ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 12 Μαρτίου 2019

Ολα τα ΜΜΕ στην Τουρκία ελέγχονται από την κυβέρνηση

Η τουρκική αντιπολίτευση καθώς και πολλές ενώσεις δημοσιογράφων στην Τουρκία καταγγέλλουν ότι πάνω από το 90% των ΜΜΕ ελέγχονται πλέον από την κυβέρνηση. Συγκεκριμένα το κεμαλικό CHP, το μεγαλύτερο τουρκικό αντιπολιτευόμενο κόμμα, καταγγέλλει ότι «το ΑΚΡ ως κυβερνών κόμμα ελέγχει το 95% των ΜΜΕ στην Τουρκία και στερεί τον..
λαό από την αλήθεια ενώ συγχρόνως αυξάνεται ο αριθμός των ειδήσεων που υπόκεινται σε απαγόρευση μετάδοσης».
 Σε έκθεση με τίτλο «Η αυταρχική Τουρκία και η καταστροφή των ΜΜΕ» το CHP γνωστοποίησε όλα τα στοιχεία στο τουρκικό κοινοβούλιο ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών. Αμέσως μετά τη δημοσίευσή της ξεκίνησε ένας μεγάλος δημόσιος διάλογος στην Τουρκία για την ανεξαρτησία των τουρκικών ΜΜΕ με αφορμή τη δημοσιογραφική κάλυψη των επικείμενων αυτοδιοικητικών εκλογών. Δημοσιογραφικές ενώσεις επιβεβαιώνουν ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει αυξήσει την πίεση στον τουρκικό Τύπο ενόψει των εκλογών της 31ης Μαρτίου.
Από το καλοκαίρι του 2016 και την απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Ερντογάν η τουρκική κυβέρνηση επιβάλει κάθε τόσο απαγόρευση ειδήσεων για «λόγους προστασίας της εθνικής ασφάλειας». Το AKP βρίσκεται στην εξουσία 17 χρόνια ήδη, ενώ από το 2011 έως το 2018 καταγράφηκαν 468 σχετικές απαγορεύσεις. Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι ότι στους δύο πρώτους μήνες του 2019 καταγράφηκαν 34 απαγορεύσεις.
Από την πλευρά της η Ένωση Δημοσιογράφων ΤCG και ο επικεφαλής της Ναζλί Μπιλγκίν ανησυχεί ιδιαίτερα για τους περιορισμούς στα ΜΜΕ ενόψει των επερχόμενων εκλογών, δεδομένου ότι περιορίζουν το δικαίωμα των πολιτών για πληροφόρηση. Όπως δήλωσε στη DW «τα τουρκικά ΜΜΕ βρίσκονται στα χέρια ενός. Έχουμε ένα σύστημα πληροφόρησης, όπου το 90% των ΜΜΕ είναι υπέρ της κυβέρνησης. Οι αντιπολιτευόμενες φωνές είναι ελάχιστες. Παρατηρούμε δεκάδες εφημερίδες να κλείνουν η μια μετά την άλλη. Η εμπιστοσύνη των πολιτών στα ΜΜΕ έχει κλονιστεί». Σύμφωνα με τον Μπιλγκίν δεν υπάρχει καμία πιθανότητα οι Τούρκοι πολίτες να έχουν αντικειμενική ενημέρωση για τις τοπικές εκλογές. Ο ίδιος υπενθυμίζει επίσης ότι από το 2014 πάνω από 150 δημοσιογράφοι βρίσκονται στη φυλακή λόγω «προσβολής του προέδρου».
Εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης αναφέρει απλώς ότι «όλα είναι ψέματα», τονίζοντας ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει στην Τουρκία από το καλοκαίρι του 2016 και ότι έκτοτε η τουρκική κυβέρνηση μάχεται κατά των γκιουλενιστών, που φέρονται ως υποκινητές της απόπειρας πραξικοπήματος.