ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 12 Μαρτίου 2019

Το μεγάλο τσίρκο του δήμου Αθηναίων

Γράφει ο Χρήστος Ξανθάκης

Κυρίες, δεσποινίδες και κύριοι οφείλω να το ομολογήσω:
Μεγαλύτερη γκάβλα από το τρελάδικο του δήμου Αθηναίων δεν υπάρχει στην πολιτική ζωή της χώρας. Ποια Βουλή τώρα, ποια νομοσχέδια, ποια κυβερνητική πλειοψηφία και ποια Μεγαλοοικονόμου; Εδώ είναι το ζουμί, εδώ είναι το παρανάλωμα, εδώ είναι που θα ερχότανε ο..
Κουρτζ ο συνταγματάρχης να πιάσει στασίδι και να παραγγείλει ποτό. Στο κλεινόν άστυ με τ’ όνομα, που ξεπερνά κάθε σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Με Μπακογιάννη μέσα, με Ηλιόπουλου, με Γερουλάνο, με Καπερνάρο, με Βουλγαράκη και, εσχάτως, με Καραμπελιά!
Και γιατί δηλαδή να μην κατέβει ο Γιώργαρος; Γιατί να μην κεφαλαιοποιήσει τη συμμετοχή του στο κίνημα των Πρεσπών, που όπως λέει κι ο ίδιος αποτέλεσε έναν μεγάλο πατριωτικό ξεσηκωμό; Γιατί να μην αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά αυτή η καθολική εναντίωση; Γιατί να μην συγκροτηθεί, πάντα με δικά του λόγια, στο πολιτικό πεδίο μια πρόταση που να αντιστρατεύεται τον κυρίαρχο εθνομηδενισμό και καθεστωτισμό; Τι έχει ο Καραμπελιάς λιγότερο από τους άλλους υποψηφίους; Τι του λείπει; Αν εξαιρέσεις τα φράγκα, σε όλα τα υπόλοιπα καβαντζωμένος είναι, χώρια τα γαλόνια από τους κοινωνικούς αγώνες. Και έχει και αρωγό του την απλή αναλογική.
Να τα πάρουμε από την αρχή όμως, για να μη χάσουμε τη μπάλα. Πάνω κάτω μισό εκατομμύριο κόσμος είναι εγγεγραμμένος στην Άλφα εκλογική περιφέρεια της Αθήνας και αν δεν γίνουν μαζί οι βουλευτικές με τις δημοτικές εκλογές, ούτε οι μισοί απ’ αυτούς δεν θα πάνε να ψηφίσουν Δήμαρχο την πρώτη Κυριακή. Θες το δε βαριέσαι, θες το δε γαμιέται, θες ότι οι μισοί και οι μισές κατοικούν στα Βόρεια Προάστια και πιστεύουν ότι άμα περάσεις τον βασιλόπουλο του Ψυχικού σε περιμένει επιδημία έμπολα, εκεί θα κυμανθεί η συμμετοχή. Οπότε γιατί να μην έχει ελπίδες ο Καραμπελιάς (και ο Βουλγαράκης εδώ που τα λέμε) ότι θα καταφέρει να μπει στο δημοτικό συμβούλιο;
Σαρανταενιά δημοτικούς συμβούλους έχει ο δήμος Αθηναίων και με βάση τον Κλειθσένη κατανέμονται όλες οι θέσεις από τον πρώτο γύρο με βάση την απλή αναλογική. Επομένως, με συμμετοχή γύρω στις διακόσιες πενήντα χιλιάδες κόσμο, θες ένα ταληράκι ακριβώς και μπήκες μετά βαΐων και κλάδων! Και μου λέτε εσείς ύστερα ότι ολόκληρος Καραμπελιάς δεν θα βρει πέντε χιλιάδες ψηφοφόρους μέσα στην Αθήνα; Ένας στους δέκα αναγνώστες, μία στις δέκα αναγνώστριες των βιβλίων του να τον ψηφίσουν, πάει καθάρισε. Το αυτό και με τον Βουλγαράκη! Ένα στα δέκα ρουσφέτια του (αλήθειες να λέμε κύριε Γιώργο…) να το ρίξει το κουκί υπέρ του, θα χριστεί κι αυτός δημοτικός σύμβουλος. Και αμέσως μετά, θ’ αρχίσει το κετελαπόνγκο!
Διότι πενήντα τα εκατό στον δήμο Αθηναίων από την πρώτη Κυριακή δεν θα λάβει κανένας. Ακόμη κι ο Κώστας Μπακογιάννης, το μεγάλο φαβορί που πήρε με ελευθέρα μεταγραφή τον άρχοντα του σκότους Χρήστο Τεντόμα, εκεί γύρω στο 35 τα εκατό κυμαίνεται. Είπαμε, μεγάλο φαβορί, γκανιάν σου λέω, πάει να το πάρει μαρς το ματσάκι, αλλά κάπως θα πρέπει να κυβερνήσει κιόλας. Και με είκοσι δημοτικούς συμβούλους στους συνολικά σαρανταενιά, είναι στενό το πάπλωμα. Άρα, είναι ανάγκη να αναζητήσει συμμαχίες. Άρα, είναι να ανάγκη να κάνει κολλεγιές. Άρα, είναι ανάγκη κάποιοι μικρομεσαίοι του πρώτου γύρου να του προσφέρουν την ψήφο τους. Αναρωτιέμαι αν μέσα σ’ αυτούς θα είναι και ο Καραμπελιάς με τον Βουλγαράκη και σπεύδω να προμηθευτώ άφθονο ποπ κορν και αναψυκτικά τύπου κόλα. Ή μάλλον, το ξανασκέφτηκα, θα προτιμήσω ρακί! 

- το κείμενο του Χρ. Ξανθάκη είναι από το newpost