ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 10 Ιουλίου 2020

Καραντίνα: Το Οξυγόνο της Θάλασσας

Οι βάρκες μείναν στα λιμάνια, τα πλοία έδεσαν στους μόλους και οι ψαράδες μάζεψαν τα δίχτυα. Ξαφνικά η θάλασσα ησύχασε, η ηχορύπανση κόπασε και τα δελφίνια κατέβασαν συχνότητες καθώς δε χρειαζόταν πια να φωνάζουν για να ακούνε το ένα το άλλο.
Σε ένα επεισόδιο, που μυρίζει θάλασσα και αποτυπώνει την πιο θαυμαστή Ελλάδα, την Τρίτη 14 Ιουλίου 2020 στην ΕΡΤ1, ένα τέταρτο μετά τα μεσάνυχτα,.. ο Πάνος Χαρίτος και η εκπομπή «ROADS» πιάνουν λιμάνι στους πανέμορφους Λειψούς και συναντούν ξεχωριστούς ανθρώπους σε μια μεγάλη έρευνα για την επίδραση της καραντίνας στο θαλάσσιο περιβάλλον.
Στο καταφύγιο του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» ο Πάνος Χαρίτος μιλά με τον Θοδωρή Τσιμπίδη και την Αναστασία Μήλιου, δυο ανθρώπους, που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην προστασία της μοναδικής βιοποικιλότητας του Αιγαίου και της βορειοανατολικής Μεσογείου.
Η εξομολόγησή τους –ως ειδικών, με πολλά μίλια και μοναδικές εμπειρίες στα νερά του Αιγαίου αλλά και ως οικογένειας σε ένα νησί μακριά από την πρωτεύουσα– ρίχνει παράλληλα φως και στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας με όλες τις αντιφάσεις, τον ηρωισμό της καθημερινότητας αλλά και τις κακοδαιμονίες της χώρας.
Παράλληλα άνθρωποι που ζουν από τη θάλασσα επισημαίνουν ότι η περίοδος της καραντίνας συνέπεσε με την περίοδο αναπαραγωγής των ψαριών, που για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες έγινε χωρίς εξωτερικές οχλήσεις.
Παρουσίαση: Πάνος Χαρίτος.
Αρχισυνταξία: Αφροδίτη Ζούζια, Τζένη Τσιροπούλου.
Σκηνοθεσία: Περικλής Αγγελόπουλος. Διεύθυνση παραγωγής: Παναγιώτης Κατσούλης.