ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 8 Ιουλίου 2020

Ανακάλυψαν βίντεο στο Αρχείο της ΕΡΤ από την Αθήνα του 1930

Κινηματογραφικές εικόνες της κοινωνικής ζωής του Μεσοπολέμου

Το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει ένα μοναδικό κινηματογραφικό ντοκουμέντο. Σπάνια κινηματογραφικά βωβά πλάνα που καταγράφουν όψεις της κοινωνικής ζωής την περίοδο του Μεσοπολέμου. Το Παπάφειο Ορφανοτροφείο στη Θεσσαλονίκη, οι σχολικές επιδείξεις στο Παναθηναϊκό Στάδιο, βουτιές στην «πισίνα» της πλατείας..
Κουμουνδούρου, τα θερινά μπάνια στη θάλασσα και τα ιαματικά λουτρά της Υπάτης, δίνουν την ατμόσφαιρα της κοινωνικής ζωής κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, στα μέσα της δεκαετίας του 1930, όπως καταγράφεται από τον κινηματογραφικό φακό.
➤ Το πρώτο θέμα παρουσιάζει την καθημερινή ζωή στο Εθνικό Παπάφειο Ορφανοτροφείο «Ο Μελιτεύς» στη Θεσσαλονίκη. Μετά το πρωινό πλύσιμο στις βρύσες, τα παιδιά παρακολουθούν μάθημα στην αίθουσα διδασκαλίας. Ακολουθούν αθλοπαιδιές στον προαύλιο χώρο του ιδρύματος. Η ώρα του γεύματος στη μεγάλη τραπεζαρία μετά την προσευχή και στη συνέχεια ο κινηματογραφικός φακός καταγράφει την ώρα της τεχνικής εκπαίδευσης: ραπτική, υποδηματοποιία, ξυλουργική. Η ταινία κλείνει με εκδήλωση στον προαύλιο χώρο του Ορφανοτροφείου, υπό τη μουσική της μπάντας του Ιδρύματος, παρουσία όλων των παιδιών και των μελών της Διοίκησης.
➤ Το δεύτερο θέμα παρουσιάζει τις ετήσιες γυμναστικές επιδείξεις των σχολείων της πρωτεύουσας που λαμβάνουν χώρα στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Στο κατάμεστο στάδιο οι μαθητές και μαθήτριες παρουσιάζουν ασκήσεις γυμναστικής, αγωνίζονται σε δρόμους ταχύτητας και σκυταλοδρομίες.
➤ Ακολουθούν πλάνα στην Πλατεία Κουμουνδούρου. Νεαρά αγόρια και κορίτσια κοιτούν το φακό κρατώντας στα χέρια τους ενδεικτικά του σχολείου. Μπροστά τους αγόρια κάνουν βουτιές στη μικρή στέρνα της πλατείας, απολαμβάνοντας το νερό στην αυτοσχέδια «πισίνα».
➤ Στη συνέχεια, ο φακός καταγράφει τα θαλασσινά μπάνια των Αθηναίων σε κάποια παραλία της Αττικής, όπου οι λουόμενοι απολαμβάνουν τη θάλασσα και τον ήλιο.
➤ Τέλος, στην κοιλάδα του Σπερχειού, η αστική κοινωνία του Μεσοπολέμου απολαμβάνει τα ιαματικά λουτρά στην περιοχή της Υπάτης. Πανοραμικές λήψεις των κτηρίων των λουτρών, του περιβάλλοντος χώρου, του κήπου. Οι επισκέπτες κάνουν περίπατο, απολαμβάνοντας τις ανέσεις των εγκαταστάσεων των λουτρών.

Παραγωγή:
ΕΡΤ ΑΕ, Διεύθυνση Μουσείου-Αρχείου
Δείτε  το βίντεο ΕΔΩ