ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2020

«Σφαγή» εκπαιδευτικών στα ιδιωτικά σχολεία

Eκατοντάδες ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί, πριν ακόμη ανοίξουν τα σχολεία, απολύονται σωρηδόν, με την ΟΙΕΛΕ να κάνει λόγο για εκδικητικές απολύσεις και στοχοποίηση συνδικαλιστών. Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας έδωσε στη δημοσιότητα λίστα με 15 μεγάλα ιδιωτικά σχολεία από τα οποία έχει καταγράψει περισσότερες.. από 70 απολύσεις εργαζομένων, με τον πραγματικό αριθμό των ιδιωτικών εκπαιδευτικών που έχουν χάσει τη δουλειά τους να υπολογίζεται περίπου στους 150, νούμερο το οποίο επιβεβαιώνει και ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Ν. Αττικής «Ο Βύρων».
Η μεγάλη «σφαγή», όπως τη χαρακτηρίζει ο γενικός γραμματέας της ΟΙΕΛΕ Γιώργος Χριστόπουλος, εντοπίζεται κατά κόρον στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία, με εκπαιδευτικούς να καταγγέλλουν ότι οι ιδιοκτήτες επιβάλλουν μισθούς ελεύθερης αγοράς 600 ευρώ για 8ωρη εργασία, δηλαδή 40 ώρες την εβδομάδα, με υποχρεωτική συνοδεία παιδιών στα λεωφορεία, υποχρεωτική παροχή υπηρεσιών τα απογεύματα, ακόμη και τα καλοκαίρια.
Εκπαιδευτικοί με συνδικαλιστική και κοινωνική δράση, που κατήγγειλαν σοβαρές παρανομίες που λάμβαναν χώρα στα ιδιωτικά σχολεία όπου εργάζονταν (πλαστογράφηση τίτλων σπουδών, αλλοίωση βαθμολογιών, μη καταβολή νόμιμου μισθού και υπερωριών, παράνομη εργασία σε αργίες και διακοπές κ.ά.) αλλά και «ασύμφοροι» εργαζόμενοι με πολλά χρόνια προϋπηρεσίας που «κοστίζουν ακριβά» στους εργοδότες χάνουν τη δουλειά τους λίγες μέρες πριν από το πρώτο κουδούνι.
Το μπαράζ απολύσεων δεν είναι συγκυριακό. Η ΟΙΕΛΕ είχε προειδοποιήσει για τις συνέπειες του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για την ιδιωτική εκπαίδευση, που -και αυτό- συγκέντρωσε τεράστια αρνητική κριτική για το περιεχόμενό του. Ενα νομοσχέδιο που χαρακτηρίστηκε «δώρο» για τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων, απέναντι στα συμφέροντα των οποίων υποτάχθηκε η κυβέρνηση, όπως κατήγγειλε τότε η Ομοσπονδία.
- από ρεπορτάζ της Διαλεκτής Αγγελή στην Εφημεριδα των Συντακτών (ολόκληρο ΕΔΩ)