ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα, 9 Σεπτεμβρίου 2019

Ποιος "κλέβει" την Καθημερινή;

«Έχουν κάνει επάγγελμα την αντιγραφή ειδήσεων». Aυτός είναι ο τίτλος σχολίου στον «Δήκτη» της εφημερίδας Καθημερινή. "Ξυπνούν χαράματα, διαβάζουν την αποδελτίωση, αντιγράφουν το δημοσίευμα που τους αρέσει, προσθέτουν κάτι του τύπου «σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μας», υπογράφουν -χωρίς ντροπή- και δημοσιεύουν..
την κλεμμένη είδηση ως δική τους", γράφει χαρακτηριστικά η Καθημερινή. Οι γνωρίζοντες λένε πως η εφημερίδα, που κάνει λόγο και για εισαγγελέα, φωτογραφίζει αρχισυντάκτη γνωστού ειδησεογραφικού σάιτ.
Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της Καθημερινής:
Η αντιγραφή μιας είδησης ενός μέσου ενημέρωσης από ένα άλλο είναι όσο παλιά είναι και η δημοσιογραφία. Παλαιότερα ο κανόνας ήταν να αναφέρεται η πηγή, δηλαδή να αποδίδεται η είδηση στο μέσο που την πρωτοδημοσίευσε. Στην εποχή του Ιντερνετ, η εφαρμογή των κανόνων δεοντολογίας έχει γίνει πολύ ελαστική. Υπάρχουν, προφανώς, διαδικτυακά μέσα και πολλοί δημοσιογράφοι εργαζόμενοι σε αυτά που τηρούν τους κανόνες δεοντολογίας και δείχνουν τον προσήκοντα σεβασμό στη δουλειά των άλλων μέσων και των συναδέλφων τους. Υπάρχουν, όμως, και κάποιοι που έχουν πάει το «κλόπι ράιτ» σε άλλη διάσταση. Ξυπνούν χαράματα, διαβάζουν την αποδελτίωση, αντιγράφουν το δημοσίευμα που τους αρέσει, προσθέτουν κάτι του τύπου «σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μας», υπογράφουν –χωρίς ντροπή– και δημοσιεύουν την κλεμμένη είδηση ως δική τους. Βέβαια, η δημοσιογραφική πιάτσα είναι μικρή, γνωρίζει και μειδιά πίσω από την πλάτη τους. Ενίοτε με θλίψη αναλογίζεται πώς εξέπεσαν σε τέτοιο επίπεδο επαγγελματίες, κάποτε πολλά υποσχόμενοι. Αλλά οι αναγνώστες αγνοούν ότι εμπιστεύονται για την ενημέρωσή τους κλέφτες της δουλειάς συναδέλφων τους. Ισως θα πρέπει να το πληροφορηθούν την επόμενη φορά. Ισως να πρέπει να ενημερωθεί και κανένας εισαγγελέας, γιατί η κλοπή –ακόμη και στη δημοσιογραφία– είναι ποινικό αδίκημα.