδοση του κορωνοϊού στον πληθυσμό ειδικά των αστικών περιοχών, μέσω του συνωστισμού στα μέσα μαζικής μεταφοράς. «Πρέπει να γίνει η εφαρμογή των μέτρων εφαρμόσιμη. Πρέπει να το κάνεις εύκολο στον άνθρωπο που είναι αναγκασμένος να στιβάζεται στα ΜΜΜ για να πάει στη δουλειά του. Εκεί που υπάρχει ευθύνη του κράτους δεν υλοποιούνται τα μέτρα», τόνισε η κα Γληνού.