ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου 2019

Η επιτομή της υποκρισίας

Γράφει ο Τάσος Παππάς
 
Μας είχαν τρελάνει. Και τι δεν έλεγαν. Καθημερινός βομβαρδισμός χωρίς έλεος. Η Δεξιά, παράγοντες της Κεντροαντιαριστεράς και τα φιλικά τους μέσα ενημέρωσης είχαν ξεσαλώσει. Το πρώτο πεντάμηνο του 2015 ήταν, κατά την κρίση τους, καταστροφικό για τη χώρα, Αρμαγεδδών.
Από κοντά και διάφοροι σαλτιμπάγκοι του ντόπιου και..
ευρωπαϊκού κατεστημένου που έκαναν υπολογισμούς με ακρίβεια... μοιρογνωμονίου: άλλος μιλούσε για ζημιά 200 δισ. ευρώ, άλλος για 120 δισ. ευρώ και οι πιο... μετριοπαθείς έφταναν μέχρι τα 100 δισ. ευρώ. Ποσά που προκαλούν τρόμο. Υπόσχονταν μάλιστα ότι η υπόθεση δεν πρόκειται να ξεχαστεί και όταν τους δοθεί η ευκαιρία θα αναζητήσουν ευθύνες από τους κατσαπλιάδες. Η ώρα ήρθε και ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε στη ΔΕΘ αν θα υλοποιήσει τη δέσμευσή του για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. Τι απάντησε;
-«Δεν θα μετατρέψω τη Βουλή σε βιομηχανία εξεταστικών»!
● Ωστε έτσι, κύριε Μητσοτάκη; Εσείς προσωπικά και το κόμμα σας δεν μας είχατε γανώσει τα αυτιά για τα εγκλήματα των μαδουροσυριζαίων; Να σας θυμίσω για ποιες υποθέσεις είχε υποσχεθεί το κόμμα σας εξεταστικές; Εχουμε και λέμε: για το πρώτο πεντάμηνο του 2015, για το σκάνδαλο Novartis, για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, για τη ΔΕΗ, για τη Συμφωνία των Πρεσπών, για τις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τον Μαδούρο, για τον Πετσίτη, για την πώληση όπλων στη Σ. Αραβία. Λέγατε τότε ψέματα ή σήμερα υποδύεστε τον υπεράνω και κάποια στιγμή αργότερα, όταν έρθουν τα ζόρια για την κυβέρνησή σας, δεν θα διστάσετε να μετατρέψετε τη Βουλή σε βιομηχανία εξεταστικών; Νομίζω ότι ισχύει το δεύτερο και ιδού για ποιο λόγο. Είπατε αμέσως μετά:
- «Η διενέργεια επιτροπών είναι αρμοδιότητα της Βουλής. Αν η Βουλή κρίνει ότι πρέπει να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση, αυτή είναι μια απόφαση που θα λάβει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία».
● Κύριε πρόεδρε της κυβέρνησης, μη μας δουλεύετε ψιλό γαζί. Το κόμμα σας έχει την πλειοψηφία στη Βουλή, εσείς το διοικείτε και όταν κρίνετε ότι πρέπει να γίνουν εξεταστικές θα δώσετε εντολή και θα γίνουν. Τα περί διάκρισης των εξουσιών είναι ιστορίες για αγρίους. Εκεί όμως που δίνετε ρέστα είναι όταν προτείνετε στον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει τη δική σας δουλειά...
-«Αν θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να συζητήσει το θέμα, ας καταθέσει ο ίδιος πρόταση για τη διενέργεια εξεταστικής».
● Σηκώνει τα χέρια ψηλά η λογική. Μα, για τον ΣΥΡΙΖΑ ό,τι έγινε το πρώτο πεντάμηνο του 2015 ήταν το καλύτερο που μπορούσε να γίνει με βάση τα δεδομένα και τους συσχετισμούς που είχαν διαμορφωθεί. Εσείς και το κόμμα σας λέγατε και συνεχίζετε να λέτε ότι η τότε κυβέρνηση με τους ολέθριους χειρισμούς της έφερε το τρίτο Μνημόνιο (να μην ξεχνιόμαστε το ψήφισε και η Ν.Δ). Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει λόγο να προτείνει εξεταστική. Εσείς είστε υποχρεωμένος να ζητήσετε. Εκτός αν φοβάστε κάτι ή αν οι εταίροι σάς διεμήνυσαν να αφήσετε τους παλικαρισμούς, γιατί θα μπλεχτεί πολύς κόσμος κι αυτό δεν συμφέρει ούτε τη Δεξιά ούτε τις Βρυξέλλες ούτε το Βερολίνο. Και κλείνοντας καταφεύγετε σε ευκολίες:
-«Οι πολίτες έχουν εικόνα για το τι συνέβη τότε. Εκλεισαν επιχειρήσεις, πολλοί έχασαν τη δουλειά τους, η χώρα διασύρθηκε».
● Κοντή μνήμη έχετε, κύριε πρωθυπουργέ. Μετά την υπογραφή του τρίτου Μνημονίου έγιναν εκλογές και οι πολίτες που ήξεραν τι είχε συμβεί ξαναψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ. Αρα; Επίσης, μήπως να κάνετε μερικές συγκρίσεις μεταξύ της περιόδου 2012-2014 και της περιόδου 2015-2018 για να δείτε πότε μπήκαν τα περισσότερα λουκέτα και χάθηκαν οι περισσότερες θέσεις εργασίας; Τι σας λέω τώρα. Περσινά ξινά σταφύλια. Αλλωστε, όπως δηλώσατε, «το μυαλό μου είναι στο μέλλον και εκεί θα εστιάσω όλη μου την ενέργεια». Φοβάμαι όμως ότι το μέλλον που μας ετοιμάζετε θα είναι μεσίστιο.

- το κείμενο του Τάσου Παππά ειναι από την Εφημερίδα των Συντακτών (10.9.2019)