ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017

Παράλληλες εισαγγελικές έρευνες για Μαρέβα - Κυριάκο

Στα τρία χωρίστηκε η ερευνα που διατάχθηκε από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου σχετικά με το γεγονός της μη κατάθεσης στο «πόθεν έσχες» από τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη των περιουσιακών στοιχείων της συζύγου του, Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη, από το 2006 μέχρι σήμερα. Η έρευνα θα διεξαχθεί από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, από την αρμόδια Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και από την Οικονομική Εισαγγελία.
Αφορμή για την εισαγγελική εντολή αποτέλεσε η μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε ο δημοσιογράφος και διευθυντής της εφημερίδας «Documento», Κώστας Βαξεβάνης. Είχαν προηγηθεί δημοσιεύματα της εφημερίδας τα οποία ανέφεραν ότι, ενώ το ζευγάρι δεν είχε πάρει διαζύγιο, από τη δήλωση.. «πόθεν έσχες» του αρχηγού της Ν.Δ. έλειπαν τα στοιχεία για την περιουσία της συζύγου του το επίμαχο διάστημα, που περιελάμβανε και την αγορά σπιτιού στο Παρίσι, αξίας 470.000 ευρώ, χωρίς να είναι σαφής και ο τρόπος δανεισμού της Μαρέβα Γκραμπόφσκι - Μητσοτάκη, πάντα σύμφωνα με τα δημοσιεύματα.
Η μηνυτήρια αναφορά είχε κατατεθεί στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, η οποία την διαβίβασε για διερεύνηση στον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας, Ηλία Ζαγοραίο. Ο τελευταίος, αφού μελέτησε  όλα τα σκέλη της μηνυτήριας αναφοράς , διαχώρισε την υπόθεση ως εξής:
- Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών παρέμεινε το δεύτερο κομμάτι, που αφορά το «πόθεν έσχες» της Μαρέβα Μητσοτάκη, επειδή υπόχρεος είναι ο σύζυγός της και όχι η ίδια.
- Στη Βουλή διαβιβάστηκε το σκέλος που αφορά το «πόθεν έσχες» Μητσοτάκη και τη μη αναφορά των περιουσιακών στοιχείων της συζύγου του κατά την περίοδο -που κατά τη δήλωσή τους - βρίσκονταν σε διάσταση.
- Στην Οικονομική Εισαγγελία διαβιβάστηκε η δικογραφία που αφορά το σπίτι στο Παρίσι, τις εταιρείες και την προέλευση των χρημάτων με τα οποία αποκτήθηκε η περιουσία της Μαρέβα Μητσοτάκη.

Με την μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε ο Κώστας Βαξεβάνης κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, της συζύγου του, και κατά παντός άλλου υπευθύνου, συγκεκριμενα ζητείται:
1ον. Να διερευνηθεί τυχόν παραβίαση των διατάξεων των άρθρων 6 και 8 του Ν. 3213/2003 από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς και κάθε άλλον συμμέτοχο στις πράξεις και παραλείψεις του. Τα δύο άρθρα του νόμου περί πόθεν έσχες για τα οποία ζητείται η διερεύνηση αφορούν τη «μη υποβολή ή υποβολή ανακριβούς δήλωσης», καθώς και την «παρακώλυση ελέγχου - μη σύννομη δημοσίευση δήλωσης».
2ον. Να διερευνηθούν επίσης ο τρόπος πληρωμής και η νομιμότητα της προέλευσης των 470.000 ευρώ που φέρεται να κατέβαλε η Μαρία Εύα-Βιργινία (Μαρέβα) Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη για αγορά οικίας στο Παρίσι, καθώς και του τρόπου τραπεζικού δανεισμού της.