ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα, 11 Μαρτίου 2019

Ανακοίνωση των εργαζόμενων του Documento μετά και την διάρρηξη των γραφείων της εφημερίδας

Οι εργαζόμενοι της εφημερίδας Documento εξέδωσαν ανακοίνωση με αφορμή τη στοχοποίηση, όπως λένε, της εφημερίδας από τον Βαγγέλη Μαρινάκη και την διάρρηξη στα γραφεία της τα ξημερώματα του Σαββάτου (ΕΔΩ). Την ίδια ώρα ο γενικός Γραμματέας του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, Σταύρος Καπάκος, από την ΕΣΗΕΑ δήλωσε ότι "οι άνθρωποι της ενημέρωσης δεν πρόκειται να υποταχθούν στον εκφοβισμό"..

Ολόκληρη η ανακοίνωση των εργαζομένων του Documento έχει ως εξής:
«Τα ξημερώματα του Σαββάτου 9 Μαρτίου σημειώθηκε διάρρηξη στα γραφεία του Documento, της εφημερίδας όπου εργαζόμαστε. Οι ζημιές που προκλήθηκαν δεν ήταν εκτεταμένες: ένας κατεστραμμένος αυτόματος πωλητής καφέ και απώλεια μικρού χρηματικού ποσού, χωρίς να αφαιρέσουν ποσό που βρισκόταν σε διπλανό γραφείο. Μάλιστα ήταν τόσο επουσιώδεις που εύλογα μπορεί κάποιος να σκεφτεί ότι δεν επρόκειτο για «κανονική» διάρρηξη, σε συνδυασμό με τη χρονική συγκυρία στην οποία έλαβε χώρα.
Το φύλλο που κυκλοφόρησε την ίδια ημέρα είχε κύριο θέμα την τεκμηριωμένη εμπλοκή υπαλλήλων και συνεργατών του Βαγγέλη Μαρινάκη με υποθέσεις που απασχολούν τη Δικαιοσύνη. Μάλιστα τη δημοσίευση του promo του φύλλου ακολούθησε το λιβελογράφημα που μας απηύθυνε με τη μορφή ανακοίνωσης (μέσω της ιστοσελίδας του Ολυμπιακού μάλιστα!) ο ποδοσφαιρικός παράγοντας – μιντιάρχης – εφοπλιστής.
Μάθαμε, λοιπόν, ότι είμαστε οι «πρόθυμοι της δημοσιογραφικής υποκουλτούρας» που κατασκευάζουμε «διώξεις και ενόχους».
Μάθαμε, επίσης, ότι παίρνουμε μέρος σε «εγκληματικές μεθοδεύσεις» επειδή δημοσιεύσαμε το γεγονός πως «αυλικοί» του εμπλέκονται σε πέντε ποινικές υποθέσεις – α) απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά του διαιτητή Τζήλου, β) απαγωγή δημοσιογράφου από το ξενοδοχείο Hilton, γ) υπόθεση «Noor 1», δ) στημένα ποδοσφαιρικά ματς και ε) παραδικαστικό με «δικούς μας εισαγγελείς». Όσα δημοσιεύουμε είναι απόρροια ρεπορτάζ, το οποίο στηρίζεται μεταξύ άλλων και σε στοιχεία που έχουν συλλέξει οι δικαστικές αρχές.
Κατά διαβολική σύμπτωση, τον μαρινακικό λίβελο ακολούθησε η διάρρηξη και ο βανδαλισμός των γραφείων του Documento με τρόπο επιδεικτικό. Την επίθεση στα γραφεία ακολούθησε και η «επίθεση» στα περίπτερα. Στην εφημερίδα έφτασαν καταγγελίες απ’ όλη την Ελλάδα σχετικά με τη διανομή του επίμαχου φύλλου. Ειδικότερα, καταγγέλθηκε ότι το μοναδικό στη χώρα πρακτορείο διανομής Τύπου, Άργος, συμφερόντων Βαγγέλη Μαρινάκη, διένειμε μόνο το μισό τιράζ, προκειμένου να μη φτάσει το ρεπορτάζ της εφημερίδας στους αναγνώστες. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, το «θάψιμο» της εφημερίδας στα περίπτερα έχει άμεσες επιπτώσεις στα οικονομικά της εταιρείας από την οποία πληρωνόμαστε.
Εμείς, οι εργαζόμενοι στο Documento, το documentonews.gr και το Κουτί της Πανδώρας διαβεβαιώνουμε άπαντες ότι θα συνεχίσουμε να αποκαλύπτουμε την αλήθεια στους πολίτες χωρίς να πτοούμαστε από τις χυδαίες επιθέσεις, τις έμμεσες απειλές και την άμεση καθύβριση οποιουδήποτε μεγαλοπαράγοντα. Εξάλλου, η αποκάλυψη και η κοινοποίηση της αλήθειας είναι ο ορισμός της αποστολής του δημοσιογράφου, σύμφωνα με τις θεμελιώδεις αρχές του δημοσιογραφικού λειτουργήματος. Γι’ αυτό τον λόγο, θεωρούμε επιτακτική ανάγκη την αντίδραση της ΕΣΗΕΑ σχετικά με το θέμα.
ΥΓ.: Η καταδίκη «κάθε εγκληματικής ενέργειας» (sic) στην κατακλείδα της ανακοίνωσης Μαρινάκη συνιστά τόσο μεγάλη αντίφαση με το πνεύμα του υπόλοιπου κειμένου που, εκτός του γέλωτα που προκαλεί, «φωνάζει» ότι έχει μπει για το ξεκάρφωμα.»

Δήλωση του Σταύρου Καπάκου

Σε δήλωσή του σχετικά με την επίθεση «αγνώστων» στα γραφεία του Documento, ο γενικός γραμματέας της ΕΣΗΕΑ, Σταύρος Καπάκος καλεί τις αρχές να κάνουν ό,τι μπορούν για να βρεθούν και αποκαλυφθούν οι δράστες.
«Οι αρμόδιες αρχές πρέπει να κάνουν ό,τι περνά απο το χέρι τους για να βρεθούν και να αποκαλυφθούν οι δράστες της διάρρηξης στα γραφεια της εφημερίδας Documento. Αν πίσω απο την ενέργεια αυτή κρύβεται κάποιο «μήνυμα» οι άνθρωποι της ενημέρωσης απαντούν οτι δεν πρόκειται να υποταχθούν στον εκφοβισμό.
Η ενημέρωση όταν υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, επιτελεί δημοκρατική λειτουργία και δεν εκφοβίζεται ούτε εκβιάζεται».

Η Ράνια Σβίγκου

«Στο πλευρό του Documento και των εργαζομένων του». Αυτό έγραψε σε ανάρτηση της στο Twitter, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου. Η ανάρτηση έγινε λίγες ώρες μετά τη διάρρηξη και τον βανδαλισμό των γραφείων της εφημερίδας.