ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2017

Γιάννης Αλαφούζος: η αποσύνθεση μιας Συμμαχίας

Γράφει ο Διονύσης Βραϊμάκης

Όταν τον Μάιο του 2012 ιδρύθηκε η Παναθηναϊκή Συμμαχία, αποκτούσε οντότητα ένα φιλόδοξο σχέδιο του Γιάννη Αλαφούζου. Η ιδρυτική διακήρυξη έδινε υποσχέσεις (με πομπώδη τρόπο σε κάποια σημεία), δημιουργούσε ευφορία και στόχευε στην ευαισθησία των οπαδών που διάβαζαν λόγια θερμής παναθηναϊκής πίστης, όπως:
** Ότι «δεν θα αφήσουμε τον Παναθηναϊκό μόνο».
** Ότι ο Παναθηναϊκός «γίνεται η πρώτη ελληνική ομάδα που εισάγει το μοντέλο της ομάδας λαϊκής βάσης».
Τη διακήρυξη υπέγραφαν είκοσι μέλη, με γνωστά ονόματα (ορισμένα πολύ λαμπερά) και αυτό έδινε ηχηρότερο τόνο στο μήνυμα αισιοδοξίας προς τον κόσμο του Παναθηναϊκού –ένα μήνυμα που.. τώρα επιστρέφεται ανεπίδοτο: Παύλος Τσίμας, Λιάνα Κανέλλη, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Σία Κοσιώνη, Γιάννης Ζουγανέλης, Αριστείδης Καμάρας κ.ά. Ανάμεσά τους και ο Γιάννης Αλαφούζος, ο εμπνευστής της προσπάθειας.
 Τώρα, περίπου πέντε χρόνια μετά, η Παναθηναϊκή Συμμαχία είναι αποδυναμωμένη, άνευρη, ξεπερασμένη και αναποτελεσματική ως προς τις αρχικές προσθέσεις της. Έτσι, στην προχθεσινή Γενική της Συνέλευση παρευρέθηκαν λιγότερα μέλη από όσα θα παρευρίσκονταν σε είσοδο πολυκατοικίας για τη συνέλευση των ιδιοκτητών: μόλις 11 άτομα! Και αυτό αποτελεί μια ακόμα πινελιά στην εικόνα της παρακμής που βιώνει εδώ και πολλά χρόνια, σε όλα τα επίπεδα, ο Παναθηναϊκός.
Ο Γιάννης Αλαφούζος έκτισε ψηλά τη φωλιά με τις προσδοκίες του για την Παναθηναϊκή Συμμαχία και λύγισε ο κλώνος. Ο ίδιος στη γενική συνέλευση του 2015 (τέλος του χρόνου ήταν) παραδέχτηκε ότι πρόσβλεπε στην εγγραφή 40 έως και 50 χιλιάδων μελών, αλλά «δεν φτάσαμε ούτε στις δέκα χιλιάδες», όπως είπε.. Ήταν η ομολογία της αποτυχίας –της αποσύνθεσης– ενός ακόμα σχεδίου για την επιστροφή του Παναθηναϊκού στα αγωνιστικά του μεγαλεία.
Το Τριφύλλι πάλι απέτυχε! Όπως απέτυχε το σχέδιο της ανανέωσης με τους Αναστασίου-Νταμπίζα κ.λπ. Όπως δεν περπάτησε το πλάνο των έτοιμων παικτών με τον Στραματσόνι. Όπως παλιότερα κόλλησε το γήπεδο στον Βοτανικό. Και όπως προχωράει με σημειωτόν η πολυδιαφημισμένη ανακαίνιση του γηπέδου της Λεωφόρου.
Με Συμμαχίες, αγωνιστικά πλάνα και οικοδομικά σχέδια, ο Παναθηναϊκός ψάχνει να βρει τον ευνοϊκό αέρα που θα τον πάει πάλι ψηλά. Αλλά δεν υπάρχει για κανέναν ούριος άνεμος άμα δεν ξέρει κατά πού θέλει να τραβήξει.

Το άρθρο του Διονύση Βραϊμάκη δημοσιεύεται στη Live Sport της Τετάρτης με τίτλο η «Αποσύνθεση μιας Συμμαχίας» (πηγή: harddog-sport)