ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2020

Η σφαγή στο Μπεσλάν, 16 χρόνια μετά

Το Πρώτο Πρόγραμμα παρουσιάζει σήμερα ένα συγκλονιστικό αφιέρωμα για τη Σφαγή στο Μπεσλάν, 16 χρόνια μετά.
Όλα ξεκίνησαν την 1η Σεπτεμβρίου 2004. Μια ομάδα Τσετσένων τρομοκρατών, υπό των εντολών του οπλαρχηγού Σαμήλ Μπασάγεφ, κατέλαβαν το δημοτικό σχολείο SNO1, ένα από τα επτά δημοτικά σχολεία μιας ήσυχης επαρχιακής πόλης 35.000 κατοίκων. Περισσότεροι από 1.100 άνθρωποι κρατήθηκαν ως όμηροι ..μεταξύ των οποίων και 777 παιδιά.
Δύο ημέρες αργότερα, δόθηκε εντολή στις δυνάμεις στρατού και αστυνομίας να επέμβουν. Από εκεί και μετά ο χρόνος σταμάτησε. Ο απολογισμός της ομηρείας ήταν τουλάχιστον 380 νεκροί, εκ των οποίων σχεδόν οι μισοί ήταν μικρά παιδιά.
Κατά τη διάρκεια του αφιερώματος ακούγονται μαρτυρίες μητέρων και δασκάλων αλλά και η μαρτυρία του μοναδικού συλληφθέντα τρομοκράτη Nur-Pashi Aburkashevich Kulayev.
Για το χρονικό της σφαγής μιλά στην εκπομπή ο δημοσιογράφος Δημήτρης Λιάτσος, σε ζωντανή σύνδεση με τη ρωσική πρωτεύουσα. Στον ραδιοθάλαμο του Πρώτου Προγράμματος ο μεταδιδακτορικός ερευνητής και ειδικός σε θέματα ασφάλειας Τριαντάφυλλος Καρατράντος.
«Αποσκευές» στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.
Πέμπτη, 3 Σεπτεμβρίου 2020, 18:00-19:00.
Έρευνα-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης