ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

Στον αστερισμό των προσφορών

Οι κυκλοφορίες κι ο ανταγωνισμός των  εφημερίδων του Σαββάτου

Σημαντικές αυξομειώσεις στις κυκλοφορίες των εβδομαδιαίων φύλλων σημειώνονται τις τελευταίες εβδομάδες μετά και την κυκλοφορία των εφημερίδων «Αγορά» του Νίκου Χατζηνικολάου και «Επένδυση» του Γιάννη Κουρτάκη.
Οι κυκλοφορίες φαίνονται ότι επηρεάζονται άμεσα από τις προσφορές κάθε εβδομάδας καθώς και από τη διαφημιστική προβολή και το προμοτάρισμα σε ραδιόφωνα, τηλεόραση, εφημερίδες και διδίκτυο. Βέβαια τα σαββατιάτικα φύλλα των Χατζηνικολάου και Κουρτάκη έχουν από όλα τα προαναφερόμενα (πλην τηλεόρασης) για να διαφημιστούν και μάλιστα δωρεάν -ειδικά η «Αγορά» του Χατζηνικολάου μέσω του Real fm που είναι πρώτος σε ακροαματικότητες.
Οπότε το βάρος πέφτει στις προσφορές όπου οι δύο εκδότες δίνουν και το μεγαλύτερο βάρος για να ενισχύσουν τις σαββατιάτικες εφημερίδες τους – ο Κουρτάκης έχει δύο, την «Επένδυση» και τα «Παραπολιτικά» που πάνε «σφαίρα»...
Σχετικά με τις κυκλοφορίες η «Αγορά» πούλησε αρχικά 34.150 φύλλα, έπεσε στις 27.180 και.. 
ανέβηκε ξανά στις 34.330 φύλλα με τον Χατζηνικολάου να νιώθει τουλάχιστον ικανοποιημένος από την πορεία του φύλλου τις πρώτες εβομάδες κυκλοφορίας της... Από την άλλη πλευρά η κυκλοφορία   της «Επένδυσης» δημιούργησε προβληματισμό στο επιτελείο της Ιάσονος καθώς οι πωλήσεις ανεβοκατεβαίνουν από τις 15.000 στις 22.000 και ξανά στις 15.000 φύλλα και πάει λέγοντας.

Ανοδο σημείωσε και το συμφερόντων Κουρτάκη «Καρφί» (έδινε 3 μουσικά cd με «αυθεντικές λαικές φωνές») που πούλησε 15.800 φύλλα ενώ συνήθως η κυκλοφορία του κυμαίνεται περί τις 10 με 12.000 φύλλα. Επίσης η εφημερίδα «Παρασκήνιο» του Ν. Καραμανλή παρά τα σκαμπανεβάσματα, έχει βελτιώσει τις κυκλοφοριακές της επιδόσεις με τις πωλήσεις της να κυμαίνονται περί τις 11.000 φύλλα - έχει κι αυτή προσφορές με μουσικά cd (Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου κλπ)

Ενδεικτικά για τις προσφορές να αναφέρουμε ότι:
- Τα Παραπολιτικά δίνουν αυτό το Σάββατο: καιτο 110 cd  του Α. Ρέμου και τον 2ο τόμο-β' μέρος της Ελληνικής Μυθολογίας και βιβλίο για χειμωνιάτικα πλεκτά με βελόνα και παιδικά dvd και εκπτωτικό κουπόνι για στεγνοκαθαριστήριο (ΟΥΦ!)
- Η Επένδυση προσφέρει στους αναγνώστες της και ένα εγχειρίδιο μαγειρικής με τίτλο Η κουζίνα της Πόλης και ένα βιβλίο του Αλ. Παπαδιαμάντη και τον 2ο τόμο του Νεοελληνικού Λεξικού του Κριαρά και δυο παιδικά cd και dvd από τα Mazoo end the Zoo (OΥΦ!)
Αντίθετα η Αγορά του Χατζηνικολάου ποντάρει στο «Εδώ Λιλιπούπολη» και αυτό το Σάββατο δίνει το 1ο cd με τα τραγούδια.

Εδώ να σημειώσουμε αυτό που είχαμε επισημάνει από την αρχή: Ο Κουρτάκης ρίχνει στην αγορά δύο φύλλα που κυκλοφορούν και τα δύο το Σάββατο και το ένα πιθανόν να λειτουργεί εις βάρος του άλλου καθώς και τα δύο είναι «φορτωμενα» με προσφορές. Ισως βέβαια να θέλει να κυριαρχήσει στην αγορά του Σαββάτου ,λογαριάζοντας όμως χωρίς τον ανταγωνιστή Χατζηνικολάου...

ΥΓ Πάντως όλες οι εφημερίδες είναι δέσμιες των ίδιων τους των επιλογών καθώς είναι αναγκασμένες να συνεχίσουν επ αόριστον -κι όσο αντέξουν- την φρενήρη κούρσα των προσφορών που αποβαίνει πολλές φορές σε βάρος της ποιότητας των εντύπων. Χώρια το κόστος...