ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

Το Ευρωκοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της διάσπασης της Google

Να διαχωριστεί η διαδικτυακή αναζήτηση της Google (Google Search) από τα υπόλοιπα προϊόντα της εταιρείας ψήφισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προκειμένου να σταματήσει η εταιρεία να ευνοεί τις δικές της υπηρεσίες στα αποτελέσματα αναζήτησης, όπως καταγγέλλουν πολλοί ανταγωνιστές της. Συγκεκριμένα στο Στρασβούργο, 384 ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ και 174 κατά της πρότασης «να αποτρέπεται κάθε αθέμιτη πρακτική στην εμπορία διασυνδεδεμένων υπηρεσιών από φορείς εκμετάλλευσης μηχανών αναζήτησης».
Φυσικά οι ευρωβουλευτές δεν έχουν την αρμοδιότητα και την εξουσία να επιβάλουν τη διάσπαση της Google, η ψηφοφορία όμως στέλνει ένα σαφές μήνυμα προς τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές Αρχές να σκληρύνουν τη στάση τους απέναντι στον γίγαντα του Διαδικτύου. Χαρακτηριστικά πριν από λίγες ημέρες ο επίτροπος Ψηφιακής Οικονομίας Γκίντερ Ετινγκερ είχε δηλώσει πως «η Google θα.. 
καταλάβει πάρα πολύ καλά τι σημαίνει να μην ακολουθεί κάποιος το ευρωπαϊκό Δίκαιο».
Το Ευρωκοινοβούλιο ζήτησε από τα κράτη-μέλη της ΕΕ και την Κομισιόν να εξαλείψουν τα εμπόδια που υπάρχουν στην ανάπτυξη της ενιαίας ψηφιακής ευρωπαϊκής αγοράς.
Τα βασικά σημεία στα οποία οι ευρωβουλευτές στήριξαν την πρότασή τους είναι:
α) ο τρόπος που η Google χρησιμοποιεί τη μηχανή αναζήτησης σε σχέση με τους ανταγωνιστές της και ο τρόπος που αντιγράφει υλικό άλλων ιστότοπων (π.χ. κριτικές για εστιατόρια)
β) η δεσπόζουσα θέση της στην αγορά και ιδίως στις διαδικτυακές διαφημίσεις και
γ) οι περιορισμοί που επιβάλλει ο αμερικανικός κολοσσός στον τρόπο που μπορεί να επιλέξει κάποιος διαφημιζόμενος να διαφημιστεί σε ανταγωνιστική εταιρεία.
Η Google κυριαρχεί στην ευρωπαϊκή αγορά μηχανών αναζήτησης με ποσοστό 90%, ενώ στις ΗΠΑ το μερίδιο αγοράς της είναι 68%.