ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 30 Αυγούστου 2020

Δημοσιογραφία και πολιτική στην ίδια κρεβατοκάμαρα

Δεν ξέρω αν έχετε δει το Borgen, μία παλιότερη σειρά από τη Δανία που προβλήθηκε κάποτε και στην ΕΡΤ και τώρα ανέβηκε στην πλατφόρμα του Netflix.
Αξίζει να το δείτε, είναι μια πολιτικο-δημοσιογραφική σειρά (τρεις κύκλοι των 10 επεισοδίων) με πολύ ενδιαφέρον.
Σε ένα επεισόδιο λοιπόν, που έβλεπα σήμερα το πρωί, κάποια στιγμή γίνονται ζευγάρι, δημιουργούν σχέση, μία..
παρουσιάστρια ειδήσεων ενός μεγάλου τηλεοπτικού καναλιού της Δανίας και ο σύμβουλος επικοινωνίας της πρωθυπουργού της χώρας. «Θα σου κόψω τα πόδια αν καταλάβω πως μεταφέρετε ο ένας στον άλλον πληροφορίες και θα σε απολύσω» λέει στη δημοσιογράφο ο διευθυντής ειδήσεων του καναλιού.
Και κάτι αντίστοιχο είπε και η πρωθυπουργός στον σύμβουλό της μόλις της ανακοίνωσε το νέο.
Ακραία πράγματα θα πείτε. Το σκέφτεστε, όμως, η παρουσιάστρια ειδήσεων να ήταν γυναίκα βουλευτή; Ή γυναίκα υπουργού; Ή γυναίκα δημάρχου; Το σκέφτεστε πόσο πιο μεγάλο conflict θα υπήρχε;
Η Μάρα Ζαχαρέα -αν θυμάστε- παραιτήθηκε κάποια στιγμή από το δελτίο του Mega διότι, όπως είχε γραφεί τότε, θεωρούσε πως υπήρχε ασυμβίβαστο, επειδή ήταν σύζυγος του τότε υπουργού Επικρατείας Θοδωρή Ρουσόπουλου.
Μη νομίζετε, βέβαια, πως στη δανέζικη σειρά είναι ειδυλλιακά τα πράγματα για τη δημοσιογραφία και τη δεοντολογία. Η συγκεκριμένη παρουσιάστρια κάποια στιγμή αποδέχεται την πρόταση και αναλαμβάνει το γραφείο Τύπου ενός κόμματος.
Για να μη νομίζετε πως μόνο στην Ελλάδα οι δημοσιογράφοι αναλαμβάνουν γραφεία Τύπου πολιτικών ή γίνονται «φως-νερό-τηλέφωνο», όπως έλεγαν για μία συνάδελφο παλιότερα που είχε ρημάξει τα γραφεία Τύπου.

Δημήτρης Κανελλόπουλος / efsyn