ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 7 Ιουλίου 2020

«Στον κ. Ψάλτη έτυχε ένα έκτακτο ραντεβού»...

Το μήνυμα για την «Ελευθεροτυπία» έφτασε εκεί που έπρεπε 

Σήμερα στις 11 το πρωί, οι πρώην εργαζόμενοι της "Ελευθεροτυπίας" συγκεντρώθηκαν έξω απο τα γραφεία της Alpha Bank, Σταδίου 40 για να διαμαρτυρηθούν καταγγέλλοντας τις καταχρηστικές και παράνομες απαιτήσεις των Τραπεζών Alpha και Πειραιώς, που προσπαθούν να υφαρπάξουν μέρος των αποζημιώσεων και των
δεδουλευμένων τους. Οι πρώην εργαζόμενοι της "Ελευθεροτυπίας", που αγωνίζονται επί 9 χρόνια..

για τα δικαιώματά τους, διεκδικούν να κατευθυνθεί σε αυτούς το μεγαλύτερο ποσό από την πώληση της κτηρίου της εφημερίδας και να μην οδηγηθεί στα ταμεία της Τράπεζας.
Κατά τη σημερινή συγκέντρωση υπήρχε ραντεβού του διευθύνοντα συμβούλου της Alpha, Βασίλη Ψάλτη με τους εκπροσώπους των εργαζομένων και την πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ, Μαρία Αντωνιάδου, το οποίο τελικά δεν πραγματοποιήθηκε. Και δεν πραγματοποιήθηκε με την δικαιολογία, ότι «στον κ. Ψάλτη έτυχε έκτακτο ραντεβού στο υπουργείο Οικονομικών» και τους παρέπεμψαν στον γενικό διευθυντή της τράπεζας, κάτι που οι εκπρόσωποι των εργαζομένων δεν δέχθηκαν. Οι εργαζόμενοι παρέμειναν για μια ώρα στο χώρο έξω από την Alpha, φώναξαν συνθήματα κατά των δύο τραπεζών κρατώντας στα χέρια και σχετικό πρωτοσέλιδο – κάλεσμα της «Ελευθεροτυπίας», μια έκδοση- διαμαρτυρία με τίτλο «ΤΩΡΑ ΛΥΣΗ» με το όπου καταγγέλλουν την αναλγησία των δύο τραπεζών.
Σταχυολογούμε από το fb, από όπου και οι φωτογραφίες, σχόλια για τη σημερινη συγκεντρωση διαμαρτυρίας:
➤ Το μήνυμα μας έφτασε εκεί που έπρεπε και με τη φυσική μας παρουσία. Η νομικά καταχρηστική και κοινωνικά ανάλγητη σταση των Τραπεζών Alpha και Πειραιώς θα τους γυρίσει μπούμερανγκ. Οι Ψάλτες και οι Μεγάλου δεν είναι uber alles.
Γιώργος Καρελιάς

Σήμερα οι πρώην εργαζόμενοι της "Ελευθεροτυπίας" βρεθήκαμε έξω από τα κεντρικά γραφεία της τράπεζας Alpha στη Σταδίου φωνάζοντας για το δίκιο μας. Ωστόσο ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Β.Ψάλτης αρνήθηκε να δει τους δικηγόρους μας και την αντιπροσωπεία μας. Κοινώς μας σνομπάρισε. Ε, φυσικά έχει κι άλλες δουλειές να κάνει ο άνθρωπος με εμάς θα ασχολείται; Δεν πρόκειται όμως να κάνουμε πίσω. Έχουμε και κουράγιο και πίστη. Επίσης με το μέρος μας είναι η αλήθεια και το δίκιο. Πολύ σημαντικά εφόδια για να αγωνιστείς και δεν πειράζει ας μην μας καταδέχεται ο κ. Ψάλτης.
Xριστίνα Παπασταθοπούλου

➤ Τα 3,8 μύρια που έχει να παίρνει η τράπεζα από την εκποίηση της περιουσίας της Ελευθεροτυπιας, σε πόσους μήνες τα βγάζει μόνο με τις προμήθειες συναλλαγών σε ATM και ebanking; Χωρίς να κάνει τίποτα, δηλαδή; 4; 5;
Εδώ που είμαι έξω από την Alpha με τους απολυμένους, σκέφτομαι ότι αν ήταν εδώ ο 1 στους 10 από όσους πανηγυρισαν με το σποτ του Σύριζα, η τράπεζα θα υποχωρούσε σήμερα.
** Oι απολυμένοι της Ελευθεροτυπιας ζητούν από την τράπεζα να μην προσθέσει στην εξωφρενική κερδοφορία της και να τους αφήσει να πάρουν κάτι από την εκποίηση του κτηρίου. Κάτι για να τη βγάλουν μετά από τόσα χρόνια ταλαιπωρίας.
Γιατί θα είμαστε πάντα δίπλα σε αυτή τη δημοσιογραφια και απέναντι στην άλλη, των εξαψηφιων της λίστας Πέτσα
Μαργαρίτα Συνγκενιώτου

➤Έξω από την Alpha Bank στη Σταδίου. Οικονομία βαμπίρ με τις τράπεζες στο ρόλο του βρυκόλακα. Ρουφούν το αίμα της κοινωνίας. Οι πρώην εργαζόμενοι της Ελευθεροτυπίας (800 οικογένειες) περίμεναν να πάρουν μέρος των δεδουλευμένων και των αποζημιώσεών τους από την πώληση του κτιρίου της Μίνωος. Η Alpha και η Πειραιώς έκαναν "ανακοπή", παρότι η περίπτωσή μας εμπίπτει στον προηγούμενο νόμο περί πτωχεύσεων, ο οποίος δίνει προτεραιότητα στους εργαζόμενους έναντι των άλλων πιστωτών. Μια διαμαρτυρία για την αξιοπρέπεια και την κοινωνική δικαιοσύνη.
Tάσος Τσακίρογλου


➤ Το μήνυμα της δικηγόρου Δήμητρας Παπουτσάκη:
" Σε 10 μέρες οι πρώην εργαζόμενοι της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ, της πρώτης εφημερίδας που εκδόθηκε μετά τη μεταπολίτευση, θα λάμβαναν το 25% των δεδουλευμένων απαιτήσεων τους ή της αποζημίωσης της απόλυσης τους .... ύστερα από 10 περίπου έτη δικαστικού αγώνα με τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις κι επαλήθευση των απαιτήσεων, κατά την πτωχευτική διαδικασία, ο Ν.Α θα εισέπραττε 1.273,73 €, ο Δ.Γ 1655,99 €, η Ε.Θ 372,02 €, ο Δ.Κ 8.508,92 €, ο Ι.Κ 6.777,60, η πλειονότητα ποσά αυτής της τάξης κι οι "τυχεροί", μετά από 35-40 χρόνια εργασία, τις ετήσιες αποδοχές ενός μεσαίου τραπεζικού στελέχους. Δεν θα εισέπραττε,ο Β., ο Γ., η Θ., η Μ., η Χ. κι όσοι εγώ δεν ξέρω ... αλλά θα ήταν μια ανακούφιση για τους δικούς τους, μια ηθική δικαίωση ... όπως θα ήταν μια ανακούφιση για τον Β. τη Γ. τη Γ. και πάλι, τον Λ., τον Π. και την Τ. που περίμεναν τα χρήματα για ν' αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα υγείας τους ή τα προβλήματα των παιδιών τους που έχουν ιδιαίτερες ικανότητες ...
Ο πίνακας κατανομής του εκπλειστηριάσματος του κτηρίου της Μίνωος δεν συντάχθηκε από τους εργαζόμενους ή τους δικηγόρους τους. Συντάχθηκε από τον σύνδικο της πτώχευσης, προσυπογράφεται από τον Εισηγητή Δικαστή, Δικαστή που εποπτεύει το 50% των πτωχεύσεων του λεκανοπεδίου Αττικής (πλην του Πρωτοδικείου Πειραιά), που ερμήνευσαν το νόμο. Η βούληση του ιστορικού νομοθέτη κατέστη εμφανής : στις ανακοινώσεις των κομμάτων της Βουλής των Ελλήνων, στις δηλώσεις κορυφαίων Υπουργών της Κυβέρνησης. Η Γ.Γ της Ένωσης Ελλήνων Τραπεζών διακεκριμένη πανεπιστημιακός έχει την ίδια θέση.
Οι ανακοπές της ΑΛΦΑ ΤΡΑΠΕΖΑΣ και της ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ που εμποδίζουν τη διανομή των δεδουλευμένων 850 εργαζομένων δεν έχουν πλέον νομικό ή ηθικό έρεισμα. Οι Διοικήσεις τους, που ο ιστορικός νομοθέτης τις απάλλαξε από τον κινδυνος της απιστίας στη λήψη των αποφάσεων τους, οφείλουν να σταθούν απέναντι στο πρόβλημα, με τόλμη, κοινωνική ευαισθησία, εταιρική κοινωνική ευθύνη και ν' απαλλαγούν από τον στρουθοκαμηλισμό. Οι εργαζόμενοι έχουν καταστεί, τελικά, επενδυτές στις επιχειρήσεις που εργάζονται και στις Τράπεζες που καταθέτουν τον μόχθο τους. Αλλά θα είναι εκεί, πάντα εκεί, για να συνεχίσουν να διεκδικούν τα 1.273,73 €, τα 1655,99 €, τα 372,02 €, τα 8.508,92 €, τα Ι.Κ 6.777,60,τα ποσά αυτής της τάξης για την πλειονότητα των εργαζομένων και για τους "τυχερούς", αυτούς με τα 35-40 χρόνια εργασία, τις ετήσιες αποδοχές ενός μεσαίου τραπεζικού στελέχους. για την ηθική δικαίωση όσων έφυγαν, για την ανάσα όσων υπολόγιζαν αυτά τα ποσά για ν' αντιμετωπίσουν τα σοβαρά προβλήματα της υγείας των ίδιων και των παιδιών τους ... άαα !! και για να σώσουν ίσως το σπίτι τους από το δάνειο που έλαβαν όταν εργάζονταν και πληρώνονταν κάθε μήνα... δέκα ή περισσότερα χρόνια πριν....
Κι επειδή τα αρχικά ναι πραγματικοί άνθρωποι με τα ονόματα τους και τις ιστορίες τους, ας είμαστε όλοι εκεί
Δ. "
Ορέστης Σχινάς