ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 14 Μαρτίου 2019

Το δίκιο του πολίτη

Είναι μία από τις ανεξάρτητες Αρχές, η οποία μπορεί να ισχυρίζεται ότι δικαιολογεί τον τίτλο της. Ο θεσμός του «Συνηγόρου του Πολίτη» έκλεισε φέτος 20 χρόνια στην Ελλάδα και αυτό αποτέλεσε μια καλή αφορμή για έναν απολογισμό της δράσης του. Στο διάστημα αυτό πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες εξυπηρετήθηκαν από τους ειδικούς επιστήμονες της ανεξάρτητης.. αυτής Αρχής. Οι έγγραφες αναφορές, που χειρίστηκε ο Συνήγορος, ξεπέρασαν τις 250.000. Κάποιες απ' αυτές αφορούν μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες, όπως δανειολήπτες, συνταξιούχους, άνεργους.
Στα «γενέθλια» του ελληνικού θεσμού βρέθηκαν δεκάδες ομόλογοί του από άλλες χώρες ευρωπαϊκές και μη, κάτι που αποτελεί και επιβεβαίωση του διεθνούς του κύρους.
Ο Κώστας Αργυρός συνομίλησε με τους εκπροσώπους της ανεξάρτητης αυτής Αρχής σε έξι διαφορετικές χώρες (Αλβανία, Σερβία, Κύπρο, Μάλτα, Καταλονία, Ιρλανδία), αναζητώντας ομοιότητες και διαφορές, τόσο στο πλαίσιο λειτουργίας τους όσο και στην αντιμετώπισή τους από τους πολίτες. Όπως αποδείχτηκε, οι ιδιαιτερότητες της δουλειάς τους σχετίζονται άμεσα και με τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις σε κάθε χώρα.
Στην εκπομπή μιλούν επίσης, ο Νικηφόρος Διαμαντούρος, ο οποίος ήταν ο πρώτος Έλληνας Συνήγορος και στη συνέχεια επί μία δεκαετία «Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής», αλλά και ο σημερινός Συνήγορος, Ανδρέας Ποττάκης.
Σενάριο-παρουσίαση: Κώστας Αργυρός
Αρχισυνταξία: Ωραιάνθη Αρμένη
Σκηνοθεσία: Πάνος Κακαβιάς Διεύθυνση φωτογραφίας: Κωνσταντίνος Τάγκας
Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 16 Μαρτίου 2019, στις 16:00