ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 12 Μαρτίου 2019

Ο Δρομέας και ο... θιγμένος καλλιτέχνης

Δεν ξέρω αν η κυρία Ζορμπά πρότεινε στον κ. Κ. Βαρώτσο να ανταλλάξουμε τον Δρομέα του με κάποιο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου απ' αυτά που υπάρχουν στη Βόρεια Μακεδονία.
Μου μοιάζει παράδοξο και ανόητο καθώς στις πολιτιστικού τύπου ανταλλαγές δίνεις κάτι δικό σου και σου δίνουν κάτι δικό τους. Θα έχουν κάτι δικό σου για να τιμούν πολιτιστικά τη χώρα σου και θα έχεις κάτι δικό τους για να..
τιμάς πολιτιστικά τη δική τους Ο Μ. Αλέξανδρος ανήκει στην παγκόσμια ιστορία και στον παγκόσμιο πολιτισμό.
Μοιάζει επίσης παράδοξο και ανόητο να συζητήθηκε τέτοια ανταλλαγή- η κυβέρνηση Ζάεφ την διαψεύδει- ύστερα από το κλείσιμο μιας εποχής όπου στην Β. Μακεδονία ο εθνικισμός ήταν κρατική πολιτική εμφανίζοντας τους κατοίκους της γειτονικής χώρας ως απόγονους του Μ. Αλεξάνδρου.
Η κ. Ζορμπά επίσης διαψεύδει τον κ. Βαρώτσο αλλά ο κ. Βαρώτσος επιμένει. Αδιαφορώ ποιος λέει την αλήθεια ή αν αυτή βρίσκεται κάπου στη μέση.
Μου κάνει εντύπωση όμως που ο κ. Βαρώτσος επιχειρεί να υπερασπιστεί καλλιτεχνικά το συγκεκριμένο έργο του. Προσωπικά ουδέποτε μου άρεσε. Αλλά αυτό είναι δικό μου θέμα.
Θυμάμαι όμως ότι τότε που στήθηκε ο Δρομέας του κ. Βαρώτσου (τέλη της δεκαετίας του '80)- πέρα από το γεγονός ότι μας κόστισε πολύ ακριβά- οι αρνητικές κριτικές ήταν πολλές και από πολλούς σημαντικούς ανθρώπους της τέχνης και του πολιτισμού. Δεν θυμάμαι να υπερασπίστηκε τότε την καλλιτεχνική αξία του έργου του ο κ. Βαρώτσος. Αν δεν με απατά η μνήμη μου είχε προτιμήσει την εκκωφαντική σιωπή.
Εξαρτάται τί έχει να αντιμετωπίσει κανείς μιλώντας ή σιωπώντας...

- από το fb του δημοσιογράφου - ιστορικού Γιώργου Πετρόπουλου