ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 7 Ιουλίου 2020

Οι κυκλοφορίες και οι... εισπράξεις

Η εξόφθαλμη «αριθμητική» της κυβέρνησης στην κατανομή των κονδυλίων στις εφημερίδες 

Τα στοιχεία στον πίνακα που παρατίθεται προκύπτουν από τις κυκλοφορίες που δίνει το ένα και μοναδικό πρακτορείο διανομής Τύπου, δηλαδή το ΑΡΓΟΣ. Ακόμα κι έτσι, όμως, προκύπτει αβίαστα το «κριτήριο» με βάση το οποίο η κυβέρνηση χρηματοδότησε εφημερίδες και έντυπα. Αυτό γίνεται περισσότερο φανερό αν ληφθεί υπόψη ότι πολλές εφημερίδες..
έχουν αποσυρθεί από τις μετρήσεις και επομένως δεν είναι σε θέση ο κ. Πέτσας να γνωρίζει τις πωλήσεις τους. Περιττό να αναφερθεί, βέβαια, ότι κανένα ρόλο δεν έπαιξε και ο αριθμός των εργαζομένων σε κάθε Μέσο.
Στην τελευταία στήλη του πίνακα αναφέρονται το σύνολο των φύλλων που πούλησε κάθε έντυπο, ημερήσιο ή εβδομαδιαίο, τους τελευταίους πέντε μήνες. Την περίοδο αυτή η Εφημερίδα των Συντακτών πούλησε συνολικά 907.000 φύλλα, και βάσει της κυβερνητικής «αριθμητικής» της αναλογούσαν 30.000 από την καμπάνια των 20 εκατ. ευρώ.
 Η αμέσως επόμενη εφημερίδα πήρε υπερτριπλάσιο ποσό, αν και πούλησε 50.000 λιγότερα φύλλα και το ίδιο περίπου συμβαίνει με τις εφημερίδες που ακολουθούν βάσει πωλήσεων.
Και το πράγμα γίνεται πιο κραυγαλέο με εφημερίδα που πήρε διπλάσιο ποσό από την «Εφ.Συν.», αν και είχε 16 φορές λιγότερες πωλήσεις. Από το μέσο του πίνακα και κάτω δουλεύει ο... αλγόριθμος της κυβερνητικής φαντασίας, μιας και για 18 εφημερίδες που έχουν επιλέξει να μην μετριούνται οι πωλήσεις τους- ανάμεσά τους και ορισμένες που είναι άγνωστο αν έχουν αγοραστές άλλους από τους... εκδότες τους- κάποιος οφείλει να λογοδοτήσει με ποιο ακριβώς κριτήριο τους διατέθηκαν πάνω από 400.000 ευρώ χρήματα των φορολογούμενων πολιτών.
ΕφΣυν