ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2019

Η «ευχή» του Ανδρέα που έγινε κατάρα για το ΠΑΣΟΚ

του Νίκου Παναγιωτόπουλου

 O Ανδρέας Παπανδρέου όταν η υγεία του ήταν κλονισμένη τον Απρίλιο του 1994, στο τρίτο συνέδριο απευθύνθηκε προς τους επίδοξους δελφίνους, στους οποίους ξεκαθάρισε ότι, «το ΠΑΣΟΚ δεν κληρονομείται, δεν χαρίζεται και δεν τεμαχίζεται σε τιμάρια».
Τα «δεν» του Ανδρέα Παπανδρέου θα μπορούσαν να ερμηνευτούν και..
σαν ευχή ή σαν κληρονομία αλλά τελικά έγιναν… κατάρα. Μόνο που όταν είπε ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ την συγκεκριμένη φράση δεν ήταν ευχή αλλά απάντηση και προειδοποίηση.   
Μέσα σε λίγες λέξεις απάντησε στους επικριτές του, στην οικογένειά του ή όσους τον κατηγορούσαν για οικογενειοκρατία και τέλος σε όσους δημιουργούσαν νέα κόμματα με σκοπό την κομματική πελατεία του ΠΑΣΟΚ.
Τότε ακουγόταν αυτονόητο, σήμερα, όμως, είναι η πραγματικότητα. Το σύνθημα δεν επαληθεύτηκε αλλά λειτούργησε ως «κατάρα» για τους επόμενους αρχηγούς, αμφισβητίες και δελφίνους.
Ο Ανδρέας Παπανδρέου βέβαια είχε φύγει προ πολλού και δεν είδε ποτέ το κόμμα που δημιούργησε να απαξιώνεται και να πιάνει μονοψήφια ποσοστά στις εκλογές αλλά και τα «δεν» να γίνονται πραγματικότητα.
Αν και η Μελίνα είχε πει στον Ανδρέα το 1989: «Δεν αρέσουμε πια, πάρ' το απόφαση»', ο ίδιος κατάφερε να τη διαψεύσει επιστρέφοντας θριαμβευτικά στην εξουσία το 1993.
Αλήθεια σήμερα η κ. Γεννηματά μπορεί να δώσει μια ξεκάθαρη-πολιτική απάντηση στους αμφισβητίες αλλά κυρίως στους ψηφοφόρους που της λένε, «Δεν αρέσουμε πια, πάρ' το απόφαση», όχι με ποσοστό κοντά στο 40% αλλά με 8%;
Το μόνο σίγουρο είναι ότι η απάντηση πρέπει να είναι πολιτική γιατί με διαταγές του τύπου «τέρμα στην εσωστρέφεια» δουλειά δεν γίνεται. Και μπορεί η κ. Γεννηματά να λέει ότι «Το ΚΙΝΑΛ δεν υπάρχει χωρίς το ΠΑΣΟΚ, αλλά ούτε μόνο με το ΠΑΣΟΚ», αλλά τι γίνεται όταν το ΚΙΝΑΛ δεν αρέσει;
Μετά τις εκλογές και στο ξεκίνημα της νέας πολιτικής περιόδου το Κίνημα Αλλαγής έρχεται αντιμέτωπο με την εσωστρέφεια. Και ο λόγος δεν είναι ο Νίκος Παπανδρέου, ο Παύλος Γερουλάνος ή ο Σταμάτης Μαλέλης που ασκούν κριτική δημοσίως.
Το ΚΙΝΑΛ είναι το πολιτικό παράδοξο που γιορτάζει την 3η Σεπτέμβρη του ΠΑΣΟΚ που οι βουλευτές του αντιδρούν στα τηλεοπτικά πάνελ όταν ακούνε «ΚΙΝΑΛ».
Η αλήθεια είναι ότι το ΚΙΝΑΛ, που όμως είναι ΠΑΣΟΚ, δεν έχει πολιτικό στίγμα. Ποιος είναι αντίπαλος; Συγκεκριμένη απάντηση έχει η ηγεσία του;
Απλώς να ξέρουν ότι η εποχή της δημιουργικής ασάφειας δεν είναι της μόδας.
Αυτή η σύγχυση που επικρατεί στο ΚΙΝΑΛ έχει και τα πρώτα σημάδια καθώς στην πρώτη δημοσκόπηση της νέας πολιτικής περιόδου, δείχνει να υποχωρεί. Αν και οι επόμενες μετρήσεις κινηθούν στα ίδια επίπεδα, η Χαριλάου Τρικούπη θα βρεθεί υπό την πίεση των δημοσκοπήσεων.
Δεν ξέρω, επίσης, αν είναι απόφαση της Χαριλάου Τρικούπη να διαρρεύσουν ότι, η μη επάνοδος του ΠΑΣΟΚ έχει και οικονομικές αιτίες γιατί είναι ο μόνος τρόπος να αποπληρώνει τα χρέη του και παράλληλα να συνεχίσει να είναι λειτουργικό μέσα από το Κίνημα Αλλαγής. Ας το ξανασκεφτούν…γιατί δεν ακούγεται καλά στους «μη προνομιούχους» που τους κυνηγάνε τα χρέη και οι φόροι…

- το κείμενο του Νίκου Παναγιωτόπουλου είναι από το newpost