ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2020

Στις 14 Σεπτεμβρίου ανοίγουν τελικά τα σχολεία

Συμπληρωματικές πληροφορίες και λεπτομέρειες για το άνοιγμα των σχολείων, ανακοίνωσε σήμερα η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Εσωτερικών, Παναγιώτη Θεοδωρικάκο, τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, Στέλιο Πέτσα, τον Πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Δημήτρη Παπαστεργίου, και τη συμμετοχή της Καθηγήτριας Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας.. του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Βάνας Παπαευαγγέλου.
Η υπουργός ανακοίνωσε πως σήμερα, 1η Σεπτεμβρίου ανέλαβαν υπηρεσία οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία και 14 Σεπτεμβρίου 2020 ξεκινούν τα μαθήματα σε όλα τα σχολεία της χώρας, συμπεριλαμβανόμενων των νηπιαγωγείων. Όπως εξήγησε:
«Σημαντικός παράγοντας για αυτή την απόφαση ήταν να δώσουμε ικανό χρονικό διάστημα από την επιστροφή των εκδρομέων και να περιοριστούν οι μετακινήσεις των ασυμπτωματικών, καθώς στοιχεία δείχνουν ότι σημαντικό τμήμα του πληθυσμού δεν έχει ακόμη επιστρέψει. Παράκληση προς τους εκδρομείς να επιστρέψουν με τις οικογένειές τους άμεσα, ώστε να περιοριστούν οι μετακινήσεις τυχόν ασυμπτωματικών και γενικότερα να σταθεροποιηθεί η επιδημιολογική εικόνα».
Παράλληλα, η υπουργός αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση προσλήψεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών και ειδικού εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού, πιο νωρίς από όλα τα τελευταία χρόνια, στην απλοποίηση των διαδικασιών, ώστε οι εκπαιδευτικοί να μπορούν να αναλάβουν υπηρεσία εντός σχολείου και να μην χρειάζεται να πηγαίνουν πρώτα στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης, που συχνά βρίσκεται σε άλλη περιοχή ή άλλη πόλη καθώς και στην παράδοση βιβλίων στα σχολεία που έχει γίνει στην ώρα της: «Προτεραιοποιήσαμε τη στελέχωση των σχολείων: ολοκληρώσαμε τους πρώτους στη χώρα 4.500 μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών και ειδικού εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, και εκδώσαμε τους νέους προσωρινούς πίνακες για μόνιμους διορισμούς στη Γενική Εκπαίδευση, τη βάση για τους 10.500 μόνιμους διορισμούς που βαίνουν προς ολοκλήρωση.»
Η Κεραμέως έδωσε έμφαση στο ότι: «Η χρήση της μάσκας καθίσταται υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, και στους εξωτερικούς όπου υπάρχει συγχρωτισμός καθώς και στα μέσα μεταφοράς μαθητών, ενώ δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση από Νηπιαγωγείο έως και την τρίτη Δημοτικού. Η Κυβέρνηση διαθέτει δωρεάν μάσκες σε όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων». Επανέλαβε την ισχυρή σύσταση για χρήση ατομικού παγουριού που παρέχεται δωρεάν σε κάθε μαθητή δημοτικού, δημοσίου και ιδιωτικού σχολείου. Ένα μέτρο για την αποφυγή ανταλλαγής μπουκαλιών, ποτηριών, επαφής στόματος με τη βρύση, που, μειώνοντας τη χρήση πλαστικού, προσφέρει και μία φιλοπεριβαλλοντική λύση.

Τέλος, υπενθύμισε δράσεις που έχουν εγκριθεί για την αντιμετώπιση και πρόληψη της διασποράς του κορωνοϊού, ανάμεσα στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι ακόλουθες:
• Επιπλέον κονδύλι άνω των 100 εκ. ευρώ για την επέκταση των Ολοήμερων Νηπιαγωγείων και Δημοτικών Σχολείων, ώστε να μένουν περισσότερα παιδιά στο σχολείο έως τις 4μμ και να περιοριστεί η επαφή των παιδιών με ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (παππούδες, γιαγιάδες).
• Πρόσληψη επιπλέον αναπληρωτών για την κάλυψη όσων κενών προκύψουν από την απουσία εκπαιδευτικών που αποδεδειγμένα ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου και για τη διενέργεια αποκλειστικά εξ αποστάσεως μαθημάτων («διαδικτυακά τμήματα»).