ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017

Ο Παῒσιος, ο Παστίτσιος κι ο Πάπας

Όταν μια αθωωτική απόφαση ανοίγει την συζήτηση για τη βλασφημία

Γράφει ο Χρήστος Ξανθάκης

Κανονικά εγώ που είμαι κουμμούνι έπρεπε σήμερα να γράφω για το «τζάμπα μάγκες» του Μεϊμαράκη και να ανακαλύπτω κενά στο αρραγές μέτωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να οραματίζομαι σενάρια υπονόμευσης και αμφισβήτησης του Κυριάκου και να βαυκαλίζομαι ότι θα τα πάρει κρανίο ο Βαγγέλας που του την είπε ο Βορίδης (μέσω «κύκλων» του…) και θα δούμε ντέρμπι επιπέδου Σιαφάκας-Μπουριένκωφ! Αλλά έχει τόσο ωραία μέρα για να ασχολείσαι με τόσο μπανάλ στόρι…
Κι έχει και ειδήσεις καλές που υπερβαίνουν τα πολιτικά παίγνια και τα στέλνουν στην κατάψυξη προς μελλοντική χρήση. Έχει την αθώωση του Φίλιππου Λοΐζου, που είχε καταδικαστεί..
τον Ιανουάριο 2014 σε ποινή φυλάκισης δέκα μηνών για τη δημιουργία της σελίδας «Γέροντας Παστίτσιος» στο Facebook. Με χρήση του νόμου Παρασκευόπουλου αθωώθηκε, του άρθρου 8 για να είμαι πιο συγκεκριμένος, οπότε έπαψε να είναι σε ισχύ η ποινική δίωξη και εξαλείφθηκε το αξιόποινον  των πράξεων.
Μια μαγική ενέργεια, που λένε και στα γήπεδα, εκ μέρους των δικαστών, που κατάφεραν να έχουν και την πίττα ακέραιη και το σκύλο χορτάτο. Όπου «σκύλος» ο εναγόμενος που την έβγαλε καθαρή και «πίττα» η μετεμφυλιακή νομολογία που εν ολίγοις καθορίζει ότι όποιος δημόσια και κακόβουλα βρίζει με οποιονδήποτε τρόπο τον Θεό τιμωρείται με φυλάκιση 2 ετών, ενώ αν εκδηλώνει δημόσια με βλασφημία έλλειψη σεβασμού προς τα θεία τιμωρείται με κράτηση έως έξι μήνες ή με πρόστιμο έως 3.000 ευρώ. Επίσης «όποιος δημόσια και κακόβουλα καθυβρίζει με οποιονδήποτε τρόπο την Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία του Χριστού ή άλλη θρησκεία ανεκτή στην Ελλάδα τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι δύο ετών».
Εξ ου, βεβαίως, και η υπερασπιστική γραμμή του Φίλιππου Λοΐζου στο δικαστήριο, όπου ο κατηγορούμενος δήλωνε ότι «σκοπός του δεν ήταν να χλευάσει τον ίδιο τον Γέροντα Παΐσιο, αλλά να καυτηριάσει την παραμόρφωση των διδαχών του από τρίτους που εκμεταλλεύονταν τον λόγο του για ιδιοτελείς σκοπούς, πολλές φορές αντίθετους με τη διδασκαλία του γέροντα».
Λογικό, πολύ λογικό εκ μέρους του, μιας και υπάρχουν πολλοί βλάσφημοι αλλά και άλλοι τόσοι θεοσεβούμενοι στη χώρα μας. Και όπως οφείλει κανείς να σέβεται τις απόψεις των μεν έτσι πρέπει να ανέχεται και τα πιστεύω των δε. Χώρια που αυξάνονται αριθμητικά οι οπαδοί θρησκειών που παρεξηγούνται για ψύλλου πήδημα και τα παίρνουν κρανίο και ξεκινάνε φουλ καυγά. Θυμόμαστε όλοι και όλες, υποθέτω, πριν από κάτι χρονάκια που παραλίγο να καεί η Αθήνα επειδή ένας αστυνομικός (υποτίθεται ότι) έσκισε το Κοράνι. Παραμύθα ήταν φυσικά και λαμόγια το είχαν στήσει το θέμα (ψάχνοντας για λεφτά και εξουσία υποθέτω…), αλλά αυτά τα πράγματα καλόν είναι να τα λαμβάνει κανείς υπόψη του για να μην μπλέκει χειρότερα.
Στο διά ταύτα όμως. Στο διά ταύτα, είναι ανάγκη να πάμε σε εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας για να μην εξαναγκάζονται σε ακροβατικά κάθε τρεις και λίγο οι δικαστές. Και πως θα γίνει αυτό; Μα με σωφροσύνη και πονηριά φυσικά. Όπως το κάνουν οι Ιταλοί, σαν να λέμε, και μου το εξήγησε ο άνθρωπός μας στη γείτονα Δημήτρης Δεληολάνης. Άμα βλασφημείς εκεί, συνήθως κάνουν τα στραβά μάτια, άντε να τσιμπήσεις κάνα πρόστιμο. Τον Πάπα όμως δεν μπορείς να τον βρίσεις, όχι γιατί είναι πανάγιος και άγγελος Κυρίου, αλλά γιατί είναι αρχηγός κράτους! Του κράτους του Βατικανού, που αναγνωρίζεται από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας. Τέτοια ευρηματικότητα μας χρειάζεται αγαπητές αναγνώστριες και αγαπητοί αναγνώστες για να μην έχουμε φαινόμενα τύπου Παστιτσίου. Και για να αποθαρρύνονται οι κάθε είδους φανατικοί, απ’ όποια πλευρά κι αν προέρχονται…

- από το newpost.gr