ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 4 Μαρτίου 2017

Μπύρες με τη σύνταξη της γιαγιάς

Η νέα διαφήμιση της μπύρας Άλφα δείχνει έναν πατέρα να δουλεύει στη λαχαναγορά και τον γιο του απαυδισμένο να τον εγκαταλείπει για να πάει να εργαστεί σε πολυεθνική αλλά μετά να το μετανιώνει, να επιστρέφει στη λαχαναγορά όπου φυσικά, πίνει Άλφα με τον πατέρα του και τα ξαναβρίσκουν. Πρόκειται για την κυρίαρχη φαντασίωση της Ελλάδας πριν την κρίση, του σημιτικού εκσυγχρονισμού και της υποτιθέμενης κοινωνικής κινητικότητας. Τότε που η κυρίαρχη ιδεολογία ήταν να γίνουμε όλοι εξέκιουτιβς στους δυναμικούς τομείς των υπηρεσιών και των επιχειρήσεων.
Αυτή η φαντασίωση συμπληρωνόταν από την ρομαντική αναπόληση της παλιάς, πιο αυθεντικής και απλής ζωής των χειρωνακτικών επαγγελμάτων, η οποία "στοίχειωνε" τη σκέψη των.. επιτυχημένων στελεχών. Αυτό είναι το κεντρικό μοτίβο πολλών ταινιών και σειρών εκείνης της εποχής όπου παρακολουθούμε νέους να εγκαταλείπουν τους γονείς τους και τις "ξεπερασμένες" οικογενειακές δουλειές για να ξανοιχτούν στη μεγάλη ζωή των επιχειρήσεων. Να επιστρέφουν όμως για μερικές αυθεντικές στιγμές στην παραδοσιακή ζωή της οικογένειας, που θα τους επιτρέψουν να συνεχίσουν ανανεωμένοι στις επιτυχημένες καριέρες τους.
Τι σχέση έχει αυτή η εικόνα με τη σημερινή Ελλάδα της κρίσης; Απολύτως καμία γι αυτό και η διαφήμιση έγινε στόχος μαζικής σάτιρας στα σόσιαλ μήντια. Τη βρήκαν συγκινητική μόνο η Athens Voice, το Protagon και η Lifo. Τα κατεξοχήν δηλαδή, μέσα της τρέντι νεοπλουτίστικης ιδεολογίας που παραμένουν προσκολλημένα στη φαντασίωση του εκσυγχρονισμού, αρνούμενα να αποδεχτούν την παταγώδη χρεοκοπία του. Αν η διαφήμιση ήθελε να αποτυπώσει πιο ρεαλιστικά την Ελλάδα του 2017 θα έβαζε τον γιο, απολυμένο πλέον από την πολυεθνική, και τον πατέρα που έβαλε λουκέτο στο μαγαζί στη λαχαναγαρά, να μοιράζονται μία Άλφα με λεφτά που πήραν από τη συνταξιούχο γιαγιά και να κλαίνε παρέα τη μοίρα τους.

Δημήτρης Τσίρκας (fb)