ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2019

Συντριπτική η ισχύς της Ν.Δ. στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

Ένα από τα προβλήματα που θα πρέπει να αξιολογηθούν σοβαρά από τα αρμόδια όργανα του ΣΥΡΙΖΑ κατά τον σχεδιασμό τους για την επόμενη περίοδο είναι η μεγάλη επικοινωνιακή υπεροπλία του κυβερνώντος κόμματος. Η αλήθεια είναι ότι, τουλάχιστον στον χώρο του Τύπου, ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρχε τέτοια ανισοκατανομή από πλευράς επιρροής των μέσων ενημέρωσης.
Η αδυναμία αυτή φαίνεται στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων..
Ανεξάρτητα από τις πωλήσεις των εντύπων, οι εντυπώσεις είναι συντριπτικές και δημιουργούνται στον μέσο πολίτη άσχετα από το αν διαβάζει εφημερίδες – ακόμη και αν απλώς βλέπει τις πρώτες σελίδες στο Ίντερνετ ή στις πρωινές εκπομπές της τηλεόρασης.
Έχουμε και λέμε λοιπόν: Ακραιφνώς φιλοκυβερνητικές ημερήσιες εφημερίδες είναι «Τα Νέα», «Η Καθημερινή», ο «Φιλελεύθερος» και ο «Ελεύθερος Τύπος». Κυκλοφορούν οι επίσης δεξιές «Εστία» και «Δημοκρατία» – αν και δεν είναι πλήρως ευθυγραμμισμένες με το σύστημα Μητσοτάκη. Από την άλλη πλευρά; «Εφημερίδα των Συντακτών», «Αυγή», «Kontra».
Το Σαββατοκύριακο δε στα ακραιφνώς φιλοκυβερνητικά πρωτοσέλιδα προστίθενται τα «Παραπολιτικά», το «Παρασκήνιο», η «Βραδυνή», «Το Βήμα» και το «Πρώτο Θέμα».
Στις κυριακάτικες εφημερίδες οι τρεις πρώτες σε κυκλοφορία κινούνται υπέρ της κυβέρνησης συγκεντρώνοντας 120.000 αναγνώστες («Καθημερινή», «Πρώτο Θέμα» και «Το Βήμα»), ενώ φτάνουμε στην τέταρτη εφημερίδα για να βρούμε μία με χαλαρή ουδετερότητα («Έθνος» με 15.000 φύλλα).
Από την άλλη πλευρά, την Κυριακή υπάρχει το «Documento», αλλά όχι η «ΕφΣυν», η οποία έχει ενισχυμένη σαββατιάτικη έκδοση, αλλά όχι κυριακάτικο φύlλο (σημειώνεται δε ότι τα δύο αυτά φιλο-ΣΥΡΙΖΑ έντυπα Μέσα δεν έχουν και τις καλύτερες των σχέσεων).
Από εκεί και έπειτα η «Real News» διατηρεί την ανεξάρτητη δημοσιογραφική γραμμή της, ενώ η «Νέα Σελίδα», η οποία αναφέρεται στην Κεντροαριστερά, αντιπολιτεύεται πλέον τον Τσίπρα.

- απόσπασμα από μιντιακή ανάλυση στην εβδομαδιαία εφημερίδα ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ - ολόκληρη ΕΔΩ